Search
Close this search box.
"Liberty leading the people", Richard Unglik

Αφιέρωμα στην Playmobil photography

Παιχνίδια με το φακό

Οι περισσότεροι και οι περισσότερες έχουμε παίξει έστω και μία φορά στη ζωή μας μαζί τους. Από πυροσβεστικά οχήματα και ρωμαϊκές γαλέρες, μέχρι σεντούκια που μεταμορφώνονταν σε νησί των πειρατών και μεσαιωνικά κάστρα με δράκους, μάγους και πριγκίπισσες, ή και όλα αυτά μαζί, ήταν το σημείο αναφοράς στα παιδικά μας δωμάτια και όνειρα για πολλά χρόνια.

"The good, the bad and the ugly", @playmodin
“The good, the bad and the ugly”, @playmodin

Για την ιστορία…

Από το 1974 έως και σήμερα, αυτές οι μικρές φιγούρες των μόλις 7,5 εκατοστών, με το χαρακτηριστικό τους χαμόγελο, αποτελούν την πρώτη επιλογή στο παιδικό παιχνίδι. «Πατέρες» των Playmobil είναι οι Horst Brandstätter, ιδιοκτήτης της εταιρείας Geobra Brandstätter, και Hans Beck, δημιουργός του παιχνιδιού, οι οποίοι κατόρθωσαν να «εισβάλλουν» σε παιδικά δωμάτια σ’ όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 5.100 διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού, ενώ στα 46 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας, έχουν κατασκευαστεί γύρω στα 2,90 εκατομμύρια φιγούρες! (Rumor has it ότι εάν αν όλα τα 2,9 δισεκατομμύρια Playmobil πιάνονταν χέρι χέρι, θα τύλιγαν τον πλανήτη 3,6 φορές!)

"Empress of the sun", Nikos Rakkas
“Empress of the sun”, Nikos Rakkas

Και δεν απορούμε… Τα Playmobil αποτελούν ένα μοναδικό παιχνίδι ρόλων, που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, δημιουργώντας έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς ή κανόνες, μέσα στον οποίο μπορεί να «τοποθετήσει» όποιον επιθυμεί.

Από τη συσκευασία στο καρέ

Πέραν του παιχνιδιού, όμως, τα Playmobil μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συλλογής. Πολλοί είναι εκείνοι που ενδεχομένως κράτησαν τις πρώτες τους φιγούρες και σιγά σιγά εξελίχθηκαν σε collectors. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρούμε και μια άλλη, πιο διαφορετική χρήση των μικρών ανθρωπάκων, οι οποίοι από παιχνίδια, γίνονται… μοντέλα και φωτογραφίζονται.

@mhulot
@mhulot

Τόσο η φωτογραφία με χρήση Playmobil, όσο και παιχνιδιών γενικότερα (γνωστή και ως «toy photography») έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικά έδαφος ως κατηγορία της «όγδοης τέχνης» . Στόχος των δημιουργών είναι να υπερβούν την πλαστική υπόσταση του παιχνιδιού και να το ανάγουν σε κάτι ζωντανό, που δεν περιορίζεται σε μια συσκευασία και ένα περιτύλιγμα.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στo διαδίκτυο, μπορεί να βρει κανείς έργα τόσο ξένων, όσο και Ελλήνων δημιουργών, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια το απλού παιχνιδιού και το μεταμορφώνουν σε τέχνη, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν είναι προνόμιο μόνο των μικρών, αλλά και των μεγάλων!

@mhulot
@mhulot

Στο λογαριασμό του @mhulot στο Instagram, τα Playmobil άλλοτε μας ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, μέσα από παραλίες, καταρράκτες και ποτάμια και άλλοτε… αράζουν σε κάποιο μπαλκόνι στο Λυκαβηττό.

@playmodin
@playmodin

Από την άλλη, ο @playmodin φαίνεται να δίνει λίγo περισσότερo έμφαση στο στήσιμο και στο γενικότερο concept, τοποθετώντας τα σε πιο extreme καταστάσεις και κάνοντας χρήση διαφόρων effects. Έτσι, τα ανθρωπάκια μας μεταμορφώνονται σε σκιέρ και μοτοσικλετιστές, ενώ δε λείπουν και εντυπωσιακές νυχτερινές και… υποβρύχιες λήψεις.

"Imaginary Boy", Nikos Rakkas
“Imaginary Boy”, Nikos Rakkas

Ωστόσο, η Playmobil photography δε μένει εκεί. Πολλοί είναι και οι επαγγελματίες που την έχουν κάνει κεντρικό άξονα της δουλειάς τους, μέσα από εντυπωσιακά projects. Ο Νίκος Ράκκας (@nikos_rakkas) είναι επαγγελματίας φωτογράφος, που ασχολείται και με το design για βιτρίνες. Το «Playmobil project» του ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζει έως και σήμερα, με τις φωτογραφίες του να έχουν βραβευθεί σε εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το πόσο φυσικά εντάσσει τα Playmobil στα κάδρα του και τα αντιμετωπίζει σαν να ήταν κανονικοί άνθρωποι. Από τις συλλογές του ξεχωρίζουμε τις «Daydreamer», «Common People like you» και «Imaginary boy».

"Three Women", @nikos_rakkas
“Three Women”, @nikos_rakkas

Ο Γάλλος φωτογράφος Richard Unglik (@richard_unglik) πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραστήσει πασίγνωστα έργα τέχνης, αλλά και διάσημες προσωπικότητες. Έτσι, βλέπουμε να ζωντανεύουν πίνακες, όπως οι «Marilyn» του Andy Warhol, «Ο Μυστικός Δείπνος» του Leonardo Da Vinci ή «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό» του Eugène Delacroix, αλλά και εξώφυλλα δίσκων, όπως εκείνα του «Abbey Road» και «Help!» των Beatles. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πορτρέτα καλλιτεχνών, όπως ο Freddie Mercury, ο David Bowie και ο Prince, καθώς και αφίσες από ταινίες, όπως «Τα Πουλιά» του Alfred Hitchcock ή το «King Kong».

"Liberty leading the people", Richard Unglik
“Liberty leading the people”, Richard Unglik

Τελικά, η έμπνευση μπορεί να έρθει από τα πιο μικρά πράγματα, ακόμη και αυτά που δεν υπερβαίνουν τα 7,5 εκ. Κι αν κάποιοι έχουμε μεγαλώσει… λίγο για να παίζουμε με πειρατές, αστυνομικούς και πυροσβέστες και δεν μπορούμε παρά να νοσταλγούμε αυτές τις φιγούρες των παιδικών μας χρόνων, πλέον έχουμε ένα λόγο παραπάνω να θαυμάσουμε αυτή την όψη της τέχνης, η οποία ήρθε για να μας ξαναθυμίσει ότι  «τα πάντα είναι πιθανά» !

Κείμενο: Μαρίλη Αγάθου (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Πηγές: 1, 2, 3, 4, 5,

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr