Πώς γίνεται να μην εμπιστευτείς τα λόγια του Σαίξπηρ;
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν διάσημος Άγγλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός που γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον. Τα γενέθλια του γιορτάζονται συνήθως στις 23 Απριλίου ημερομηνία που πιστεύεται ότι είναι και η ημερομηνία του θανάτου του το 1616.
Ο Σαίξπηρ ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας κατά την Ελισαβετιανή και Ιακωβιανή εποχή του βρετανικού θεάτρου (μερικές φορές αποκαλούμενη Αγγλική Αναγέννηση ή Πρώιμη Σύγχρονη Περίοδος). Τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ είναι ίσως η πιο διαχρονική κληρονομιά του, αλλά δεν είναι τα μόνα που έγραψε. Τα ποιήματα του Σαίξπηρ παραμένουν επίσης δημοφιλή μέχρι σήμερα.
Γιατί ο Ουίλιαμ έφυγε από το Στράτφορντ και την νεαρή οικογένειά του δεν είναι και πάλι σαφές. Ίσως για να αναζητήσει την τύχη του στο Λονδίνο. Φαίνεται ότι έφτασε στην πρωτεύουσα γύρω στο 1590. Αρχικά ζούσε ως ηθοποιός, πριν δημοσιευτεί το πρώτο του ποίημα «Αφροδίτη και Άδωνις» το 1592. Σίγουρα άρχισε να κερδίζει την περιουσία του τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ 1594 και 1598, η σημαντική παραγωγή του Γουίλιαμ, που περιλάμβανε έξι κωμωδίες, πέντε ιστορικά έργα καθώς και την τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», κατέκτησε τον θεατρικό κόσμο του Λονδίνου.
Αν και γενικά θεωρούνται χρόνια ευτυχίας και ευημερίας για τον Ουίλιαμ, η προσωπική του ζωή δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα με τον ξαφνικό θάνατο του γιου του Χάμετ, σε ηλικία 11 ετών, το 1596. Ίσως εν μέρει λόγω αυτού του πλήγματος, ο Ουίλιαμ επανέκτησε τους δεσμούς του με την πόλη όπου γεννήθηκε, αγοράζοντας και ανακαινίζοντας ένα μεγάλο και επιβλητικό αρχοντικό στο Στράτφορντ, το οποίο ονόμασε New Place. Η τύχη του πατέρα του φαίνεται επίσης να άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς του απονεμήθηκε το δικό του οικόσημο τον επόμενο χρόνο.
Παρά την αγορά του σπιτιού του στο Στράτφορντ, ο Ουίλιαμ συνέχισε να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Λονδίνο. Περίπου την ίδια εποχή έγινε συνέταιρος στο νέο θέατρο Globe Theatre στο Μπάνκσαϊντ, νότια του Τάμεση. Η επένδυση αυτή αποδείχθηκε ριψοκίνδυνη, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη. Το Globe ήταν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο από όλα τα ανταγωνιστικά του θέατρα, με μια τεράστια σκηνή που ο Σαίξπηρ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο με παραγωγές όπως ο Ερρίκος ο 5ος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Οθέλλος.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατο του Σαίξπηρ, την εκπαίδευσή του και την «υποτιθέμενη» λογοτεχνική του σύνδεση, οι κριτικοί έχουν προκαλέσει πολλές φορές διαμάχες ως προς το αν είναι ή όχι ο «πραγματικός» συγγραφέας των έργων, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι τα έργα γράφτηκαν από κάποιον άλλο.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αυτός ο λογοτεχνικός γίγαντας άγγιξε διάφορα είδη θεατρικής γραφής, όπως την κωμωδία, το ρομαντικό, την τραγωδία και την ιστορία. Σεβαστός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, η φήμη του Σαίξπηρ ανέβηκε στα ύψη μόνο τον 19ο αιώνα. Ενώ οι ρομαντικοί τον θεωρούσαν ιδιοφυΐα, οι βικτοριανοί τον λάτρευαν. Ακόμα και στον 21ο αιώνα, τα έργα του Σαίξπηρ μελετώνται και παίζονται σε διάφορες κουλτούρες. Χωρίς αμφιβολία, είναι ο πιο θαυμαστός και αγαπητός στον κόσμο της λογοτεχνίας!
(Διαβάστε τα αποφθέγματα του παρακάτω)
Αυτή η φράση του Σαίξπηρ εξηγεί όσα δε θα σου πει κανένα βιβλίο αυτοβελτίωσης
10 αποφθέγματα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ:
1.«Ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο όνειρο, αλλά και ο χειρότερος εφιάλτης.»
2.«Ο βλάκας νομίζει πραγματικά ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός θεωρεί τον εαυτό του βλάκα.»
3.«Δεν υπάρχει τίποτε τόσο καλό ή τόσο κακό, η σκέψη το κάνει έτσι.»
4.«Να τους αγαπάς όλους, να εμπιστεύεσαι λίγους, να μη βλάπτεις κανέναν.»
5.«Χάρισε σε κάθε άνθρωπο το αυτί σου, αλλά σε λίγους τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση.»
6.«Δεν αγαπούν όσοι δεν δείχνουν την αγάπη τους.»
7.«Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος.»
8.«Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο.»
9.«Τα πράγματα που δεν διορθώνονται δεν θα ‘πρεπε να τα δίνουμε σημασία. Ό,τι έγινε, έγινε.»
10.«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα.»
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα