Search
Close this search box.
Κάποιος να με προσέχει

“Κάποιος να με προσέχει”: Η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό στο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ

“Κάποιος να με προσέχει”: Η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό στο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ

(Someone who’ll watch over me)

Frank McGuinness

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Ερμηνεία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023, 18:00

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, 18:00

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, 19:00

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, 19:00

 

 

Κάποιος να με προσέχει
Κάποιος να με προσέχει

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η πρεμιέρα της παράστασης «Κάποιος να με προσέχει» (Someone wholl watch over me), που δόθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, στο κατάμεστο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και ερμηνείες: Αντίνοου Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα και Πήτερ Ράντλ. Θερμή ήταν και υποδοχή του κοινού στις sold out παραστάσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου (12 και 13 Νοεμβρίου 2022).

Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

«Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες», λέει ο Φρανκ Μακγκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. «Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους… Ήθελα να είναι ένα έργο για το ‘εδώ και τώρα’ αυτών των τριών ανθρώπων, για το πώς επιβιώνουν, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής τους. Μια πολύ βαθειά αγάπη εξελίσσεται ανάμεσα στους τρεις άντρες. Μια αγάπη που δεν τους τρομάζει και δεν θέλουν να την αποφύγουν. Καθώς είναι καρφωμένοι στο πάτωμα και φυλακισμένοι, η εξάρτηση μεταξύ τους εντείνεται και η απώλεια του ενός θα γίνει απόλυτα τρομαχτική για τον άλλον.»

Η ιστορία μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές. Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας). Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Συντελεστές

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας

Ερμηνεία:

Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ

Κάποιος να με προσέχει | φωτογραφίες παράστασης ©️Αντώνης Μιμερίνης

Κάποιος να με προσέχει | φωτογραφίες πρεμιέρας ©️Πάνος Κονιός

Πληροφορίες

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: Από 11 Νοεμβρίου 2022

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices

 

Δείτε επίσης

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr