συγγραφείς

3 συγγραφείς που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και δε βρέθηκαν ποτέ

Η λογοτεχνική ιστορία είναι γεμάτη από μυστήρια αλλά λίγα είναι τόσο ανησυχητικά όσο η εξαφάνιση ενός συγγραφέα.

Η ιδέα ότι ένας συγγραφέας εξαφανίζεται στον αέρα, αφήνοντας πίσω του ημιτελή χειρόγραφα, αινιγματικές σημειώσεις ή κανένα ίχνος, έχει τροφοδοτήσεις θεωρίες  συνωμοσίας, αστικούς θρύλους και πυρετώδεις εικασίες. Κάποιοι λένε ότι αναζήτησαν τη μοναξιά, άλλοι ισχυρίζονται ότι συνάντησαν βρώμικο παιχνίδι και μερικοί ψιθυρίζουν για κάτι πολύ πιο παράξενο.

Ακολουθούν τρεις διάσημες περιπτώσεις συγγραφέων που έφυγαν από τις σελίδες της ιστορίας μόνο και μόνο για να μην επιστρέψουν ποτέ.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Εντοπίσαμε την ουσία στα λόγια του Ντοστογιέφσκι: «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο είναι …»

1. Ambrose Bierce – Ο άνθρωπος που μπήκε στο Μεξικό και δεν επέστρεψε ποτέ.

συγγραφείς

Ο Ambrose Bierce, πιο γνωστός για το «Λεξικό του Διαβόλου» και το «Ένα περιστατικό στη γέφυρα Owl Creek ήταν ένας μετρ της σκοτεινής, ειρωνικής μυθοπλασίας. Αλλά η ζωή του τελείωσε μ’ ένα μυστήριο αντάξιο της δικής του γραφής.

Το 1913 σε ηλικία 71 ετών, ο Ambrose Bierce έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μεξικό, υποτίθεται για να παρακολουθήσει από κοντά τη Μεξικάνικη Επανάσταση. Έγραψε σ’ έναν φίλο του: «Όσον αφορά εμένα, φεύγω από εδώ αύριο για έναν άγνωστο προορισμό».

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που άκουσε κανείς γι΄ αυτόν. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι εκτελέστηκε από τις δυνάμεις του Pancho Villa. Άλλοι επιμένουν ότι σκηνοθέτησε τον θάνατό του ίσως αναζητώντας την ίδια λήθη για την οποία έγραφε τόσο συχνά.

Οι θεωρίες κυμαίνονται από την πολιτική δολοφονία έως την εσκεμμένη εξαφάνιση, μια τελευταία λογοτεχνική ανατροπή από έναν άνθρωπο που απολάμβανε το μακάβριο.

2. Barbara Newhall Follet – Το παιδί που περπάτησε μέσα στη νύχτα.

συγγραφείς

Φανταστείτε να δημοσιεύετε το πρώτο σας μυθιστόρημα σε ηλικία 13 ετών με ευρεία αποδοχή για να εξαφανιστείτε εντελώς πριν κλείσετε τα 26 σας χρόνια. Αυτή είναι η στοιχειωμένη περίπτωση της Barbara Newhall Follet.

Το ντεμπόυτο μυθιστόρημά της «Το σπίτι χωρίς παράθυρα», εκδόθηκε το 1927, κάνοντάς την λογοτεχνική αίσθηση. Όμως η ζωή δεν ήταν καλή για τη Follett. Μια σειρά από ατυχίες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής καταστροφής και ενός δυστυχισμένου γάμου, διάβρωσαν το κάποτε λαμπρό μέλλον της.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1939, έφυγε από το διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν μετά από έναν έντονο καυγά με τον σύζυγό της. Δεν πήρε τίποτα μαζί της. Ούτε χρήματα, ούτε αντικείμενα, ούτε καν ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα. Δεν την ξαναείδαν ποτέ.

Μήπως σκηνοθέτησε την εξαφάνισή της; Συνέβη κάτι κακόβουλο εκείνο το βράδυ; Κανένα πτώμα, κανένα στοιχείο και κανένα τέλος, μόνο η απόκοσμη σιωπή μιας ημιτελούς ιστορίας.

3. B. Traven – Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν

συγγραφείς

O Β. Traven ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γνωστός κυρίως για τον «Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε» (που μεταφέρθηκε στην ταινία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ το 1948),ο Traven άφησε πίσω του κάτι περισσότερο από σπουδαίες ιστορίες, άφησε ένα μυστήριο που ακόμα προβληματίζει τους λογοτεχνικούς ντετέκτιβ.

Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος ήταν πραγματικά ο B. Traven. Δημοσίευσε με αυτό το όνομα αλλά κανείς δεν το είδε ποτέ αυτοπροσώπως. Τα γράμματα του είχαν σφραγίδα ταχυδρομείου από διαφορετικές τοποθεσίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν ένας Γερμανός αναρχικός σε φυγή.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν το ψευδώνυμο ενός άλλου συγγραφέα, του Ρετ Μαρούτ, ο οποίος γλίτωσε μόλις και μετά βίας την εκτέλεση κατά  τη διάρκεια μιας πολιτικής εξέγερσης στη Γερμανία.

Ακόμη και ο ίδιος ο εκδότης του δεν ήταν σίγουρος για την ταυτότητά του. Όταν το Χόλιγουντ τον αναζήτησε έλαβε επιστολές υπογεγραμμένες από έναν «λογοτεχνικό πράκτορα» που επέμεινε ότι ο Τράβεν επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.

Μήπως πέθανε ήσυχα στο Μεξικό, όπως πιστεύουν ορισμένοι ή μήπως εξαφανίστηκε για άλλη μια φορά, αφήνοντας πίσω του μόνο ένα ίχνος αναπάντητων ερωτημάτων;

Η γοητεία των λογοτεχνικών εξαφανίσεων

Γιατί μας γοητεύουν τόσο πολύ αυτές οι εξαφανίσεις; Ίσως επειδή οι συγγραφείς από τη φύση τους ζουν κατά το ήμισυ στον πραγματικό κόσμο και κατά το ήμισυ στον πραγματικό κόσμο και κατά το ήμισυ στη σφαίρα της φαντασίας. Όταν εξαφανίζονται, μοιάζει σαν να έχουν μπει στις ίδιες ιστορίες που δημιούργησαν, γίνονται χαρακτήρες ενός μυστηρίου που μόνο ο χρόνος μπορεί να ξετυλίξει.

Ήταν λοιπόν αυτές τις εξαφανίσεις, ατυχήματα προσεκτικές αποδράσεις ή κάτι πιο σκοτεινό; Ίσως να μην μάθουμε ποτέ. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι αυτές που παραμένουν ημιτελείς.

Θα είχατε το θάρρος να εξαφανιστείτε χωρίς ίχνη ή θα αφήνατε πίσω σας έναν τελευταίο γρίφο.

Διαβάστε περισσότερες ερωτικές καταθέσεις από αγαπημένους λογοτέχνες:

Πηγές φωτογραφιών: 1,2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr