YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
music surprise expression

10 είδη μουσικής που μάλλον δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Η μουσική δεν έχει όρια! Όταν, μάλιστα, το εύρος της μουσικής συνδυάζεται με την αγάπη ορισμένων ανθρώπων για την οργάνωση και κατηγοριοποίηση, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μας συναρπάσει ή και να μας εκπλήξει.

Εάν έχετε βαρεθεί να ακούτε τα ίδια είδη μουσικής και αναζητάτε νέα ακούσματα για να διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες, εάν ψάχνετε νέο αντικείμενο συζήτησης στην παρέα, εάν απλά σας αρέσουν οι λίστες και οι «ταμπέλες», τότε σίγουρα θα βρείτε αυτό το κείμενο ενδιαφέρον. Ασυνήθιστα, καινοτόμα, περίεργα∙ αυτά είναι τα 10 είδη μουσικής μέσα στα οποία, πιθανόν, να βρείτε το νέο σας αγαπημένο.

1.Cute Metal (Kawai core)

Η αλλιώς, όταν το heavy metal συνάντησε το anime. Ένα ακόμα περίεργο δημιούργημα της Ιαπωνίας. Ένας συνδυασμός metal μουσικής και J-Pop (ιαπωνικό ποπ), το Cute Metal εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και συνδυάζει τις μελωδίες του τελευταίου με τις πιο σκοτεινές εικόνες του πρώτου. Τα λυρικά θέματα του είδους περιλαμβάνουν συχνά θέματα kawaii (χαριτωμένα, αξιαγάπητα, παιδικά), καθιστώντας τα πολύ λιγότερο εχθρικά και «σκοτεινά» από αυτά των άλλων ειδών heavy metal. Η μπάντα που πιστώνεται με τη δημιουργία του πρωτοποριακού είδους Cute Metal είναι το ιαπωνικό τρίο Babymetal, το οποίο εμφανίζει, επίσης, μουσικά στοιχεία EDM, περιλαμβάνει δηλαδή και ηλεκτρονικούς ήχους. Το πιο δημοφιλές τραγούδι των Babymetal απαριθμεί στο YouΤube 140 εκατομμύρια προβολές. Όχι και άσχημα για ένα είδος μουσικής που πολλοί από εμάς αγνοούν την ύπαρξή του.

Βλέπε επίσης:

Δυτική λογοτεχνία και anime τηλεοπτικές σειρές και ταινίες – Μέρος Α’

2. Medieval folk rock / Bardcore

Το μεσαιωνικό folk rock ενσωματώνει δείγματα αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής και παραδοσιακού ροκ και χρησιμοποιεί λίγα ή καθόλου ηλεκτρονικά όργανα. Το είδος αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του 1970 ως υποκατηγορία της progressive rock.

Στο ίδιο πλαίσιο το είδος Bardcore δημιουργήθηκε από την τάση διασκευής σύγχρονων τραγουδιών (π.χ., Dolly Parton – Jolene) ενσωματώνοντας επιρροές από τη μεσαιωνική μουσική. Η έκθεση σε αυτήν την ελάχιστα γνωστή εποχή επιτρέπει στον ακροατή να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης σε μια άλλη περίοδο μέσα από σύγχρονα τραγούδια.

3. Gypsy Punk

Αυτό το είδος μουσικής είναι περισσότερο γνωστό. Ή τουλάχιστον ο ήχος του είναι πιο οικείος σε πολλούς από εμάς, καθώς περιλαμβάνει επιρροές από πολλά μουσικά είδη (μουσική των Ρομά, βαλκανική μουσική, Polka, μουσική klezmer, rockabilly, English folk). Ένα από τα κύρια θέματα της Gypsy Punk είναι η ανάγκη για ελευθερία, η αναζήτηση νέων εμπειριών και ο νομαδικός τρόπος ζωής. Το πιο δημοφιλές συγκρότημα που εκπροσωπεί αυτό το είδος είναι οι Gogol Bordello, η μουσική του οποίου είναι επηρεασμένη από τη μουσική των Ρομά, καθώς ο πυρήνας των μελών της κατάγονται από την ανατολική Ευρώπη. Ο Phill Jupitus έχει περιγράψει τη μπάντα αναφέροντας ότι «είναι σαν να παλεύουν οι Clash και οι Pogues… κάπου στην ανατολική Ευρώπη».

Βλέπε επίσης:

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε…

4. Black Midi

Ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος στο οποίο τα αρχεία MIDI αναμειγνύονται και εμπλουτίζονται με χιλιάδες, εκατομμύρια, ακόμη και δισεκατομμύρια νότες. Η ονομασία «μαύρη» οφείλεται στο ότι, όταν τόσες πολλές νότες βρίσκονται η μια κοντά στην άλλη σε ένα πιάνο, δημιουργούν ένα είδος μαύρου χάους χαρακτήρων. Τα μέλη της κοινότητας Black Midi συνεργάζονται μεταξύ τους και συμπληρώνουν ο ένας τις συνθέσεις του άλλου. Το αποτέλεσμα οδηγεί σε εξαιρετικά γρήγορες μαξιμαλιστικές συνθέσεις. Ο δημιουργός του Black MIDI φημολογείται ότι είναι ο Shirasagi Yukki @Kuro Yuki Gohan. Το 2009 δημιούργησε το πρώτο Black MIDI, το οποίο ανέβηκε στο Nico Nico Douga, μια ιαπωνική ιστοσελίδα.

5. Math Rock

Εάν είστε λάτρεις των θετικών επιστημών, τότε μάλλον αυτό είναι ένα είδος μουσικής για εσάς. Το Math rock εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980 και έφτασε στο απόγειό του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αποτελεί μια υποκατηγορία της progressive και indie rock μουσικής που χρησιμοποιεί πολύπλοκα και ασυνήθιστα μουσικά μέτρα, άτυπες μουσικές δομές (ακανόνιστη διακοπή και εκκίνηση της μουσικής) και εκτεταμένες και, συχνά, διάφωνες συγχορδίες (εξ ου και η λέξη «math» στο όνομά του). Ενώ η ροκ μουσική χρησιμοποιεί κυρίως ένα μέτρο 4/4, το math rock κάνει χρήση μη τυπικών μέτρων, όπως 7/8, 11/8 ή 13/8.

6. Vaporwave

Ένα μουσικό είδος που αναδύθηκε στις αρχές του 2010 και έχει διχάσει, καθώς έχει λάβει επιδοκιμασίες αλλά και σκληρή κριτική από κριτικούς και οπαδούς της μουσικής. Το όνομα προέρχεται από το όνομα ενός λογισμικού που δεν κυκλοφόρησε ποτέ και συνδέεται, επίσης, με μια σατιρική προσέγγιση του καταναλωτικού καπιταλισμού. Οι μουσικοί του είδους προσπάθησαν να συνδυάσουν διάφορα στοιχεία ήχου μέσω δειγματοληψίας και λογισμικών, ενσωματώνοντας σε αυτήν σχεδόν τα πάντα∙ από ήχους muzak (οι ήχοι που ακούμε στα ασανσερ ή στην αναμονή των τηλεφωνικών γραμμών) και δείγματα YouTube, μέχρι άλλα μουσικά είδη, όπως το Chillwave και η hypnagogic pop.

Οι καλλιτέχνες του Vaporwave ενδιαφέρθηκαν εξίσου για τα γραφικά και τη μουσική και δημιούργησαν άλμπουμ και βίντεο χρησιμοποιώντας εικόνες υπολογιστών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 (σκεφτείτε ιστότοπους Geocities), ιαπωνικά γράμματα, δάπεδα σκακιέρας (και άλλα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια ή φωτογραφίες), γκριζωμένα παστέλ και χρώματα νέον.

7. Hypnagogic Pop

Και μιας που κάναμε αναφορά στην Hypnagogic Pop, ας δούμε τι είναι. Αρχικά, ο όρος «Hypnagogic» αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος λίγο πριν κοιμηθεί. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι είναι ένα είδος μουσικής που μπορεί να ακούσει κάποιος λίγο πριν κοιμηθεί, ωστόσο, το όνομα του μουσικού αυτού είδους δεν αναφέρεται σε αυτήν την κατάσταση.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος David Keenan, σε ένα σχεδόν ακαδημαϊκό δοκίμιο για το περιοδικό “The Wire”, ανέφερε ότι η Hypnagogic Pop είναι η ποπ ή ψυχεδελική μουσική που προκαλεί νοσταλγία για τη δημοφιλή ψυχαγωγία του παρελθόντος (κυρίως τη δεκαετία του 1980). Αναδύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς οι Αμερικανοί μουσικοί Lo-fi άρχισαν να υιοθετούν μια ρετρό αισθητική που προερχόταν από την παιδική τους ηλικία.

8. Skwee

Το Skweee είναι ένα μουσικό στυλ, με καταγωγή από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Συνδυάζει απλούς οδηγούς synth/chiptune και basslines με funk, R&B ή soul ρυθμούς, αποδίδοντας συνολικά έναν απογυμνωμένο funky ήχο. Τα κομμάτια είναι κυρίως οργανικά, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Το όνομα “skweee” επινοήθηκε από τον Daniel Savio, έναν από τους δημιουργούς του αναδυόμενου αυτού ήχου. Το όνομα αναφέρεται στη χρήση αναλογικών συνθεσάιζερ κατά τη διαδικασία παραγωγής, όπου ο στόχος είναι να “συμπιεστούν” (Squeeze – Skwee) οι ήχοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

9. Witch House

Ένας συνδυασμός της EBM (electric body music), της trance και του βιομηχανικού metal είναι αυτός που «στοιχειώνει» με κάθε έννοια την ονομασία αυτού του μουσικού είδους. Αν και η ονομασία επινοήθηκε ως αστείο από τον Travis Egedy (γνωστός και ως Pictureplane), οι καλλιτέχνες του είδους είχαν έναν κάπως αναγνωρίσιμο ήχο – αργό ρυθμό, τραγούδια που «αγκαλιάζουν» το goth, το hip-hop, ακόμη και την βιομηχανική μουσική. Όπως πολλά από τα είδη που αναφέρονται παραπάνω, το Witch House δεν «άντεξε» στον χρόνο. Χρειάστηκαν λίγα χρόνια και, τελικά, το είδος εξαφανίστηκε, αν και αυτό δεν κάνει τους ήχους του λιγότερο συναρπαστικούς.

10. Lowercase

Ο καλλιτέχνης Steve Roden δημιούργησε ακούσια το είδος το 2001, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Forms of Paper”. To Lowercase είναι μια ακραία μορφή μινιμαλιστικής μουσικής που είναι «χτισμένη» γύρω από τους ακούσιους ήχους του περιβάλλοντος. Οι καλλιτέχνες καταγράφουν και αναμειγνύουν, μεταξύ άλλων, ήχους από τσαλακωμένο χαρτί, σπασμένους λαμπτήρες και ελατήρια και όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής περιβάλλοντος.

Η εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ειδών και υποκατηγοριών μουσικής πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο διαφημιστικό κόλπο ή στην επιθυμία ορισμένων καλλιτεχνών να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και τα σχόλια των ακροατών. Ίσως, πάλι, η εξήγηση να είναι πιο απλή, καθώς πολλά από τα μουσικά είδη που αναφέρθηκαν, προέκυψαν ως αποτέλεσμα πειραματισμού με τη μουσική. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η γένεση των διάφορων μουσικών ειδών να οφείλεται στην ανάγκη ορισμένων καλλιτεχνών να δημιουργήσουν είδη μουσικής που τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο. Άλλωστε, η μουσική ήταν και παραμένει ακόμα μία από τις κύριες πηγές έκφρασης απόψεων και συναισθημάτων.

Βλέπε επίσης:

Μεταφράζοντας την μουσική των 20s-40s σε είδη

Κείμενο: Αθηνά Δανιηλίδου (Lavart)

 

Πηγές: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Φωτογραφία εξωφύλλου

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti