ΑΠΘ

Αισιόδοξα νέα για το ΑΠΘ: Συνεργασία με start up της Silicon valley

Την πρώτη συνεργασία του ΑΠΘ με εταιρία που εδρεύει στην Silicon Valley γνωστοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος

Το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, πέτυχε την πρώτη υπερατλαντική συνεργασία του πανεπιστημίου, με start- up εταιρία που εδρεύει στην Silicon Valley. Αντικείμενο της συνεργασίας η συν- ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων (chip) ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα νέα γνωστοποίησε σε ημερίδα, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής, Νίκος Πλέρος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων Winphos Research Group.

Η συνεργασία θα ωφελήσει τόσο το ΑΠΘ, όσο και την ομάδα του κ. Πλέρου, καθώς θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για εργαστηριακό εξοπλισμό και δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών δημοσιεύσεων.

Η πρώτη ημερίδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, με θέμα “Industry 4.0 και Ανάπτυξη Λογισμικού: Από το Εργαστήριο στην Αγορά”, αποτελεί την αρχή μιας σειράς που θα ακολουθήσουν και την διοργάνωσε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ, μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Ο Νίκος Λαμπρογεώργος, συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και ο Senior Αccount Manager δημόσιου τομέα της Cisco για την Ελλάδα, προανήγγειλε επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, στο προσεχές μέλλον.

Σχετικά με το έργο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λαμπρογεώργος δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η δημιουργία λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, «ειδικά σήμερα που εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ο ψηφιακός μετασχηματισμός εισέβαλλε δυναμικά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών» και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν περισσότερες από 12 λύσεις διαθέσιμες στο χώρο. Στόχος του διεθνούς κέντρου αποτελεί επίσης η δημιουργία καινοτομίας που θα επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση χρηματοδότησης των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και το νομοθετικό πλαίσιο για τις spin off εταιρείες, γνωστοποίησε  ο Μιχάλης Δρίτσας, εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος εξήρε το έργο του ΑΠΘ τονίζοντας ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε εταιρείες spin off και σε πατέντες στη χώρα.

Ο Ευστράτιος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «τεράστια» πρόκληση για τον άνθρωπο και την κοινωνία, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.

Η Έρη Τόκα, Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD και υπεύθυνη του γραφείου τμήματος προγραμματισμού και υποστήριξης έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ δήλωσε ότι «πρόκειται για απευθείας αναθέσεις της βιομηχανίας στο ΑΠΘ», και πρόσθεσε ότι «οι προαναφερόμενες συνεργασίες έφεραν έσοδα στο ΑΠΘ ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών του εσόδων». Υπογράμμισε επίσης ότι στα χρόνια λειτουργίας του το γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ έχει πετύχει να κατοχυρώσει 75 πατέντες, να εκχωρήσει 44 άδειες χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να ιδρύσει έντεκα εταιρείες spin off.

Για περισσότερα νέα, πατήστε εδώ.

Σεμινάριο «VOCAL VIEWPOINTS» με τη Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας 

 

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ