πυρκαγιές

BBC: Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι μεγάλες πυρκαγιές είναι η νέα κανονικότητα

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας που έχουν συγκεντρωθεί στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP26 δέχονται εντεινόμενη πίεση να απαντήσουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και σε φαινόμενα, όπως οι ακραίοι καύσωνες και οι ολοένα και πιο συχνές μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που δοκίμασαν τις χώρες της Μεσογείου το περασμένο καλοκαίρι.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC θυμίζει τις δραματικές στιγμές που έζησε η Ελλάδα και ειδικά η Εύβοια, όπου χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες για να τεθούν οι φωτιές υπό έλεγχο.

«Καθώς προβλέπεται ότι τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον, υπάρχουν φόβοι ότι οι μεγάλες πυρκαγιές θα είναι η κανονικότητα» σχολιάζει το BBC.

«Υπάρχουν ευθύνες»
«Δεν το περιμέναμε ποτέ αυτό» λέει ο Νίκος Δημητράκης, αγρότης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη βόρεια Εύβοια. «Φανταζόμασταν ότι ένα τμήμα μπορεί να καεί, αλλά όχι ολόκληρη η περιοχή» συμπληρώνει.

Λέει πως όταν η φωτιά έφτασε κοντά στο σπίτι του, δεν υπήρχε κανείς να βοηθήσει. «Η φωτιά πλησίαζε και καθόμουν και παρακολουθούσα. Κάποια στιγμή ξέσπασα σε κλάματα και έφυγα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος, αν δεν υπάρχει πυροσβεστικό όχημα κοντά».

Charles K. Kao: Ποιος είναι ο άνθρωπος που τιμά σήμερα η Google

Όπως πολλοί κάτοικοι της Εύβοιας ο Νίκος στηριζόταν στο δάσος για να βγάλει τα προς το ζην.

«Χάσαμε τον θησαυρό μας, το δάσος μας, ζούσαμε από αυτό» τονίζει.

Κατηγορεί τις αρχές για λάθος χειρισμούς και δηλώνει θυμωμένος γιατί «δεν περίμενα συμβεί τέτοια καταστροφή. Σίγουρα η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας, αλλά δεν θα έπρεπε να αφεθεί η φωτιά να βγει σε τέτοιο βαθμό εκτός ελέγχου. Υπάρχουν ευθύνες».

Η τοπική κοινότητα επιρρίπτει την ευθύνη στις αρχές αναφέροντας ότι δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, αλλά οι πυροσβέστες υποστηρίζουν ότι οι φετινές μεγάλες πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου, αναφέρει το BBC.

Λήμνος: Πέταξε… κατά λάθος 100.000 ευρώ στα σκουπίδια!

Μιλώντας στο πρακτορείο ο ατισυνταγματάρχης Στράτος Αναστασόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει πως στα 23 χρόνια της καριέρας του δεν θυμάται μια ανάλογη καταστροφή.

«Είναι παγκόσμιο πρόβλημα»
«Ήταν πόλεμος…», λέει χαρακτηριστικά.« Γιατί είχαμε πολλές φωτιές σε όλη την Ελλάδ, σχεδόν 100 φωτιές την ημέρα για πέντε ή έξι ημέρες τη φορά. Άρα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο για εμάς», αναφέρει, τονίζοντας πως φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές φέτος με εκτεταμένο καύσωνα και την πολύ λίγές βροχές.

Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρη μέσα από την καταστροφή η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι παγκόσμιο. «Δεν υπάρχει μόνο ελληνικό πρόβλημα ή αμερικανικό ή ιταλικό πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα», λέει.

«Εμπιστεύομαι τη φύση, αυτό που δεν εμπιστεύομαι είναι οι άνθρωποι»
Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζηρίτης, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή, αναφέρεται στο χρόνο που θα χρειαστεί για να αναγεννηθούν τα δάση, που σύμφωνα με τους δασολόγους και εφόσον μπορέσουν να προστατευτούν από μελλοντικές πυρκαγιές, τα δέντρα θα χρειαστούν έως και 30 χρόνια για να αναπτυχθούν ξανά.

Τα πευκοδάση, αναφέρει ο κ. Ζηρίτης, μπορούν να αντιμετωπίσουν, ακόμη και να ευδοκιμήσουν, με τις πυρκαγιές κάθε 30 έως 40 χρόνια. Ωστόσο, φοβάται ότι τα δάση δεν θα μπορέσουν να αναγεννηθούν εάν οι πυρκαγιές ξεσπούν πολύ συχνά.

«Είμαι πολύ σίγουρος για τη φύση, η φύση θα κάνει τη δουλειά», είπε. «Το μεσογειακό δάσος χρησιμοποιείται για τις δασικές πυρκαγιές. Είναι μέρος του μηχανισμού αποκατάστασής τους. Αλλά ενώ εμπιστεύομαι τη φύση, αυτό που δεν εμπιστεύομαι είναι οι άνθρωποι», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι μετά τις πυρκαγιές, οι πυρόπληκτες περιοχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των πλημμυρών, όπως είδαμε στην πρόσφατη επιδείνωση του καιρού.

Νέα μέτρα: Σκληραίνει το μπλόκο στους ανεμβολίαστους – Τι εισηγείται η επιτροπή

«Η απάντησή στην κλιματική αλλαγή είναι η πρόληψη»
Ο κ. Ηλίας, ο οποίος είναι επίσης εθελοντής πυροσβέστης, φοβάται από την πλευρά του ότι οι αρχές θα παρασυρθούν από τη μια κρίση στην άλλη, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Χωρίς μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη, ο ίδιος ανησυχεί ότι οι μεγάλες πυρκαγιές θα συμβαίνουν ξανά και ξανά.

Εξηγώντας τι μπορεί να γίνει, ο κ. Ηλίας αναφέρει ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των δασών, απομάκρυνση εύφλεκτων δασικών υλικών, όπως τα σπασμένα κλαδιά και τα νεκρά φύλλα, ειδικά σε περιοχές όπου η κατοικίσιμη περιοχή είναι πολύ κοντά στο δάσος.

«Οι πολιτικοί εδώ στην Ελλάδα λένε ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι η κλιματική αλλαγή. Αλλά, ξέρετε, η κλιματική αλλαγή είναι μόνο ένα από τους παράγοντες για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές», σημειώνει, και υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα με περισσότερους καύσωνες και περισσότερες ημέρες κινδύνου πυρκαγιάς. Για τον ίδιο, η απάντησή στην κλιματική αλλαγή είναι η πρόληψη.

«Ρωτήστε τους συναδέλφους μας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία ή την Τουρκία: θα σας πουν ότι η νέα τάση στις δασικές πυρκαγιές είναι οι εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους και δριμύτητας πυρκαγιές που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», λέει χαρακτηριστικά.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Δεν είναι νέο το εμβόλιο – Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ