Search
Close this search box.
έκθεση δάντη

2021 Έτος Δάντη: Online έκθεση με σπάνια σχέδια της «Θείας Κωμωδίας»

88 σχέδια της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη από τον καλλιτέχνη Federico Zuccari διατίθενται online και δωρεάν σε έκθεση της Πινακοθήκης Ουφίτσι, με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή

Με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι, η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία εκθέτει 88 σχέδια της «Θείας Κωμωδίας» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του αναγεννησιακού ποιητή. Τα σχέδια ανήκουν στον Federico Zuccari, Ιταλό ζωγράφο και αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα. Η εικονική έκθεση είναι online και δωρεάν και έχει τίτλο «A reviser le Stelle» (= «Για να ξαναδούμε τ’ αστέρια»: Στίχος από την «Κόλαση» του Δάντη, μέρος της Θείας Κωμωδίας).

You are currently viewing a placeholder content from X. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ο Δάντης Αλιγκέρι (ιταλικά: Dante Alighieri) γεννήθηκε το 1265 στη Φλωρεντία και πέθανε στη Ραβέννα το 1321. Θεωρείται ένας από του σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές και η «Θεία Κωμωδία» του μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα παγκοσμίως που έπαιξε μάλιστα καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ιταλικής γλώσσας.

DaNTE
Dante Historiato Da Federico Zuccaro

Η «Θεία Κωμωδία» (ιταλικά: La Divina Commedia) είναι ένα επικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε τον 14ο αιώνα και αφηγείται ένα φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη μαζί με τον Βιργίλιο και την Βεατρίκη.  Χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος και κάθε μέρος αποτελείται από 33 ωδές- τραγούδια. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια είναι ότι όλα τα μέρη τελειώνουν με την λέξη άστρα.

Purgatorio
Purgatorio

Ο Federico Zuccari γεννήθηκε το 1539 και ολοκλήρωσε τα σχέδια της «Θείας Κωμωδίας» κατά την παραμονή του στην Ισπανία, από το 1586 ως το 1588. Από τα 88 σχέδια, τα 28 απεικονίζουν την Κόλαση, 49 το Καθαρτήριο και 11 τον Παράδεισο. Τα σχέδια περιήλθαν στην κατοχή της οικογένειας Orsini μετά τον θάνατο του Zuccari το 1609, και αργότερα στην οικογένεια Medici. Το 1738 εντάχθηκαν στη συλλογή Uffizi.

Purgatorio
Purgatorio

Τα σπάνια σχέδια είναι από μολύβι και μελάνι και εμφανίζονται πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Λόγω της ευθραυστότητάς τους, άλλες δύο φορές έχουν παρουσιαστεί συλλογές τους: το 1865 με αφορμή των 600 ετών από τη γέννηση του ποιητή και σε έκθεση στο Αμπρούτσο  το 1993.

Inferno
Inferno

Τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη, θα εορταστούν όλο το 2021 στη Ραβέννα, τη Φλωρεντία και άλλες 70 ιταλικές πόλεις και χωριά που συνδέονται με τον ποιητή.

Paradiso
Paradiso

Για να περιηγηθείτε στην έκθεση, πατήστε εδώ.

Δείτε ακόμα:

Τα 15 ακριβότερα έργα τέχνης για το 2020

Περισσότερα νέα, εδώ.

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

 

Πηγή Φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr