Search
Close this search box.
«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» από τη θεατρική ομάδα Σιμουλτανέ στο θέατρο ΙΣΟΝ

από τη θεατρική ομάδα Σιμουλτανέ, για 5 παραστάσεις στο θέατρο ΙΣΟΝ

Πρεμιέρα 9 Ιανουαρίου

«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»
«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

Η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ δημιουργήθηκε το 2022, μέσα από την κοινή ανάγκη και την επιθυμία τριών, νέων καλλιτεχνών: της Νεφέλης Κράλλη, της Κωνσταντίνας Ράικου και του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη να διηγηθούν ιστορίες και μύθους, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους.

Η παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Πιο συγκεκριμένα ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή.

Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας.  Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων.

Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική.

Λίγα λόγια για το έργο:

Εδώ ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως «στρατιώτης», δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον «ξέβρασαν» καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το «νησί» του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί.

Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα.

Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Συντελεστές:

Κείμενο -Σκηνοθεσία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ

Σκηνικά- Κουστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ

Τεχνικός ήχου και φωτισμών: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Νεφέλη Κράλλη, Κωνσταντίνα Ράικου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης

Φωτογραφίες: Ίων Ευθυμίου

Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ

Πληροφορίες:

Για πέντε παραστάσεις

 9-10-16-17 και 23 Ιανουαρίου

ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:  12 ευρώ κανονικό/10 ευρώ μειωμένο

Θέατρο ΙΣΟΝ

Μελενίκου 33, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 3041 1546

 

Social Media:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100088767097538

https://instagram.com/simultane.theatregroup?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 

Δείτε επίσης

Το “After the End” ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κάτω σκηνή του BIOS

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr