Ο τρόμος, η εξαθλίωση, ο ψυχικός και σωματικός πόνος των βασανισμένων του ολοκαυτώματος, διακρίνονται φρικτά μέσα από τον φακό σε αυτές τις επαναχρωματισμένες φωτογραφίες.
Ο Tom Marshall, είναι ένας Βρετανός αποκαταστάτης και επιδιορθωτής έργων. Χρωματίζει και αποκαθιστά έργα και εικόνες. Συνεργάζεται με μεγάλα μουσεία, αρχεία και εκδότες.
Στην μνήμη του ολοκαυτώματος, ο Marshall, πήρε την απόφαση να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που υπέφεραν με τον δικό του τρόπο. Επαναχρωμάτισε δέκα φωτογραφίες από τους πρώτους σκληρούς μήνες του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, δίνοντάς μας, με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια, τον ωμό εξευτελισμό και τις κακουχίες που πέρασαν οι έγκλειστοι.
Με σκοπό να αναδείξει τα απάνθρωπα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει ο κόσμος και, παράλληλα, με μία διδακτική διάθεση προς την νέα γενιά, ο αποκαταστάτης των φωτογραφιών υπόμεινε την στενάχωρη και ανατριχιαστική διαδικασία της επαναφοράς αυτών των εικόνων.
Ο ίδιος λέει «Αυτό ήταν το πιο σκληρό έργο αποκατάστασης φωτογραφιών που έχω εργαστεί ποτέ. Συνήθως ο χρωματισμός των φωτογραφιών μου αρέσει, καθώς η διαδικασία φέρνει στη ζωή αυτά που απεικονίζονται σταδιακά, κάτι που είναι μια ικανοποιητική εμπειρία. Ωστόσο, αυτό το έργο μου προκαλούσε αναστάτωση, καθώς οι χρωματισμένες φωτογραφίες είναι τόσο σοκαριστικές» .
Η φωτογραφίες που επιμελήθηκε:
Γυναίκα στο Μπέργκεν-Μπέλσεν
Ανάμεσα στα θύματα στο Μπέργκεν-Μπέλσεν ήταν αυτή η νεαρή γυναίκα. Το πρόσωπό της εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια των τρομερών ξυλοδαρμών από φρουρούς των SS.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει, σχεδόν νεκρούς από πείνα, άντρες να ποζάρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ebensee της Αυστρίας
Το Ebensee ήταν ένα υπο-στρατόπεδο του κύριου στρατοπέδου «Μαουτχάουζεν» κοντά στην πόλη με το ίδιο όνομα. Το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε φημισμένα για «επιστημονικά» πειράματα. Απελευθερώθηκε από το 80ο τμήμα του στρατού των ΗΠΑ.

Ένας σκελετωμένος, υποσιτισμένος άνδρας
Ένας από τους πολλούς κρατουμένους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ebensee στην Αυστρία. Η φωτογραφία αποδεικνύει την εξαθλίωση που έζησαν οι άνθρωποι εκεί. Μία κλωστή φαίνεται να τους κρατάει ζωντανούς.

Άνδρες στο Λάγκερ Νορντχάουζεν
Δυο εξουθενωμένοι άνδρες, κοιτούν τον φακό μετά την απελευθέρωσή τους από το Λάγκερ Νορντχάουζεν, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γκεστάπο. Το στρατόπεδο είχε από 3.000 έως 4.000 τρόφιμους. Όλοι κακοποιήθηκαν, χτυπήθηκαν και ήταν τρομερά υποσιτισμένοι, σε σημείο θανάτου.

Το κάψιμο του Μπέργκεν-Μπέλσεν
Ο παππούς του Marshall, Charles Martin King Parsons, έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες. Ως ιερέας στον Βρετανικό Στρατό, μπήκε στο στρατόπεδο φυλακών Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Απρίλιο του 1945. Το στρατόπεδο ήταν γεμάτο τύφο, και όταν οι μεγάλες ξύλινες καλύβες άδειασαν από τους επιζώντες κρατουμένους, τις έκαψαν τον Μάιο του 1945.


Παιδιά στο Άουσβιτς, σε μια φωτογραφία από τη σοβιετική ταινία για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ιανουάριος 1945
Κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του καταυλισμού, πολλά παιδιά στο Άουσβιτς υποβλήθηκαν σε ιατρικά πειράματα από τον ναζί ιατρό Γιόζεφ Μένγκελε.

Ένα 18χρονο κορίτσι από την Ρωσία κατά την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου το 1945
Το Νταχάου ήταν το πρώτο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο άνοιξε το 1933. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μεταξύ 1933 και 1945, ενώ 31.591 θάνατοι δηλώθηκαν, οι περισσότεροι από ασθένειες, υποσιτισμό και αυτοκτονία. Σε αντίθεση με το Άουσβιτς, το Νταχάου δεν ήταν ρητά στρατόπεδο εξόντωσης, αλλά οι συνθήκες ήταν τόσο τρομερές που εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν βδομάδα με τη βδομάδα.

Ο μικρός Istvan Reiner χαμογελάει
Ο Istav Reiner γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1940. Ήταν 3-4 χρονών όταν απελάθηκε στα στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο γκέτο λίγο, πριν μεταφερθεί στο στρατόπεδο. Δολοφονήθηκε σε θάλαμο αερίων λίγες μέρες αργότερα.

Επιζών του ολοκαυτώματος
Δύσκολα βρίσκεις ελπίδα στη θέαση αυτών των φωτογραφιών. Ο Marshall, όμως, ήθελε να συμπεριλάβει αυτή την εικόνα, καθώς υπήρξαν επιζώντες από την φρίκη του Ολοκαυτώματος, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα ζωντανοί σήμερα. Παρακάτω απεικονίζεται ένας νεαρός Εβραίος πρόσφυγας, ο οποίος διασώθηκε από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναπαύεται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στο Μάλμο της νότιας Σουηδίας, το 1945.

Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)
10 αντιφασιστικά/αντιναζιστικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις
Βρείτε τον Tom Marshall στα παρακάτω: photogra-fix.com | Facebook | Instagram | twitter.com