«Δεν είναι παιδιά – είναι άνθρωποι». Με την περίφημη αυτή φράση του Janusz Korczak (ή αλλιώς του Henryk Goldszmit, όπως είναι το πραγματικό του όνομα), η οποία συνοψίζει και τη βασική φιλοσοφία του, ξεκινά τον πρόλογό της για το έργο του πολυτάλαντου Πολωνο-εβραίου η Μπεάτα Ζουλκιέβιτς.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής, παιδίατρος και παιδαγωγός, ο Korczak είναι ο άνθρωπος που πάλεψε όσοι λίγοι για τα δικαιώματα των παιδιών, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, αφού, όπως σημειώνεται στον πρόλογο, «Οι ιδέες του Korczak αποτέλεσαν τη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ το 1989».

Στο έργο του Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό, γράφτηκε το μακρινό 1928, ωστόσο συμπυκνώνει ιδέες πάντα επίκαιρες. Με λόγο απλό αλλά μεστό, ο Korczak υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να «σκύψει», να «χαμηλώσει» ο ενήλικας, μπροστά στους λιλιπούτειους συνομιλητές του. Αγάπη, διάλογος, αυτοδιάθεση, σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, υπομονή και τρυφερότητα, είναι μερικές έννοιες που ευαγγελίζεται ο συγγραφέας και που βρίσκουν σύμφωνους και τους παιδαγωγούς του σήμερα. Χάρη στις προσπάθειές του, ο ενήλικος κόσμος του πνεύματος στάθηκε με προσοχή, ίσως για πρώτη φορά, απέναντι στο παιδί εργάτη, στο κακοποιημένο, στο καταπιεσμένο, στο περιφρονημένο παιδί.

Η Ζουλκιέβιτς, η οποία επιμελήθηκε και τη μετάφραση του έργου από τα πολωνικά, αφιερώνει μερικές σελίδες για να πει δυο λόγια για τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο. Λάτρης της γνώσης και της επιστήμης, γιατρός με ευαισθησία απέναντι στους άπορους ασθενείς, αρθρογράφος σε 100 διαφορετικά περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων (ξεχωρίζει το δίτομο έργο Ο βασιλιάς Ματίας), εθελοντής στο σύλλογο «Βοήθεια στα ορφανά» – αυτές είναι συνοπτικά μερικές μόνο από τις πλευρές του Korczak.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πέρα από τα παραπάνω, συμπεριλαμβάνουν στην έκδοσή τους φωτογραφίες από τη ζωή, χειρόγραφα και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του συγγραφέα.

Σύντομο σε έκταση αλλά εξαιρετικά πλούσιο σε γνώσεις, το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όποιον ασχολείται με παιδιά, είτε φέροντας γονεϊκή είτε επαγγελματική ιδιότητα.,

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Επισκέπτες Μουσείων που ταιριάζουν με τα εκθέματα!

Close