YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
10 αιρετικοί

10 αιρετικοί που άλλαξαν τον κόσμο

10 αιρετικοί που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της θρησκευτικής σκέψης και της ελευθερίας της συνείδησης

Ο Μεσαίωνας ήταν μια ταραχώδης περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας, που σημαδεύτηκε όχι μόνο από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, αλλά και από θρησκευτικό πάθος. Η Καθολική Εκκλησία κατείχε τεράστια εξουσία κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής και κάθε απόκλιση από τα δόγματά της είχε συχνά σοβαρές συνέπειες. Παρόλα αυτά, ορισμένα θαρραλέα άτομα αναδείχθηκαν ως αιρετικοί, αμφισβητώντας την ορθοδοξία της εποχής τους και θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικά θρησκευτικά και φιλοσοφικά κινήματα. Ακολουθούν δέκα μεσαιωνικοί αιρετικοί που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τους θρησκευτικούς κανόνες της εποχής τους.

Επίκουρος: 10 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του

10 αιρετικοί που αντιστάθηκαν και άλλαξαν τον κόσμο

1. Πέτρος Αβελάρδος (1079-1142): Λαμπρός θεολόγος και φιλόσοφος, ο Αβελάρδος αμφισβήτησε τις συμβατικές διδασκαλίες και προώθησε τη χρήση της λογικής στη θεολογία. Οι απόψεις του για τη σχέση μεταξύ πίστης και λογικής τον κατέστησαν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ήρθε στον κόσμο στο Le Palais, ένα μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται δέκα μίλια ανατολικά της Νάντης στην περιοχή της Βρετάνης, από οικογένεια ευγενών. Ο πατέρας του, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, καλλιέργησε το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Επιλέγοντας τη μελέτη της διαλεκτικής, εντρυφούσε στις περιπλοκές της λογικής του Αριστοτέλη. Αντί να ακολουθήσει το στρατιωτικό μονοπάτι που είχε αρχικά οραματιστεί ο πατέρας του γι’ αυτόν, έδειξε έντονη κλίση προς την ακαδημαϊκή σφαίρα. Ξεκίνησε ένα ταξίδι σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, συμμετέχοντας σε συζητήσεις με αξιόλογες προσωπικότητες. Αυτή η πλούσια ανταλλαγή ιδεών του χάρισε τον τίτλο του «Περιπατητικού».

2. Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν (1098-1179): Αυτή η αξιοσημείωτη γυναίκα αψήφησε τους ρόλους των φύλων, καθώς έγινε θεολόγος. Τα προφητικά της γραπτά και οι θεολογικές της ιδέες την έφεραν συχνά σε σύγκρουση με τις εκκλησιαστικές αρχές.

Η Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν (1098 – 17 Σεπτεμβρίου 1179) ήταν Γερμανίδα μυστικίστρια, συγγραφέας και φιλόσοφος αναδείχθηκε σε εξέχουσα προσωπικότητα στην Ευρώπη του 12ου αιώνα.

Έλαβε την εκπαίδευσή της από την Jutta von Sponheim και, με τη σειρά της, υπηρέτησε ως μέντορας της Ελισάβετ του Σονάου. Η φήμη της Χίλντεγκαρντ προέρχεται κυρίως από τις οραματικές της εμπειρίες και την αξιοσημείωτη ικανότητά της να προβλέπει μελλοντικά γεγονότα. Ειδικότερα, ενσάρκωσε χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τον “παγκόσμιο άνθρωπο”, όπως αυτός απεικονίστηκε αργότερα στην Αναγέννηση.

Οι συνεισφορές της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει θεολογικά και βοτανικά συγγράμματα, ύμνους για τη Θεία Λειτουργία, ποίηση και ιντερλούδια (μεταξύ των πρώτων σωζόμενων παραδειγμάτων). Επιπλέον, επέδειξε το καλλιτεχνικό της ταλέντο μέσω της δημιουργίας εξαίρετων χειρόγραφων μικρογραφιών. Μεταξύ των επαίνων της, η Χίλντεγκαρντ έχει χαρακτηριστεί ως “η πιο εξέχουσα φυσιοδίφης και η πιο πρωτότυπη φιλόσοφος της Δύσης του δωδέκατου αιώνα”, ενώ υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στη συζήτηση της γυναικείας σεξουαλικότητας ανοιχτά και χωρίς τις προκαταλήψεις του μισογυνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις μόλις τέσσερις γυναίκες που απέκτησαν ποτέ τον σεβαστό τίτλο του γιατρού της Εκκλησίας.

3. Arnold of Brescia  (1100-1155): Ο Άρνολντ ήταν σφοδρός επικριτής του πλούτου και της διαφθοράς εντός της Εκκλησίας. Υποστήριξε την επιστροφή στην αποστολική φτώχεια και την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση, γεγονός που του επέφερε τον αφορισμό. Η ζωή του αμαυρώθηκε από πολλαπλές εξορίες και τελική σύλληψη, με αποκορύφωμα την εκτέλεσή του δια απαγχονισμού από τον παπισμό. Στη συνέχεια, τα λείψανά του υποβλήθηκαν σε μεταθανάτια καύση και οι στάχτες ρίχτηκαν στον ποταμό Τίβερη. Ενώ ο Άρνολντ δεν πέτυχε τους στόχους του ως θρησκευτικός μεταρρυθμιστής και πολιτικός ηγέτης, η υπεράσπιση της αποστολικής φτώχειας απέκτησε έδαφος μετά τον θάνατό του, βρίσκοντας οπαδούς μεταξύ των “αρνολδιστών” και εξαπλώθηκε περαιτέρω μεταξύ ομάδων όπως οι Βαλδενσιανοί και οι Πνευματικοί Φραγκισκανοί. Δυστυχώς, δεν έχουν διασωθεί γραπτά αρχεία των διδασκαλιών του λόγω της επίσημης καταδίκης, ωστόσο, στους προτεσταντικούς κύκλους αναγνωρίζεται ως ένας από τους προδρόμους της Μεταρρύθμισης.

4. John Wycliffe (περ. 1330-1384): Ένας πρώιμος υποστηρικτής της μετάφρασης της Βίβλου σε λαϊκές γλώσσες, οι απόψεις του Wycliffe σχετικά με τον πλούτο και την εξουσία της Εκκλησίας πρόλαβαν την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

Ο John Wycliffe, που μερικές φορές γράφεται Wyclif, Wickliffe, ή άλλες παραλλαγές, έζησε περίπου από το 1328 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1384.Ήταν σχολαστικός φιλόσοφος, θεολόγος, καθολικός ιερέας, μεταφραστής της Βίβλου, μεταρρυθμιστής και κατείχε θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, ο Γουίκλιφ αναδείχθηκε ως ένας σημαντικός αντιρρησίας εντός του καθολικού κλήρου, λειτουργώντας ως πρόδρομος του προτεσταντισμού. Αμφισβήτησε ανοιχτά την προνομιακή θέση του κλήρου, η οποία είχε παγιώσει τον κυρίαρχο ρόλο του στην Αγγλία, καθώς και τη χλιδή και τη μεγαλοπρέπεια που σχετιζόταν με τις τοπικές ενορίες και τις τελετουργίες τους.

Υποστήριξε με θέρμη τη μετάφραση της Βίβλου στην κοινή γλώσσα του λαού. Πιστεύεται ότι ο ίδιος ο Wycliffe ανέλαβε τη μετάφραση των Ευαγγελίων του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη από τη Βουλγάτα στη Μέση Αγγλική, με αποτέλεσμα αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Βίβλος του Wycliffe.

5. Jan Hus (1369-1415): Ένας Τσέχος μεταρρυθμιστής, ο Hus επέκρινε τις πρακτικές της Εκκλησίας και ζήτησε τη μετάληψη του ψωμιού και του κρασιού για τους λαϊκούς. Κάηκε στην πυρά για τις πεποιθήσεις του.

Οι σημαντικές συνεισφορές του περιλαμβάνουν την ιδιότητα του μεταρρυθμιστή της Εκκλησίας και την έμπνευση πίσω από τον Χουσιτισμό, έναν καίριο πρόδρομο του προτεσταντικού κινήματος. Αποτελεί σημαίνουσα προσωπικότητα της Μεταρρύθμισης της Βοημίας, και ενώ ορισμένοι αποδίδουν τον τίτλο του πρώτου μεταρρυθμιστή της Εκκλησίας στον θεωρητικό Ιωάννη Γουίκλιφ, η επίδραση του Χους στη θρησκευτική μεταρρύθμιση είναι αναμφισβήτητη.

Οι διδασκαλίες του Hus άσκησαν σημαντική επιρροή, ιδίως στη δημιουργία μιας μεταρρυθμισμένης θρησκευτικής παράταξης της Βοημίας κατά την εποχή του. Επιπλέον, οι ιδέες του συνέχισαν να έχουν απήχηση, όπως φαίνεται από την επίδρασή τους στον Μαρτίνο Λούθηρο περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα. Οι ακαδημαϊκοί ρόλοι του Hus περιλάμβαναν τη θητεία του ως καθηγητή, πρύτανη και πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που διήρκεσε από το 1409 έως το 1410.

10 αιρετικοί

6. Giordano Bruno (1548-1600): Οι πανθεϊστικές και κοσμολογικές ιδέες του Μπρούνο, όπως η άπειρη φύση του σύμπαντος, συγκρούστηκαν με το δόγμα της Εκκλησίας. Εκτελέστηκε ως αιρετικός από τη ρωμαϊκή Ιερά Εξέταση.

Το 1576 κατηγορήθηκε ως αιρετικός και αναγκάσθηκε να διαφύγει για να σωθεί. Κατέφυγε σε πολλές πόλεις, όπως Φραγκφούρτη, Μαρβούργο, Λονδίνο, Οξφόρδη, Παρίσι, Λυών, Γενεύη, Γένουα καταλήγοντας στη Βενετία. Εκεί κατά τον Μάιο του 1592 κατόπιν προδοσίας από τον προσποιούμενο ως μαθητή του, Τζοβάνι Μοτσενίγκο, συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση.

Επειδή οι φιλοσοφικές του αντιλήψεις επί του απείρου του σύμπαντος και περί υπάρξεως και άλλων κόσμων θεωρήθηκαν αιρετικές κακοδοξίες, μεταφέρθηκε το 1593 στη Ρώμη όπου έμεινε εγκάθειρκτος για επτά χρόνια. Καθώς όμως δεν θέλησε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες, καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης τον οποίο και υπέστη στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.

10 αιρετικοί

7. Μέιστερ Έκχαρτ (1260-1328): Δομινικανός μοναχός και μυστικιστής, οι διδασκαλίες του Έκχαρτ σχετικά με τη σχέση μεταξύ ψυχής και Θεού θεωρήθηκαν αιρετικές από τις εκκλησιαστικές αρχές. Λόγω της καταδίκης του Μάιστερ Έκαρτ ένας αριθμός έργων του χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ άλλα κυκλοφορούσαν ως ανώνυμα ή ψευδεπίγραφα.
10 αιρετικοί

 

8. Ιωάννα της Λωραίνης (1412-1431): Αν και δεν ήταν παραδοσιακή αιρετική, η Ιωάννα αμφισβήτησε την εξουσία της Εκκλησίας μέσω των ισχυρισμών της για θεϊκή καθοδήγηση και του ρόλου της στον Εκατονταετή Πόλεμο.

10 αιρετικοί

9. Marguerite Porete (1310): Τα μυστικιστικά γραπτά της Porete, ιδίως το “Ο καθρέφτης των απλών ψυχών”, αμφισβήτησαν την εξουσία της Εκκλησίας και καταδικάστηκαν ως αιρετικά.

Hταν γαλλόφωνη μυστικίστρια και συγγραφέας του έργου “Ο καθρέφτης των απλών ψυχών”, ενός έργου χριστιανικού μυστικισμού που ασχολείται με τη λειτουργία της αγάπης (θείας αγάπης). Κάηκε στην πυρά για αίρεση στο Παρίσι το 1310 μετά από μακρόχρονη δίκη, αρνούμενη να αποσύρει το βιβλίο της από την κυκλοφορία ή να ανακαλέσει τις απόψεις της.

Σήμερα, το έργο της Porete έχει απασχολήσει ποικίλους μελετητές. Όσοι ενδιαφέρονται για τον μεσαιωνικό μυστικισμό, και πιο συγκεκριμένα για τη μυστηριακή γραφή των beguine αναφέρουν τον «Καθρέφτη των απλών ψυχών» στις μελέτες τους.

10 αιρετικοί

 

 

10. Αλβιγενείς και Καθαροί (12ος-14ος αιώνας): Αυτά τα αιρετικά κινήματα στη Νότια Γαλλία αμφισβήτησαν τις διδασκαλίες της Εκκλησίας σχετικά με τον υλικό κόσμο και τη φύση του καλού και του κακού. Αντιμετώπισαν βάναυση καταστολή κατά τη διάρκεια της Σταυροφορίας των Αλμπιγκενσίων.

Ο ηδονιστής Ντε Σαντ και τα 20 αποφθέγματά του: «Μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή»

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti