3

Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Μία ξεχωριστή εικονική περιήγηση στην ιστορική Βασιλική της Αγίας Σοφίας

[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μας εισαγάγει στο αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Αγίας Σοφίας, ένα κτίσμα που έχει ταυτιστεί με το πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέσα από μία εικονική περιήγηση στον χώρο της.0[dropcap size=big]Κ[/dropcap]άνοντας μία πλήρη αναπαράσταση του ναού της Κωνσταντινούπολης στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον αρχιτεκτονικό πλούτο και τον εικαστικό διάκοσμο της ιστορικής Βασιλικής.

Η «Θόλος», η νέα αυτή κατασκευή, έπειτα από αρκετά χρόνια έρευνας των επιστημονικών συνεργατών και στελεχών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, φιλοξενεί τη διαδραστική παραγωγή «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας». Η ιδιαιτερότητα αυτής της κατασκευής συνίσταται στη δυνατότητα προβολής του διαδραστικού περιεχομένου μέσω μιας ημισφαιρικής επιφάνειας προβολής κλίσεως 23 μοιρών. Ακόμη, όπως αναφέρεται από τον επίσημο φορέα, η «Θόλος» διαθέτει συστήματα ήχου τελευταίας τεχνολογίας 7.1. κινηματογραφικής ποιότητας, καθώς και όλα τα σχετικά συστήματα ελέγχου.

Στο συγκεκριμένο δρώμενο, ο θεατής συμμετέχει ενεργά στη σαρανταπεντάλεπτη περιήγηση, καθώς και σε διάφορα σενάρια που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά του. Μπορεί να γνωρίσει λεπτομερώς το εσωτερικό του ναού, τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, τον γλυπτικό και ψηφιδωτό του διάκοσμο. Παράλληλα, μπορεί να ενημερωθεί για τις διάφορες φάσεις κατασκευής της βασιλικής, καθώς και για τα πιο θεμελιώδη ιστορικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία που αφορούν το Βυζάντιο.7[dropcap size=big]Ο[/dropcap]ι φάσεις της εικονικής περιήγησης ξεκινούν από την κατασκευή του ναού μετά την καταστροφή της παλαιότερης Βασιλικής της Αγίας Σοφίας, το 532 μ.Χ., όπου οι συμμετέχοντες θεατές έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν το σύνολο του σχεδιασμού και των τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν. Έπειτα, όταν πια φτάσουν στο τέλος της περιόδου της εικονομαχίας, μπορούν να δουν τις πρώτες ψηφιδωτές εικόνες του ναού και να συλλέξουν πληροφορίες για την Οικουμενική Σύνοδο του 879 μ.Χ..

Τέλος, η εικονική ξενάγηση συνεχίζεται με τα περίφημα ψηφιδωτά που κοσμούν τον ναό με αποκορύφωμα το ψηφιδωτό της Δέησης. 

Πληροφορίες:
e-mail: hellenic-cosmos@ime.gr
Ιστοσελίδα: www.hellenic-cosmos.gr

Κείμενο: Αγγελική Χαλκιά (Lavart)

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email