«Κολοκυθάκης» είναι το πολύ ιδιαίτερο παρατσούκλι αυτού του 9χρονου αγοριού. Η ιστορία του είναι μοναδική, αλλά τα συναισθήματα που προκαλεί μας αγγίζουν όλους. O Κολοκυθάκης μεταφέρεται σε ορφανοτροφείο από τον ευγενικό αστυνομικό, Ρέιμοντ. Παλεύει να βρει τη θέση του σε αυτό το παράξενο και συχνά εχθρικό περιβάλλον. Με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νέων του φίλων όμως, ο Κολοκυθάκης θα μάθει να εμπιστεύεται, θα βρει την αγάπη και μια νέα οικογένεια, όλη δική του.

«Εγώ, ο Κολοκυθάκης» είναι ένα animation γυρισμένο με την τεχνική του stop-motion. Η τεχνική έχει τη λογική που χρησιμοποιείται και στα καρτούν: οι μαριονέτες κινηματογραφούνται καρέ-καρέ. Μεταξύ των καρέ οι μαριονέτες μετακινούνται ελάχιστα για να δώσουν την ψευδαίσθηση της κίνησης.

Η τελειοποίηση των κινήσεων, η ρευστότητα τους, η λεπτότητα μιας έκφρασης- δημιουργούνται όλα ενώ οι μαριονέτες παραμένουν ακίνητες.

Στην ταινία «Εγώ, ο Κολοκυθάκης», οι κούκλες έχουν ύψος περίπου 10 εκ. και είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά (αφρολέξ για τα μαλλιά, σιλικόνη για τα χέρια, ρητίνη για το πρόσωπο, ύφασμα για τα χειροποίητα ρούχα).

«Άψυχα αντικείμενα, έχετε ψυχή;» (Λαμαρτίν)

Βασισμένη στο μυθιστόρημα Autobiographie d’une Courgette του Ζιλ Παρί.
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.
Σκηνοθετική επιμέλεια : Kωνσταντίνος Κακανάς
Μετάφραση-Προσαρμογή διαλόγων : Φανή Καρόζη
Ηχοληψία -Μιξάζ: Κώστας Λινοξυλάκης
Με τις φωνές των ηθοποιών (αλφαβητική σειρά):
Εβελίνα Αραπίδη, Κωνσταντίνος Κακανάς, Σοφία Καψαμπέλη,Ελευθερία Μεταξά, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ποίμης Πέτρου, Ιφιγένεια Στάικου,Διονυσία Τσιτιρίδου, Γιάννης Υφαντής

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου
Διάρκεια: 66’

 

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Κολοκυθάκης

Το πραγματικό του όνομα είναι Ίκαρος, αλλά η μητέρα του του έδωσε αυτό το παρατσούκλι. Στο ορφανοτροφείο θα γνωρίσει παιδιά σαν κι εκείνον, θα μάθει να εμπιστεύεται τους ενήλικες με το Ρέιμοντ, τον ευγενικό αστυνομικό που τον βοήθησε, και θα ανακαλύψει την αγάπη με την Καμίλ.

Καμίλ

Η Καμίλ δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια. Κούκλες; Όχι, δεν της αρέσουν, αλλά ευχαρίστως θα παίξει ποδόσφαιρο. Είναι αχτίδα φωτός στο ορφανοτροφείο, αλλά ίσως χρειαστεί να φύγει σύντομα γιατί η θεία της διεκδικεί την επιμέλεια της.

Σιμόν

Το κακό παιδί με την τρυφερή καρδιά. Ενώ αρχικά κάνει τη ζωή του Κολοκυθάκη δύσκολη, γίνεται πιστός του φίλος.

Αχμέντ

Αφελής, με το μυαλό του να ταξιδεύει συνέχεια στα σύννεφα, του αρέσει πολύ να μεταμφιέζεται: δεινόσαυρος, ρομπότ, ή δεινόσαυρος ντυμένος σα ρομπότ.

Τζούτζουμπ

Λαίμαργος και υποχόνδριος, αχώριστος φίλος του Αχμέντ. Τρώει ακόμη και την οδοντόπαστα με τη δικαιολογία ότι «είναι καλή για την υγεία».

Άλις

Κρύβει το πρόσωπο της πίσω από τα μαλλιά της και μιλάει πολύ λίγο. Η Καμίλ θα κατορθώσει να την πλησιάσει σιγά σιγά.

Μπεατρίς

Ευγενική, πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τους άλλους.

Οι ενήλικες

Ρέιμοντ

Εύσωμος κι ευγενικός αστυνομικός που ο Κολοκυθάκης συμπαθεί αμέσως. Εκείνος με τη σειρά του αποφασίζει δίπλα στο μικρό αγόρι ότι η οικογένεια έχει νόημα, ειδικά αυτή που διαλέγεις.

Θεία Ίντα

Η θεία της Καμίλ είναι μια καιροσκόπος που θέλει το επίδομα της κηδεμονίας της. Η Καμίλ θα κάνει τα πάντα για να μη ζήσει μαζί της.

Κυρία Ποπινό

Η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, δίκαιη αλλά κι αυστηρή με τα παιδιά της.

Κύριος Πολ

Ευγενικός κι αφοσιωμένος καθηγητής, διδάσκει τα παιδιά και τους πηγαίνει κι εκδρομές!

Ρόζι

Δυναμική κι αστεία, η Ρόζι είναι γενναιόδωρη και προστατευτική με τα παιδιά. Τα φιλιά για καληνύχτα είναι η ειδικότητα της!

Σημείωμα σκηνοθέτη- Γιατί ερωτεύτηκα τον Κολοκυθάκη

Η ιστορία και το ύφος της με πήγαν πίσω στην παιδική μου ηλικία και μου θύμισαν τα πρώτα μου φτερουγίσματα. Ήθελα με την ταινία να μοιραστώ με τον κόσμο αυτά τα θαυματουργά συναισθήματα που με έπλασαν και με διαμόρφωσαν σαν άνθρωπο.

Η ταινία είναι επίσης ένας φόρος τιμής σε όλα τα παραμελημένα κι αδικημένα παιδιά που κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και να ζήσουν με τις πληγές τους. Ο Κολοκυθάκης, ο ήρωας μας, έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές και πιστεύει ότι είναι μόνος του στον κόσμο. Αυτό ίσχυε πριν γνωρίσει τους νέους του φίλους, πριν ερωτευτεί και γιατί όχι, πριν σκεφτεί ότι δικαιούται να είναι χαρούμενος; Έχει πολλά πράγματα ακόμη να μάθει για τη ζωή.

Ήθελα να μεταφέρω το μυθιστόρημα του Ζιλ Παρί στη μεγάλη οθόνη, γιατί ήθελα επίσης να επισημάνω την κακομεταχείριση των παιδιών σήμερα και το γεγονός ότι υπάρχουν λύσεις και θεραπείες για αυτά τα παιδιά.

Στο σύγχρονο σινεμά τα ορφανοτροφεία απεικονίζονται ως χώροι κακοποίησης, ενώ ο εξωτερικός κόσμος, αυτός της ελευθερίας (Τα 400 Χτυπήματα). Στην ταινία «Εγώ, ο Κολοκυθάκης», αυτό έχει αντιστραφεί: η κακοποίηση υπάρχει μόνο στον εξωτερικό κόσμο και το ορφανοτροφείο είναι χώρος ανασυγκρότησης και ηρεμίας. Η ιστορία είναι ταυτόχρονα κλασική και μοντέρνα για αυτό το λόγο.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ταινία «Εγώ, ο Κολοκυθάκης», ο Κλωντ Μπαρά σκηνοθέτησε πολλές μικρού μήκους όπως η The Genie in a Ravioli Can, που βραβεύτηκε πολλάκις σε διεθνή φεστιβάλ.

Φιλμογραφία

2016 ΕΓΩ, Ο ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΗΣ (MY LIFE AS A COURGETTE)

2012 CHAMBRE 69 stop-motion 3’ Helium Films / RTS

2010 COURGETTE, stop-motion 3’ Helium Films / RITA / RTS

2008 AU PAYS DES TETES (συν-σκηνοθεσία με το Σεντρίκ Λουί) stop-motion 5’ Helium Films / TSR / ONF.

2007 SAINTE BARBE (συν-σκηνοθεσία με το Σεντρίκ Λουί) stop-motion 8’ Helium Films / TSR / ONF

2006 THE GENIE IN A RAVIOLI CAN stop-motion 7’ Helium Films / TSR. Festival of Flanders

2005 ICE FLOE (συν-σκηνοθεσία με το Σεντρίκ Λουί) 2D animation 6’35’’ Helium Films / TSR

2002 STIGMATES 2D animation 3’30’’ Atelier Zérodeux

1999 CASTING QUEEN 3D animation 2’45’’ Ecal / Barrabas

1998 MÉLANIE 2D animation4’22’’ Ecal / Barrabas

1997 FANTASMAGORIES 2D animation 1’42’’ Emile Cohl / Barrabas

Σκηνοθέτιδα Animation

Απόφοιτος της σχολής La Cambre του Βελγίου, η Κιμ Κιουκελέρ έχει πλούσιο βιογραφικό σε ταινίες και διαφημιστικά που γυρίστηκαν με την τεχνική του stop-motion (Passion Pictures,

BBC Animations, Aardman, Cosgrove Hall, Will Vinton Studios).

Φιλμογραφία

2018 Isle of Dogs

2016 Εγώ, ο Κολοκυθάκης  (Ma vie de courgette)

2016 Angry Kid (TV)  (animator)

2014 Imposteur (Μικρού μήκους)

2012 Frankenweenie (animator)

2009 Fantastic Mr. Fox (animator)

2007 Max & Co (animator)

2005 Creature Comforts (TV)

2002 El ladrón navideño (Μικρού μήκους) (animator)

2002 Engie Benjy (TV Series)

2000 Οι κότες το ‘σκασαν (animator)

1999 The PJs (TV) (animator)

1993 Opéra imaginaire (TV) (animator)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Εργαστήριο με τον Γιάννη Φραγκούλη: «Κινηματογράφος : από την ιδέα στην υλοποίηση μιας ταινίας»

Close