Search
Close this search box.
Βασίλης Παπαζάχος

Πέθανε ο Βασίλης Παπαζάχος σε ηλικία 92 ετών

«Πέθανε» σε ηλικία 92 ετών ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος. Ο ομότιμος καθηγητής, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη, τους κατοίκους της και τον σεισμό του 1978, έφυγε σήμερα το πρωί.

Ο Βασίλης Παπαζάχος γεννήθηκε στο Σμόκοβο Καρδίκας το 1930, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο και αποφοίτησε από το Ένατο Νυχτερινό Λύκειο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του (1961) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επανεκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (1961-1964), όπου απέκτησε ανώτερο πτυχίο στη γεωφυσική.
Διορίστηκε Βοηθός (1956) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1961). Εκλέχτηκε Τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ (1977), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας (1982-1987) και Πρόεδρος του Δ.Σ. Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο, άλλοι επιστήμονες έχουν περισσότερες από 1000 αναφορές σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού σεισμομετρικού δικτύου (1965), του πρώτου τηλεμετρικού σεισμομετρικού δικτύου (1981) και του επιταχυνσιομετρικού δικτύου του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικών Κατασκευών (1981).

Έχει συμβάλει στον σεισμικό σχεδιασμό πολλών τεχνικών έργων μεγάλης κλίμακας, στη διαμόρφωση της εθνικής αντισεισμικής πολιτικής και στην προώθηση θεμάτων σεισμικής προστασίας στους Έλληνες πολίτες. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για γενικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα, δραστηριοποιείται στη συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα του και έχει αναλάβει ευρύτερη κοινωνική δράση (συμμετοχή σε συμβούλια δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ.).

Διαβάστε περισσότερα:

Σε λίγες μέρες ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 8 δις

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr