Search
Close this search box.

Bridges και Yedi Kule Project: Από τις φυλακές του… τότε, στον πολιτισμό του σήμερα

YEDI KULE PROJECT στο Επταπύργιο

Από τη Νικολέττα Καπελιώτη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος Art Law and Arts Management του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαΐου 2018 η ομαδική έκθεση «Τόπος Ά-χρονος» στο πλαίσιο του SKG Bridges Festival. Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Επταπύργιο, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο μέχρι τις 27 του μήνα. Οι ώρες που μπορεί κανείς να την επισκεφθεί είναι τα πρωινά από τις 11:00 ως τις 14:00 και τα απογεύματα από τις 18:00 ως τις 20:00.

Οι καλλιτέχνες «ζωντάνεψαν» με τα έργα τους τρεις από τους πύργους του Βυζαντινού αυτού στολιδιού της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κελιά απομόνωσης των φυλακών.
Το επιβλητικό κτίριο, που είναι αποτέλεσμα διαφορετικών οικοδομικών φάσεων, ολοκληρώθηκε τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους, την εποχή της αυτοκρατορικής δυναστείας των Παλαιολόγων (1261-1453) και χρησίμευσε για πολλά χρόνια ως καταφυγή του πληθυσμού σε περιόδους επιδρομών καθώς και στην στρατοπέδευση της φρουράς της πόλης. Τη δεκαετία του 1890 το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές.Η καλλιτεχνική ομάδα του Yedi Kule project κατάφερε να αποδώσει με ευαισθησία και αναμφίβολη ικανότητα την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση τόσο των κρατουμένων της νεότερης περιόδου όσο και των κατοίκων και στρατιωτικών των χρόνων της Παλαιολόγειας Βυζαντινής περιόδου.
Tα δακτυλικά αποτυπώματα που αιωρούνται ως στόχοι από το ταβάνι ενός από τους πύργους, θέλουν να μας οδηγήσουν, τον κάθε έναν από εμάς, στους δικούς του στόχους ή και την αναθεώρηση ίσως προηγούμενων ανεκπλήρωτων ή εκπληρωμένων.

Οι σφαίρες από υγρό γυαλί που εγκλωβίζουν μέσα τους αντικείμενα μνήμης. Αντικείμενα που αναδύονται με διαφορετικές για τον καθένα έννοιες, άλλοτε σε χρόνο ορισμένο, από μνήμες που μπορούν να ανακληθούν και άλλοτε σε χρόνο Ά-χρονο, όπως επιτάσσει και ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης, μνήμες που κάτι μας «θυμίζουν» αλλά μας μεταφέρουν σε ένα αόριστο και θολό «πότε».Το σεντούκι με τα γράμματα έντεχνα αραδιασμένα γράμματα στο πάτωμα ενός άλλου πύργου μας προτρέπει και πάλι να αιωρηθούμε στο παρελθόν καθώς παρατηρούμε τον σπάγκο που τα κρατάει θεματικά ενωμένα ανάλογα με τις θύμισες που κουβαλάει το κάθε ένα από αυτά. Η περιήγησή μας στην παλαιότητα τους γίνεται ένα με τον χώρο στον οποίο παρουσιάζονται.

Η μοναδική ικανότητα σκέψης του κάθε καλλιτέχνη, έδωσε τη δική της πνοή στα κελιά της απομόνωσης, περνώντας στον καθένα από τους επισκέπτες και έναν διαφορετικό χτύπο γνώσης για ότι έλαβε χώρα μέσα στους τοίχους του σκοτεινού παρελθόντος αυτής της πτέρυγας.
Ο επισκέπτης αυτής της έκθεσης θα βρεθεί μπροστά σε μνήμες που δεν πρέπει να ξεθωριάσουν και σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και ανησυχίες που πρέπει να εδραιωθούν και να επαναλαμβάνονται.

Η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από τους: Βασίλη Αδάμο, Βασίλη Αλεξάνδρου, Μπόρις Γεωργιτσέλη, Λίτσα Γκανή, Νατάσσα Κότσαλα, Θοδωρή Λάλο, Άννα Λιόκα, Γιάννη Μανικάτη, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρη Παλάντζα, Μαρία Παναγιώτου, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Παπατζέλου, Έλενα Σταματογιάννη, Όλγα Σφέτσα, Ιωάννα Τσόγκα, Έλενα Χατζηαθανασίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Στέλλα Μανικάτη.

Κείμενο: Νικολέττα Καπελιώτη 

Λίγα λόγια για τη δράση «Οι φοιτητές του μαθήματος Arts Management του ΜΑ in Art Law and Arts Management του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος παρακολουθούν και γράφουν για το SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival» στη LAVART

Η δράση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της διδάσκουσας Δρ Θέμις Βελένη στο πλαίσιο του μαθήματος Arts Management του MA in Art Law and Arts Management και αγκαλιάστηκε θερμά από τον Ομότιμο Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κ. Αθανάσιο Γ. Καΐση. Προέκυψε ως ιδέα σε μία στιγμή γόνιμης συζήτησης κατά την ώρα του μαθήματος για τον πολιτισμό μέσα από μία ενθουσιώδη και αυθόρμητη έκφραση της επιθυμίας των φοιτητών/τριών να παρακολουθήσουν άτυπα και κατά βούληση τα τρέχοντα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης και ειδικά το SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival.

Σε μία προσπάθεια να ωφεληθούμε όλοι και ειδικά οι νέοι από τον πολιτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μάθουμε, να μοιραστούμε, να επικοινωνήσουμε και να αφομοιώσουμε, προτάθηκε αυτή η εθελοντική συμμετοχή και παρακολούθηση του Φεστιβάλ -που άλλωστε είναι ένα Φεστιβάλ από νέους για νέους- να αφήσει έναν γραπτό αντίκτυπο από την πένα των φοιτητών, αυθόρμητα και ελεύθερα. Ο Δημήτρης Φαργκάνης από την ηλεκτρονική εφημερίδα Lavart αποδέχτηκε με θέρμη την πρόταση και ιδού τα όσα έγιναν και γράφτηκαν….

Ευχαριστούμε τις φοιτήτριες που ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και ενθουσιασμό και έγραψαν τις εντυπώσεις τους από την παρακολούθηση του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Δρ Άννα Χρυσοχοΐδου για την οργανωτική και διοικητική υποστήριξη της δράσης.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr