Search
Close this search box.
Μουσική για Διάβασμα Εξώφυλλο

Διάβασμα συνοδεία μουσικής ή απόλυτης σιγής;

Μουσική ακούς παντού, ακόμη και στο διάβασμα

Φαντάζεσαι κάθε στιγμή της ζωής μας να χρωματιζόταν με μία μουσική στο background; Κάθε φορά που κάτι ξεχωριστό συνέβαινε, η συνοδεία μουσικής να ήταν πάντα εκεί, παρούσα. Και μάλιστα, όχι οποιαδήποτε μουσική θα τύχαινε, αλλά η πιο ταιριαστή στην περίσταση. Φαντάσου κάθε στιγμή χαράς μας να συνοδευόταν με την πιο fun μουσική ανάλογα με το γούστο μας. Ενώ κάθε στιγμή βαθιάς στενοχώριας να την γλυκαίναμε κάνοντας ένα σινιάλο σε κάποιο φανταστικό πρόσωπο ή πατώντας ένα κρυφό κουμπί που αυτομάτως θα έκανε την στιγμή εκείνη λίγο πιο ιερή, πιο μαγική -παρ’όλη τη θλίψη- ή ακόμη και πιο καθησυχαστική. Σαν ένα μικρό χτύπημα στην πλάτη από κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που μας λέει πως ό,τι κι αν είναι, θα περάσει κι ότι όλα εν τέλει, θα πάνε καλά.

Inspiration (Kasetophono)
Inspiration (Kasetophono)

Αν το σκεφτείς, όλες οι στιγμές μας είναι δυνάμει κινηματογραφικές. Κι αν δεν είναι από μόνες τους, τότε ίσως πράγματι να μπορούσαν να γίνουν εάν έπαιζε παράλληλα κάποιο κομμάτι από πίσω. Πολλές φορές, επίσης, νιώθουμε ότι η μουσική βοηθά, κορυφώνει τη στιγμή, είναι το κλειδί για να περάσουμε (πιο) όμορφα. Φαντάσου να πήγαινες σε ένα κλαμπ δίχως μουσική. Φαντάσου να μην υπήρχαν οι καλλιτέχνες, οι συναυλίες, τα CD, οι μουσικές πλατφόρμες, τα μουσικά όργανα και πάνω απ’όλα η ανθρώπινη ευρεσιτεχνία και φαντασία. Φρίκη. Ο κόσμος θα ήταν εκνευριστικά ήσυχος, βαρετός, αναμφισβήτητα λειψός και οι ζωές μας σίγουρα πολύ πιο άδειες.

Αφήνοντας, όμως, τα καταστροφολογικά σενάρια, ας νιώσουμε ευγνώμονες για μια στιγμή που η μουσική βρίσκεται στις ζωές μας, με κάθε της έκφανση και στον καθένα μας με τρόπο αλλιώτικο. Όλοι μας ακούμε θα ακούσουμε με κάποιο τρόπο μουσική στην ημέρα μας, ηθελημένα ή μη. Κάποιες φορές μάλιστα, την αποζητούμε, θέλουμε να αφιερωθούμε σε αυτήν, ενώ άλλες την ψάχνουμε με σκοπό να συνοδεύσει άλλες μας ασχολίες. Πολλές φορές τη χρειαζόμαστε, αλλά αδυνατούμε να βρούμε την κατάλληλη για τη στιγμή και το σκοπό που την επιθυμούμε. Μεγάλη μάστιγα αυτό. Με έχει βασανίσει πολλάκις.

Φωτογραφία από την Playlist Lofi Hip Hop Mix
Φωτογραφία από την Playlist Lofi Hip Hop Mix

Γέφυρα στο πρόβλημα – Λύση στη δυσκολία
Δυστυχώς για τους περισσότερους οι αναγκαστικές υποχρεώσεις στο πρόγραμμα είναι σύνηθες φαινόμενο. Υποχρεώσεις τρέχουν καθημερινά: για άλλους δουλειά, λογαριασμοί, παιδιά, σκυλιά, ενώ για άλλους, διάβασμα για τη σχολή, διάβασμα για ξένη γλώσσα, για το δίπλωμα, για τη νοηματική, για το μεταπτυχιακό, για το… (Ανάσα). Με όλα αυτά τέλος πάντων, που σε αγχώνουν ακόμα πιο πολύ βλέποντάς τα παραταγμένα να σε κοιτάζουν κατάματα..

Όταν έχω κάτι που αποκαλώ υποχρέωση, αλλά δεν βρίσκω την όρεξη να το υλοποιήσω, σκέφτομαι πώς μπορώ να το ωραιοποιήσω, αφού δε δύναμαι να το αποφύγω. Το διάβασμα, πολλές φορές τυγχάνει να ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Προσπαθείς διακαώς να το διανθίσεις, ψάχνεις παράπλευρες λύσεις ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον. Η συχνότερη λύση όλων μας, καταλήγω πως είναι η μουσική. Εάν είσαι καθισμένη/ος ώρες σε μία καρέκλα προσπαθώντας να κρατήσεις την προσοχή και το ενδιαφέρον σου παρόντα, κάτι πρέπει να βρεθεί και να λειτουργεί ως αρωγός σου. «Μουσική για διάβασμα» ψάχνεις απεγνωσμένα στο Youtube, μήπως και βρεις την τύχη σου κατά ’κει. Μπετόβεν, Μότσαρτ, συμφωνία του Βιβάλντι. Ωραία αυτά, δε λέω. «Ωστόσο, μήπως παραείναι έντονα σ’αυτή τη φάση;», ρωτάς τον εαυτό σου διστακτικά νιώθοντας την ύβρη που έχεις μόλις διαπράξει με το σχόλιό σου απέναντι στους «μεγάλους συνθέτες του κόσμου». Αντικειμενικά, όμως, δεν αντέχεται. Είναι σαν να έχεις όλη την ορχήστρα να βαράει τα όργανα μέσα στα τύμπανά σου ενώ εσύ παράλληλα διαβάζεις για τον 3ο Θερμοδυναμικό νόμο ή προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις το πρωτότυπο της Σαπφούς απ’ το οποίο λείπουν και 235 γράμματα/συμβολισμοί και παρόλα αυτά, απαιτείται να βγάλεις νόημα βαθύ μέσα από ένα «αφ» που έχει σωθεί. Ίσως δηλαδή, όση εκτίμηση κι αν έχεις στους αξιοσέβαστους αυτούς μακαρίτες, να μην είναι ακριβώς εκείνος ο συνδυασμός που είχες στο νου σου.

Ακουστικά κι ανάγνωση
Ακουστικά κι ανάγνωση

Οι επιστήμονες ήρθαν, είδαν και απήλθαν.

Η θεωρία του Mozart Effect έχει χρόνια πια αμφισβητηθεί, καθώς αντιληφθήκαμε πως όσο Mozart κι αν ακούσει ένα παιδί καθώς διαβάζει, καλώς ή κακώς, αυτό δεν θα καθορίσει τις επιδόσεις του στο επικείμενο τεστ Μαθηματικών. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η μουσική που ακούει κανείς καθώς διαβάζει είτε παιδί, είτε έφηβος, είτε ενήλικας, δεν αποτελεί αιτία των επιδόσεών του. Αντί αυτού, πιο ρεαλιστικό θα ήταν να συμφωνήσουμε πως υπάρχουν άτομα με μία κλίση παραπάνω σε κάποιον τομέα ή διαβάζουν πολύ ώστε να τα καταφέρνουν, ανεξαρτήτως του αν ακούν κάτι στη διάρκεια του διαβάσματός τους.

Μία μετέπειτα έρευνα του Πανεπιστημίου του Wollongong της Αυστραλίας, ωστόσο, απέδειξε πως οι μαθητές απέδιδαν περισσότερο ακούγοντας την μπάντα των Blur, παρά τον Mozart στο background. Αυτό, βέβαια, δε συνέβη επειδή οι Blur θεωρείτο πιο άξιοι απ’τον Mozart, αλλά μονάχα επειδή ήταν πιο κοντά στα μουσικά ερεθίσματα των παιδιών μέχρι πρότινος. Με άλλα λόγια, αυτό συνέβη διότι το είδος της μουσικής αυτής ήταν πιο οικείο στ’ αυτιά των μαθητών, πιο κοντά στα προσωπικά τους γούστα, οπότε και προκαλούσε μεγαλύτερη ευφορία. Το ερώτημα, όμως, είναι: βοηθάει πράγματι η μουσική εν ώρα διαβάσματος; Ή μήπως καταλήγει περισσότερο να αποσπά την προσοχή μας;

Background Music: Yann Tiersen
Background Music: Yann Tiersen

Ιδού το ερώτημα

Η έρευνα του Bill Thompson αποδεικνύει πως η μουσική κατά την ώρα του διαβάσματος επηρεάζει πραγματικά μόνο όταν είναι πολύ δυνατή και γρήγορη ταυτοχρόνως, ενώ επίσης, ρόλο παίζει το αν διαθέτει στίχους ή όχι. Παρατηρώντας τον εαυτό μου, διακρίνω πως η μουσική πολλές φορές μπορεί να αποσπάσει περισσότερο την ήδη διασπασμένη προσοχή σου, μπορεί να σε αποσυντονίσει, να επηρεάσει τα συναισθήματα που βιώνεις εκείνη τη στιγμή αλλά και να σε κάνει να θυμηθείς στιγμές που έχεις συνδέσει με το τρέχον κομμάτι κι έτσι, να αποσυντονιστείς πλήρως.

Άλλες φορές, όμως, αποβαίνει σωτήρια. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που το χάος στο σπίτι γίνεται πλήρως αισθητό, ενώ ο χρόνος παράλληλα κυλά και τρέχει και η ημέρα του μαθήματος της σχολής καταφτάνει. «Τι κάνω τώρα εγώ;», σκέφτομαι πολλές φορές. Έχω καταλήξει, λοιπόν, πλέον σε μία μόνιμη λύση. Ανοίγω υπολογιστή, μπαίνω στο site «Κασετόφωνο» – το οποίο κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πιστεύω πως το γνωρίζει – και πατάω την κατηγορία «Διάβασμα». Οι μουσικές playlists που επιλέγει ο «κύριος Κασετόφωνος» έρχονται και αγκαλιάζουν με τρόπο κομψό και διακριτικό το άγχος που με διαπερνά και συνάμα ηρεμούν για λίγο τα διαταραγμένα μου τσάκρα. Ο νους μου μπαίνει σε μία ροή και ξαφνικά μπορώ να δώσω έμφαση μόνο σε ένα πράγμα, δίχως να επηρεάζομαι από το χαμό που επικρατεί τριγύρω -και πίστεψέ με, είναι μεγάλος.

Υπάρχουν άπειρες πηγές εύρεσης μουσικής κατάλληλης για διάβασμα. Το Youtube είναι γεμάτο από συγκεκριμένες playlists, αφιερωμένες αποκλειστικά για αυτό, για την ηρεμία και τη συγκέντρωσή σου. Προσωπικά όμως, σπάνια βρίσκω κάποια που να μου ταιριάζει. Οι ρυθμικές, σε nirvana mode και δίχως lyrics playlists του Κασετόφωνου, μπορώ να πω με σιγουριά πως μου κρατούν μία συντροφιά αλλιώτικη.

Και, για του λόγου το αληθές, να κάποιες από τις αγαπημένες:
1)Productive Time
2) Inspiration
3) Earth
4) Study Hard

Για το άρθρο αντλήθηκαν πληροφορίες από την πηγή: https://www.uow.edu.au/media/2019/is-it-ok-to-listen-to-music-while-studying.php

Κείμενο: Κορίνα Χαραβιτσίδου (Lavart) 

Πηγές Φωτογραφιών: 1,2,3,4

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr