YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

Anime & Πορνογραφία

Όταν λέμε ότι τα manga και τα anime πραγματεύονται κλάδους που αφορούν όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου, εννοούμε κυριολεκτικά όλες και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένες σειρές εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία που ονομάζεται hentai, είδος που περιλαμβάνει κυρίως θέματα πορνογραφικού χαρακτήρα. Η λέξη hentai στα ιαπωνικά έχει πολλές σημασίες: μπορεί να σημαίνει περίεργος, παράξενος, αλλαγή, μεταμόρφωση, αλλά η πιο συνήθης ερμηνεία της (ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως επίθετο) είναι αυτή που θα αποδίδαμε στα ελληνικά ως ‘ανώμαλος’. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα hentai ασχολούνται απαραίτητα με κάποιο φετίχ, αλλά το σίγουρο είναι ότι μέσα τους υπάρχει το γυμνό στοιχείο, καθώς και η σεξουαλική επαφή – είτε αυτή είναι ετεροφυλοφιλική είτε ομοφυλοφιλική.

Η Παράδοση

Όπως είναι φυσιολογικό, η σύγχρονη αυτή τάση δε φύτρωσε απλά από το πουθενά. Η ιαπωνική παράδοση περιλαμβάνει τη δική της απεικόνιση ερωτικών σκηνών μέσω της τέχνης και το όνομα της κατηγορίας αυτής δίνεται με τη λέξη shunga (春画) – διόλου τυχαίο ότι τα δύο ιδεογράμματα που έχουν επιλεχθεί για το συγκεκριμένο όνομα σημαίνουν άνοιξη () και ζωγραφική () αντίστοιχα. Το είδος αριθμεί πολλά χρόνια ιστορίας, καθώς τα πρώτα έργα θεωρείται ότι εμφανίζονται ακόμη και κατά την Περίοδο Heian (794-1185 μ.Χ.).

Poetic Intercourse – Forced Sex (c. 1896 – 1905), Tomioka Eisen ή Ikeda Terukata

Μην απορρίψετε το παραδοσιακό είδος shunga ως κάτι απαρχαιωμένο και συντηρητικό, γιατί μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε αυτό πραγματικά αξιοπρόσεκτα περίεργες συλλήψεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ίσως Το Όνειρο της Γυναίκας του Ψαρά, μία ζωγραφιά στην οποία η γυναίκα που απεικονίζεται διεγείρεται σεξουαλικά από δύο χταπόδια.

The Dream of the Fisherman’s Wife (1814), Hokusai

Το Σήμερα

Η παράδοση αυτή φυσικά και δεν χάθηκε κατά τη σύγχρονη εποχή. Μεταμορφώθηκε και εξελίχθηκε και παρά την ιαπωνική λογοκρισία κατά την οποία απαγορευόταν η άμεση απεικόνιση σεξουαλικής επαφής δύο σωμάτων (αλλά όχι τα γεννητικά τους όργανα), καθώς και η τριχοφυΐα στη βουβωνική περιοχή, οι καλλιτέχνες ανίχνευσαν και δημιούργησαν απρόσμενες εναλλακτικές για να εκφραστούν με μία κάποια σχετική ελευθερία πάνω στο θέμα της ερωτικής πράξης. Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής manga Toshio Maeda προσπάθησε να ξεπεράσει το εμπόδιο της λογοκρισίας αποφεύγοντας την σεξουαλική επαφή μεταξύ ανθρώπων και υιοθετώντας αντίθετα στη θέση του αντρικού μορίου πλοκάμια από μαλάκια. Παρότι σε εμάς η επιλογή αυτή φαίνεται τουλάχιστον ίσως σοκαριστική, πολλοί καλλιτέχνες επέλεξαν δαίμονες, τέρατα, ρομπότ ή εξωγήινους προκειμένου να μπορέσουν να απεικονίσουν τη σεξουαλική πράξη χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με περαιτέρω νομικά κολλήματα.

Τώρα στο ερώτημα αν αξίζει κάποιος να δει ή να διαβάσει κάποιο έργο hentai, η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλει να εντρυφήσει στην περίεργη πλευρά της ιαπωνικής κουλτούρας!

Κείμενο: Αντιγόνη Σιώμου (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών: 12345

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ