YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Τζορτζ Μπέρναρντ Σω αποφθέγματα

20 αιχμηρά αποφθέγματα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

Είναι σίγουρο πως ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω εφάρμοσε το ρητό: «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει». Έτσι, μόνο μπορεί να περιγράψει κανείς το αποτύπωμα του Ιρλανδού συγγραφέα.

Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, κριτικός, γνωστός για το πνεύμα και τον κοινωνικό του σχολιασμό. Μια εξέχουσα προσωπικότητα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, τα έργα του Σω, συμπεριλαμβανομένων των έργων “Πυγμαλίων” και ” Άνθρωπος και ο υπεράνθρωπος”, αμφισβήτησαν τους κοινωνικούς κανόνες και τις ταξικές διακρίσεις.

Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925 για τη ζωηρή συμβολή του στο δράμα. Ο μοναδικός συνδυασμός χιούμορ και διανόησης του Σω ασχολήθηκε με ζητήματα όπως ο σοσιαλισμός, τα δικαιώματα των γυναικών και ο παραλογισμός του πολέμου. Τα γραπτά του άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κόσμο της λογοτεχνίας, καθιστώντας τον βασική μορφή του ιρλανδικού και παγκόσμιου λογοτεχνικού κανόνα.

Εξερευνώντας τους εσωτερικούς αγώνες του Τολστόι μέσα από 20 αποφθέγματα

20 αποφθέγματα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

1.Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.

2.Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.

3.Το γεγονός ότι ένας πιστός είναι πιο ευτυχισμένος από έναν άθεο, δεν είναι πιο αξιόπιστο από το γεγονός ότι ένας μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν ξεμέθυστο.

4.Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις.

5.Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα.

6.Η αιτία των διαζυγίων που αποδέχεται η κοινωνία είναι γελοία, μιας και ο κακός χαρακτήρας είναι πολύ πιο σοβαρή αιτία από τη συζυγική απιστία.

7.Λογικοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Παράλογοι, αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον κόσμο στον εαυτό τους. Γι’ αυτό, το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τους παράλογους.

8.Δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώνουμε την ευτυχία, όταν δεν την παράγουμε.

9.Πολύ λίγοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερες από δυο η τρεις φορές το χρόνο. Εγώ έχω αποκτήσει διεθνή φήμη σκεπτόμενος μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

10.Η σεξουαλική σχέση δεν είναι μια προσωπική σχέση. Μπορεί να είναι ασυγκράτητη και παθιασμένη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να υποφέρουν ο ένας τον άλλο ούτε μια μέρα σε οποιαδήποτε άλλου είδους σχέση.

11.Μη χάνετε τον καιρό σας με κοινωνικές έρευνες. Εκείνο που ενδιαφέρει το φτωχό, είναι η φτώχεια. Εκείνο που ενδιαφέρει τον πλούσιο, δεν μας ενδιαφέρει.

12.Όταν ένας άντρας σκοτώνει μια τίγρη, λέμε ότι κάνει σπορ. Όταν μια τίγρη σκοτώσει έναν άντρα, το λέμε αγριότητα.

13.Η λέξη «ηθική», αν τη συναντούσαμε στη Βίβλο θα μας προκαλούσε την ίδια έκπληξη με το να βρίσκαμε τη λέξη τηλέφωνο ή αυτοκίνητο.

14.Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας.

15.Ιδεολόγος είναι κάποιος που έβαλε σκοπό του να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο από την ανθρωπότητα.

16.Ερασιτέχνης είναι ο καλλιτέχνης που συντηρείται από κάποια άλλη δουλειά. Επαγγελματίας είναι ο καλλιτέχνης που συντηρείται από τη γυναίκα του.|

17.Όταν κάποιος κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει πως έκανε το καθήκον του.

18.Όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκίνησαν σαν αίρεση.

19.Ένας άντρας λίγο-πολύ τίμιος, μια γυναίκα λίγο-πολύ πιστή, που και στους δύο αρέσει λίγο-πολύ το πιοτό και ζουν σ’ ένα σπίτι λίγο-πολύ καθαρό, είναι η εικόνα της αστικής τάξης.

20.Τα αισιόδοξα ψέματα έχουν τόσο τεράστια θεραπευτική αξία, ώστε ο γιατρός που δεν ξέρει να τα λέει με πειστικό τρόπο, έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti