5 Παιδικά Βιβλία για την Ψυχική Υγεία

5 Παιδικά Βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αυτά τα 5 βιβλία τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην ψυχική ασθένεια και να την κατανοήσουν!

Τα «κοινωνικά ταμπού» το ένα μετά το άλλο σιγά σιγά εξαλείφονται. Η γνώση και η ευαισθητοποίηση που εξαπλώνονται χάρη στο δυτικό βιοτικό επίπεδο και την τεχνολογία εξελίσσουν τα ανθρώπινα μυαλά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν θα γίνουν τέλειοι και ακομπλεξάριστοι ενήλικες, όμως τα ποσοστά ευαισθητοποίησης περί διαφορετικότητας της νέας γενιάς είναι με το μέρος τους. Παρά ταύτα δυστυχώς υπάρχει ένα «ταμπού» που τα εκπαιδευτικά συστήματα ακόμα και των σκανδιναβικών χωρών φοβούνται να αγγίξουν.
Οι ψυχικές παθήσεις και γενικότερα τα θέματα ψυχικής υγείας, παρά την τόση εξέλιξη των μεθόδων θεραπείας τους, είναι θέμα «τζιζ» για έναν γονιό και έναν δάσκαλο.
Σήμερα, καθότι παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας έχουμε να προτείνουμε 5 παιδικά βιβλία που βοηθούν να απαντήσουμε στην ερώτηση που φοβόμαστε να μας κάνει ένα παιδί… «Γιατί φέρεται έτσι;» ή ακόμα χειρότερα, «γιατί φέρεσαι έτσι;» ή και ακόμα «γιατί φέρομαι έτσι;»

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΜΑΜΑ
ΤΖΑΚΛΙΝ ΟΥΙΛΣΟΝ
Διπολική Διαταραχή

Εικονογραφημένη Μαμά
Εικονογραφημένη Μαμά

Η Σταρ και η Ντόλφιν ζουν με τη μαμά τους, η οποία όμως δεν φέρεται και πολύ σαν… μαμά. Ζει περισσότερο σαν φίλη τους, όχι γιατί δεν θέλει να προσπαθήσει, αλλά γιατί δεν μπορεί. Είναι γεμάτη τατουάζ που δεν αρέσουν στην μεγάλη κόρη της τη Σταρ και έχει μια έντονη εμμονή με τον μεγάλο της έρωτα, τον Μίκι. Είναι όμως κι αυτή μια «μαμά».
Εκδότης ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σειρά ΞΙΝΟΜΗΛΟ
Χρονολογία Έκδοσης Ιανουάριος 2012
Αριθμός σελίδων 288
Προτεινόμενες ηλικίες Άνω των 12 ετών

Μετάφραση ΤΟΥΡΚΟΛΙΑ-ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ ΡΕΝΙΑ
Επιμέλεια ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
Εικονογράφηση ΣΑΡΑΤ ΝΙΚ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΓΟΥΙΛΣΟΝ ΤΖΑΚΛΙΝ

ΑΝ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ ΑΠΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ
ΠΛΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Κατάθλιψη

Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει
Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει

Η Ελπίδα γράφει ένα βιβλίο για τη μαμά της. Προσπαθεί να καταλάβει γιατί η μαμά της κλαίει. Και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Ένα βιβλίο που περιγράφει πόσο ορθή μπορεί να είναι η αντίληψη ενός παιδιού γύρω από τα «ενήλικα προβλήματα». Ένα παιδί αντιλαμβάνεται, σκέφτεται, επεξεργάζεται και δρα ανάλογα με τις καταστάσεις.
Εκδότης ΚΕΔΡΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης Μάιος 2019
Αριθμός σελίδων 112
Προτεινόμενες ηλικίες 9-12 ετών

Επιμέλεια ΚΟΥΡΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εικονογράφηση ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΙΑΣ
ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Θ.

Το ταξίδι της απορίας
Το Ταξίδι της Απορίας

Ο μικρός σκίουρος ανακαλύπτει ότι εκτός από το σώμα μπορεί να αρρωστήσει και το μυαλό. Όταν η μαμά του αρρωσταίνει εκείνος στενοχωριέται και ντρέπεται, δεν θέλει καν να πάει σχολείο, στο τέλος όμως κατανοεί, αντιλαμβάνεται και καταφέρνει να αισθανθεί και πάλι όμορφα.
Ημερ/νία έκδοσης: 2008
Εκδότης: Κυρμανίδου Σωτηρία Θ.
Σελίδες: 29

ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ
GRASS GAYLE

ΠΙάσε το Αστέρι που Πέφτει
ΠΙάσε το Αστέρι που Πέφτει

Εκδότης ΛΙΒΑΝΗΣ

Σειρά ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2005
Αριθμός σελίδων 58
Προτεινόμενες ηλικίες 6-9 ετών

Μετάφραση ΓΡΑΜΑΝΔΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Επιμέλεια ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΛΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΑ
Εικονογράφηση ΝΟΛΤ ΚΟΡΑΛ

Η Ίρις, μια δράκαινα που ζει στη λίμνη βοηθά το μικρό μας ήρωα, τον Ψαρά, να πάρει την απόφαση να δει κάποιον ειδικό. Στο σχολείο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, σκέφτεται συνεχώς κι αυτό έχει επίπτωση στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητά του. Αποφασίζει τελικά να πάει στην πόλη και να δεχτεί τη βοήθεια των «ειδικών του μυαλού» που θα τον μάθουν να χαλαρώνει και να μην φοβάται. Επιστρέφει μετά απ’ αυτή την περίοδο νοσηλείας πιο ήρεμος ικανός να δεχτεί τη στήριξη των ανθρώπων που τον αγαπούν.

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
ΠΙΤΕΡ ΚΑΡΝΑΒΑΣ

Κατάθλιψη – Πένθος

Ελεφαντας
Ελέφαντας

Η Όλιβ είναι ένα κορίτσι που έχει χάσει τη μητέρα της και καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο ξεκίνημα. Ο πατέρας της, παρά το γεγονός ότι πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει η λέξη «κατάθλιψη», έχει διαρκώς μαζί του στο δωμάτιο έναν γκρίζο ελέφαντα που βλέπει μόνο η κόρη του. Ο παππούς της από την άλλη έχει μια τεράστια χελώνα να τον εμποδίζει στα βήματά του. Η Όλιβ με τη βοήθεια του φίλου της Φρέντι της και του σκύλου της ανακαλύπτει πως μπορεί να διώξει τα μεγάλα αυτά ζώα που παίρνουν χώρο από το χώρο των δικών της ανθρώπων. Μπορεί να προσφέρει χαρά και να δει πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει.
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2020
Εικονογράφηση: Peter Carnavas
Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασιάδης
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Σελίδες: 160

Πηγές φωτογραφιών: 1,2,3,4,5

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ