Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο μωρό δεινόσαυρος έτοιμο να εκκολαφθεί

Ένα άνευ προηγουμένου τέλεια διατηρημένο απολίθωμα μωρού δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε μέσα στο αυγό του, ρίχνει περισσότερο φως στους δεσμούς μεταξύ δεινοσαύρων και πτηνών.

Το απολίθωμα του Οβιραπτορόσαυρου αποκαλύφθηκε στην πόλη Γκανζού της Κίνας, στη νότια Κίνα και ανήκε σε έναν άδοντο θηρόποδα δεινόσαυρο,  τον οποίο οι ερευνητές ονόμασαν «Baby Yingliang».

Οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια και ήταν τόσο φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

«Είναι ένα καταπληκτικό δείγμα… Δουλεύω πάνω σε αυγά δεινοσαύρων εδώ και 25 χρόνια και δεν έχω δει ακόμα κάτι παρόμοιο», λέει ο Ζελενίτσκι, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience την Τρίτη.
«Μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για το τι συνέβαινε μέσα στο αυγό ενός δεινοσαύρου πριν από την εκκόλαψη, καθώς υπάρχουν τόσο λίγοι εμβρυϊκοί σκελετοί, ιδιαίτερα αυτοί που είναι πλήρεις και διατηρημένοι σε στάση ζωής».

Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά και ο δεινόσαυρος υπολογίζεται ότι έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ως ενήλικας, αν ζούσε, θα είχε μήκος περίπου δύο έως τρία μέτρα.

Οι ερευνητές από την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά μελέτησαν τις θέσεις του δεινόσαυρου και άλλων εμβρύων που είχαν βρεθεί στο παρελθόν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι κινούνταν και άλλαζαν στάσεις πριν εκκολαφθούν με τρόπο παρόμοιο με τα μωρά πουλιά.

Όλα τα πουλιά εξελίχθηκαν άμεσα από μια ομάδα δίποδων δεινοσαύρων, τα μέλη των οποίων περιλαμβάνουν τον πανύψηλο Τυραννόσαυρο Ρεξ.

Η συμπεριφορά πριν από την εκκόλαψη δεν είναι η μόνη συμπεριφορά που κληρονόμησαν τα σύγχρονα πουλιά από τους προγόνους τους δεινόσαυρους. Το ίδιο είδος δεινοσαύρων είναι επίσης γνωστό ότι καθόταν πάνω από τα αυγά του για να τα επωάσει με τρόπο παρόμοιο με τα πουλιά, λέει ο Ζελενίτσκι.

Το εύρημα είχε αγοραστεί το 2000 από τον Λιανγκ Λιου, διευθυντή μιας κινεζικής εταιρείας επεξεργασίας πέτρας. Κατέληξε σε αποθήκη, ξεχασμένο για περίπου 10 χρόνια, όταν το προσωπικό του μουσείου τακτοποιούσε κουτιά και αρχεία και ανακάλυψε το απολίθωμα κατά την κατασκευή του Μουσείου Ιστορίας της Φύσης που επιχορηγεί η εν λόγω εταιρεία.

Μετάφραση από: CNN

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ