Search
Close this search box.

4ο In-Edit Film Festival: Έργα και ημέρες του μύθου που ακούει στο όνομα Φρανκ Ζάπα

Έργα και ημέρες του μύθου που ακούει στο όνομα Φρανκ Ζάπα.

Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του Φρανκ Ζάπα που παρατίθενται στο πλούσιο αρχειακό υλικό τούτου του ντοκιμαντέρ, ο εκκεντρικός μουσικός αναφέρει πως είναι περίεργο πως ο κόσμος γεμίζει τις συναυλίες του και μιλάει γι’ αυτόν, ενώ πιθανόν να μη έχει ακούσει καθόλου από την μουσική του. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο ανήκω κι εγώ, αφού οφείλω να ομολογήσω πως δεν ήξερα ούτε ένα τραγούδι του πριν το ντοκιμαντέρ, απλά φυσιογνωμικά μου έκανε σαν έναν συνδυασμό Άσιμου και Πανούση, οπότε ήμουν θετικά προδιατεθειμένος να το παρακολουθήσω. Η εικασία αυτή δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα μπορώ να  πω, μετά την θέαση του ντοκιμαντέρ, αλλά ο Φρανκ Ζάπα ήταν πολλά περισσότερα.

https://static01.nyt.com/images/2016/05/31/movies/video-eat-that-question-frank-zappa-in-his-own-words/video-eat-that-question-frank-zappa-in-his-own-words-videoSixteenByNine1050.jpg

Συνθέτης, τραγουδιστής, ιδρυτής των “Mothers of Invention”, ο Ζάπα εκμεταλλεύτηκε την φυσιογνωμία και τη  περσόνα του, μένοντας όμως πιστός στις αρχές και τις απόψεις του, κόντρα στο κατεστημένο και όποια μορφή εξουσίας, αρνούμενος να παίξει για τον Πάπα ή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, υποστηρίζοντας μέχρι τέλους την ελευθερία του λόγου, κάτι που γίνεται φανερό από το περιεχόμενο των στίχων του. Όσον αφορά τη μουσική του που εύστοχα χαρακτηρίζεται από ένα φαν του σε κάποια στιγμή στο ντοκιμαντέρ ως «αντιμουσική», δεν σταμάτησε λεπτό να πειραματίζεται, αλλά και να δοκιμάζεται σε διάφορα είδη που έφταναν μέχρι το μπαλέτο και τις συμφωνικές ορχήστρες.

Αντισυμβατικός και πρωτοπόρος, δημιούργησε τη δική του δισκογραφική εταιρία για να μην υφίσταται κανενός είδους λογοκρισία, αφού αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε από την MGM, ενώ οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ είναι όλες απολαυστικές, είτε όταν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, χωρίς μακρύ μαλλί και το κλασικό του μουστάκι, προσπαθεί να φτιάξει μουσική από ένα ποδήλατο, είτε 25 χρόνια μετά όταν τον υποδέχονται στην Τσεχοσλοβακία σαν εθνικό ήρωα, πάντα με κοφτερό χιούμορ και ατάκες που σε κάνουν να γελάσεις, προβληματίζοντας σε όμως ταυτόχρονα.

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ντοκιμαντέρ, εμφανώς καταβεβλημένος από τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε, με το τσιγάρο όμως προέκταση του χεριού,(ναρκωτικά όπως λέει ο ίδιος δεν έκανε, μόνο καφέ και φυστικοβούτυρο χωρίς συνταγή γιατρού είχε στο διαιτολόγιό του)στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως θα ήθελε να τον θυμούνται, απαντάει πως δεν τον νοιάζει, δεν έχει σημασία, ούτως ή άλλως αργά η γρήγορα θα ξεχαστεί, ενώ σε κάποιο σημείο νωρίτερα αναφέρει πως κανείς άλλωστε δεν έχει γνωρίσει τον αληθινό Φρανκ Ζάπα. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, εγώ πάντως θα σε θυμάμαι Φρανκ Ζάπα κι ας μην σε ήξερα πότε.

Το ντοκιμαντέρ δυστυχώς δεν ξαναπροβάλλεται, οπότε όσοι προλάβατε τον κύριο είδατε, πάντως αξίζει πραγματικά να το αναζητήσετε και να μάθετε κάποια πράγματα για την ζωή και τον τρόπο σκέψης αυτής της εκκεντρικής ιδιοφυίας.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του IN-EDIT μπορείτε να το δείτε εδώ http://www.in-edit.gr/program.

 

Κείμενο: Ορέστης Μανασής (Lavart)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr