Search
Close this search box.
"Ανέστιοι Προσφεύγοντες" του Γιώργου Κόρδη

Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη το έργο του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»

Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη το έργο του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»

 

Μήπως ο άνθρωπος είναι άλλο πράγμα;

Μην είναι αυτό που μεταδίνει τη ζωή;

Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν.

Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.

Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου

τη σκέψη

του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια

δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.

 

(Γ. Σεφέρης, Τελευταίος Σταθμός)

"Ανέστιοι Προσφεύγοντες" του Γιώργου Κόρδη
“Ανέστιοι Προσφεύγοντες” του Γιώργου Κόρδη

Το θέμα της «ανεστιότητας» είναι επίκαιρο σήμερα αλλά και σε κάθε εποχή. Τι γίνεται η ανθρώπινη υπόσταση όταν το άτομο μετατρέπεται σε «πραμάτεια»; Πώς κατακερματίζεται το «είναι» όταν ο άνθρωπος χάνει το θεμέλιό του, όποιο κι αν είναι αυτό; Από πού φεύγουν οι άνθρωποι όταν εγκαταλείπουν την εστία τους και πού προσφεύγουν για να συνεχίσουν;  Τι «άλλο πράγμα» είναι τελικά ο άνθρωπος;

Στις 12 Ιουλίου 2022 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη το έργο του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες». Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση μνημειακών διαστάσεων που διαπραγματεύεται τα παραπάνω ερωτήματα και προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας ως κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο με ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Το έργο αποτελείται από 8 ενότητες, 8 κομμάτια που ενώνονται σε μια κοινή πορεία. Είναι μια εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία η οποία θα παρουσιαστεί τυπωμένη από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τους αδελφούς Γράνη στον υπαίθριο χώρο του μουσείου.

Ο Γιώργος Κόρδης είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους εικαστικούς, με ιδιαίτερη εργασία στον χώρο της εκκλησιαστικής ζωγραφικής (αγιογραφίας), και θεωρητικούς της βυζαντινής τέχνης. Μέσα από πολυετή εργασία έχει δημιουργήσει το δικό του προσωπικό ύφος το οποίο εκφράζεται και στις σύγχρονες εικαστικές κοσμικές δημιουργίες του. Επιπλέον, είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής. Την τεχνική αυτή χρησιμοποιεί για τη δημιουργία τόσο σύγχρονων έργων όσο και αγιογραφιών.

Οι μορφές του είναι φωτεινές και αέρινες. Πρόκειται για πρόσωπα αγαπητικά που συναντιούνται μέσα από μια αέναη πορεία. Η χρήση της βυζαντινής  ζωγραφικής ως εφαλτήριο στην τεχνική του, προσφέρει στις μορφές του μια ευχαριστιακή αλληλεπίδραση. Τα πρόσωπα κινούνται αρμονικά και συνευρίσκονται μέσα από τον μύθο, την ιστορία και την παράδοση. Αναδεικνύεται έτσι ο άνθρωπος ως όλον, ως πρόσωπο που έχει συγκεντρώσει τα επιμέρους κομμάτια του. Ο καλλιτέχνης τον περιθάλπει με συμπόνια και υπομονή, καθιστώντας τον ικανό να συναναστραφεί και να έρθει σε κοινωνία.

Στο έργο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» ο καλλιτέχνης επιδιώκει να αναδείξει το σχίσμα που επέρχεται στο  ανθρώπινο πρόσωπο μέσα από τον ξεριζωμό και τη στέρηση της εστίας. Η πομπή των ανθρώπων που παρουσιάζεται αντικατοπτρίζει τα πρωταρχικά συναισθήματα του φόβου, της ανασφάλειας, της εγκατάλειψης αλλά και το τελικό τραύμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ανθρώπινη υπόσταση, που βάλλεται, προσβάλλεται και τελικά υποχωρεί, ξετυλίγεται μέσα από μια πορεία 8 ενοτήτων.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου video art,  δημιουργία της  μουσικού και σκηνοθέτριας Φένιας Παπαδόδημα. Το video art βασίζεται στην ψηφιακή δημιουργία του έργου και είναι εμπλουτισμένου με μουσικά περάσματα και ποιητικά χωρία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 31 Αυγούστου 2022.

Συντελεστές:

Για την έκθεση γράφουν οι: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Κοσμόπουλος ποιητής, Κeri Wiederspahn, εικαστικός , διεθνής επιμελήτρια των εκθέσεων του Γιώργου Κόρδη. Επιμέλεια έκθεσης για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουλίου 2022 – 31 Αυγούστου 2022

Εγκαίνια: Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 20:00

Περισσότερες πληροφορίες: www.mbp.gr

 

 Δείτε επίσης

Έρχεται νέα έκθεση Back to Earth

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr