Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Ξανά με λόκνταουν και περιορισμούς

Το μεσαιωνικό Κάστρο Μούιντερσλοτ, έξω από το Άμστερνταμ, ετοίμαζε μια χιουμοριστική χριστουγεννιάτικη περιήγηση για να σημάνει το τέλος ενός δύσκολου έτους. Θα είχε τον τίτλο «η χειρότερη βόλτα της ζωής σας», και θα ενθάρρυνε τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν ότι «υπάρχουν και πράγματα που μας κάνουν να γελάμε όλοι μαζί».

Όμως με την Ολλανδία να μπαίνει ξανά σε πλήρες λόκνταουν, οι οργανωτές δεν έχουν πια και πολλά να τους κάνουν να γελούν. Υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα των αγορασμένων εισιτηρίων, να δώσουν αλλού καμιά δωδεκαριά έλατα και να αφήσουν να λιώσει ένα παγοδρόμιο, αφού δεν αναμένεται να το χρησιμοποιήσει κανείς πλέον.

«Αυτό το κάστρο έχει βιώσει ξανά πανδημία», λέει η Ανμαρί ντεν Ντέκερ, διευθύντρια των προγραμμάτων στο κάστρο: «Ωστόσο η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν το πίστευα, όλοι περιμέναμε κανονικά Χριστούγεννα φέτος».

Επιτραπέζιο χάσμα: H ταινία μικρού μήκους του 14χρονου Έλληνα σκηνοθέτη που έκλεψε τις εντυπώσεις

Η αίσθησή της αντανακλά τη γενική εντύπωση στην Ευρώπη: Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για επιστροφή σε μια κανονικότητα διαψεύδονται. Όπως και στις ΗΠΑ και αλλού, τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έχουν ξεπεράσει αυτά της Δέλτα. Ωστόσο στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έχουν σπεύσει άμεσα σε επιβολή μέτρων όπως απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά και λόκνταουν.

Στην Ιρλανδία οι παμπ κλείνουν πλέον από τις 8 μ.μ., ενώ σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία επέστρεψε η υποχρέωση για μάσκες παντού. Στην Αυστρία όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο για βασικές ανάγκες.

Οι Ευρωπαίοι καλούνται, και σε ορισμένες χώρες υποχρεούνται, να κρατήσουν σε μικρό αριθμό τη χριστουγεννιάτικη συντροφιά τους.

Τα προβλήματα όμως πολλαπλασιάζονται, πέρα από τη διασκέδαση αυτές τις γιορτές: Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) ανέφερε την Πέμπτη ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που απουσιάζει λόγω κορωνοϊού έχει αυξηθεί σε μια εβδομάδα κατά 50%. Το μετρό του Λονδίνου αναγκάστηκε να κλείσει μία από τις γραμμές του έως και τις 31 Δεκεμβρίου λόγω έλλειψης μηχανοδηγών, ενώ ο Βρετανός υπουργός Παιδείας καλεί πρώην δασκάλους να επιστρέψουν εκτάκτως στις τάξεις ώστε να καλυφθούν τα κενά που αναμένεται να δημιουργηθούν στα σχολεία τον Ιανουάριο.

“Αν σώσεις ένα παιδί σώζεις όλον τον κόσμο” Όλοι μαζί δίπλα στην μικρή Βιολέτα!

Οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού πίστευαν ότι είχαν πια ξεπεράσει τα χειρότερα, αλλά ακόμη και η Δανία δήλωσε ότι αναμένει τον χειρότερο μήνα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τόσο η σκανδιναβική χώρα, όσο και η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πανηγύριζαν για το διεθνώς κορυφαίο ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων τους, τώρα σπεύδουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις.

Οι κανόνες έχουν αυστηροποιηθεί σχεδόν παντού στην Ευρώπη: Στην Ιταλία από την Πέμπτη οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν πια να πάνε να πάρουν τον εσπρέσο τους από την καφετέρια, με την τρίτη δόση να καθίσταται το βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας αντί των εκτεταμένων τεστ.

Σαν να μην έφτανε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα άρρωστους ανεμβολίαστους πολίτες, σύμφωνα και με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, η Γαλλία έχει πρόβλημα με τις ψευδοβεβαιώσεις εμβολιασμού. Όπως λέει αξιωματούχος νοσοκομείου στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, περί το 30% των ασθενών στα κρεβάτια της εντατικής εκεί την περασμένη εβδομάδα έφεραν πιστοποιητικά-μαϊμού.

Η Ολλανδία έχει πάρει την πιο αυστηρή γραμμή κλείνοντας όλα τα καταστήματα έως τις 14 Ιανουαρίου. «Μπορώ να ακούσω όλη την Ολλανδία να αναστενάζει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όταν ανακοίνωσε το νέο λόκνταουν: «Είναι άλλη μια χριστουγεννιάτικη περίοδος που θα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι θα θέλαμε», παραδέχθηκε. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη ελπίζουν να μη νιώσουν ότι βρίσκονται στο ίδιο κατώφλι απελπισίας ώστε να επιστρέψουν κι αυτές στο πλήρες λόκνταουν. Αυτή θα είναι και η φετινή τους χριστουγεννιάτικη ευχή.

Πηγή: The Washington Post

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ