παγόβουνο

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος του Παρισιού

Ένα παγόβουνο μεγάλων διαστάσεων, περίπου στο μέγεθος του αστικού κέντρου του Παρισιού ή του Λονδίνου, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, σε κοντινή απόσταση από βρετανικό ερευνητικό σταθμό, όπως ανέφεραν Βρετανοί επιστήμονες.

Το παγόβουνο έχει έκταση 1.270 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποκολλήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26/2.  Οι 12 εργαζόμενοι στο σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη αποκόλλησης, απομακρύνθηκαν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, και δεν απειλήθηκε η ανθρώπινη ζωή.

«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt» ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, επισημαίνοντας πως οι ομάδες παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».

Το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα, κήρυξε συναγερμό, χωρίς κανέναν άνθρωπο να βρίσκεται στη περιοχή.
Όσον αφορά τα πιθανά σενάρια, η Τζέιν Φράνσις εκτιμά ότι «Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί, είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό».

Για περισσότερα νέα, πατήστε εδώ.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Πηγή

Πηγή Φωτογραφίας

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ