Εισαγωγικά μηνύματα προειδοποίησης για ρατσιστικό και στερεοτυπικό περιεχόμενο σε ταινίες της Disney

Κλασσικές ταινίες όπως Πήτερ Παν, Το βιβλίο της Ζούγκλας, Οι Αριστόγατες και Ντάμπο αποκτούν προειδοποιητικό αντιρατσιστικό μήνυμα.

Με αφορμή τη προβολή τους στη πλατφόρμα της Disney, Disney+, κλασσικές ταινίες με στερεοτυπικό και ρατσιστικό περιεχόμενο  συνοδεύονται  ήδη από την αρχή της εβδομάδας με το εξής εναρκτήριο, προειδοποιητικό σημείωμα:

Αυτό το πρόγραμμα περιέχει αρνητικές απεικονίσεις και/ή εικόνες κακομεταχείρισης άλλων λαών ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την επιβλαβή επίδραση του, μαθαίνοντας από αυτήν και να πυροδοτήσουμε μία συζήτηση που θα δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Το μήνυμα τελειώνει με τη παράθεση της εξής πρότασης:

Για παραπάνω πληροφορίες στο πώς οι ιστορίες είχαν αντίκτυπο στη κοινωνία, επισκεφθείτε το disney.com/StoriesMatter.

Tο BBC αναφέρει:

 Στον Πήτερ Παν, οι ιθαγενείς Αμερικανοί στην ταινία αποκαλούνται «ερυθρόδερμοι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αμερικής. Στη Λαίδη και τον Αλήτη βρίσκουμε αρνητικά στερεότυπα για τους Ασιάτες μέσω της καρικατουρίστικης ασιατικής παρουσίασης των δύο γατών Σιάμ, Σι και Αμ, οι οποίες όντας οι κακές της υπόθεσης. Σχετικά με τους Αφροαμερικανούς, αρνητικά στερεότυπα για το μαύρο χρώμα του δέρματος βρίσκουμε στις ταινίες Ντάμπο και Το Βιβλίο της Ζούγκλας, μέσω των απεικονίσεων σκουρόχρωμων ζώων που φέρουν στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του μαύρου πληθυσμού της Αμερικής, όπως ο πίθηκος Βασιλιάς Λούι που εμφανίζεται  να τεμπελιάζει και να τραγουδάει τζαζ κομμάτια με έναν στερεοτυπικό τρόπο που παραπέμπει στους μαύρους μουσικούς της Νέας Ορλεάνης των αρχών του 20ου αιώνα.

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ