Search
Close this search box.

Αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο – Aut viam inveniam aut faciam – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

54α Δημήτρια

Aut viam inveniam aut faciam 

(Ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε)

Αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00, στην Casa Bianca, την έκθεση με τίτλο Aut viam inveniam aut faciam, δηλαδή Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε. Αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο.

Ο Ιστορικός Τέχνης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρης Σαββόπουλος, υπήρξε για πολλά χρόνια και συνεργάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Με τα κείμενα και τις ιδέες του, υποστήριξε το έργο πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και συμπορεύτηκε μαζί τους στις διαδρομές της ελληνικής τέχνης των τελευταίων δεκαετιών. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης οργανώνει την έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του και παρουσιάζει τεχνοκρατικά κείμενά του και έργα καλλιτεχνών. Η έκθεση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Ο τίτλος της έκθεσης, Aut viam inveniam aut faciam, δηλαδή Ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε, είναι ο τίτλος που είχε χρησιμοποιήσει ο Χάρης Σαββόπουλος σε έκθεση νέων καλλιτεχνών το 2015, εισάγοντας το κείμενο της έκθεσης με τη φράση «Τα λόγια του Αννίβα, κατά τη γνώμη μου, αποτυπώνουν το σημερινό διακύβευμα του νέου καλλιτέχνη, στο φαντασιακό του οποίου θα πρέπει να ανοικοδομήσει το νέο, το κατάλληλο σύστημα της σύγχρονης τέχνης μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει».

Ο Χάρης Σαββόπουλος (1954-2019) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1978 αποφοίτησε από το Γλωσσολογικό Ινστιτούτο του Λοτζ της Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη σχολή Πολιτισμιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ. Τον Ιούνιο του 2001 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή με τίτλο «Σχέδιο πρότασης για τη μορφολογική προσέγγιση της ζωγραφικής του παιδιού μέσα από επιλεγμένα κεφάλαια της Ιστορίας της Τέχνης» και το 2003 εκλέχθηκε καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο

μάθημα της Ιστορίας της νεώτερης και σύγχρονης τέχνης. Από την αρχή της δεκαετίας του ’80 δραστηριοποιήθηκε έντονα στον τομέα της κριτικής, της αρθρογραφίας και των ειδικών ανταποκρίσεων, σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, ελληνική και διεθνή, αλλά και τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επιμελήθηκε έναν μεγάλο αριθμό εικαστικών εκθέσεων, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το εξωτερικό, συνεργάστηκε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού, τον έντυπο τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Δημοσίευσε πλήθος άρθρων, μελετών και κριτικών σημειωμάτων εκθέσεων και εξέδωσε τρία βιβλία τέχνης, Ζωγραφική ή Έκφραση: Η εικαστική Αγωγή του παιδιού (1993), Η τέχνη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (2016) και Ερμηνείες του πραγματικού (2009). Ήταν παντρεμένος με την Άλεξ Σερεμέτη και πατέρας δύο παιδιών.

Οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε και συνδέθηκε ο Χάρης Σαββόπουλος είναι πολλοί και ανήκουν σε διαφορετικές γενιές. Η έκθεση αποτελεί  μία πρώτη και όχι πάντως εξαντλητική καταγραφή του έργου του. Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνδυασμό με επιλεγμένα κείμενα του Σαββόπουλου.

Έργα των καλλιτεχνών: Β. Γέρου, Απ. Γεωργίου, Γ. Γκολφίνου, Ό. Ζούνη, Σ. Κουπέγκου, Γ. Λαζόγκα, Β. Μαστρογιαννάκη, Δ. Ξόνογλου, Γ. Ξένου, Στ. Παναγιωτάκη, Ρ. Παπασπύρου, Β. Πλοιαρίδη, Σπ. Πολίτη, Ά. Προδρομίδη, Λ. Ράπτη, Ξ. Σαχίνη, Α. Σιάμου, Ά. Φωκά, Γ. Φωκά, Λ. Ψυρράκη, Έ. Χρυσίδου.

Επιμέλεια: Αλεξία Ξαφοπούλου, Εικαστικός / Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης

Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Το αφιέρωμα στον Ιστορικό Τέχνης ολοκληρώνεται με μια ημερίδα – συζήτηση για το έργο του, στον ίδιο χώρο και σε συνδυασμό με την έκθεση, στην Casa Bianca. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 11:00. Στη συζήτηση θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Μήτρου, Διδάσκων στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, Ψυχαναλυτής, Ξενής Σαχίνης, Εικαστικός, Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός

Συντονισμός – οργάνωση ημερίδας: Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

Διάρκεια έκθεσης: 3 έως 31 Οκτωβρίου 2019

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη – 546 46 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 318538, 2310 427555 e-mail: pinakothiki@thessaloniki.gr

Ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή

& Σάββατο 10.00 έως 16.00, Πέμπτη 10.00 έως 18.00

Διοργάνωση ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr