Search
Close this search box.

Διάβασμα: 20 σελίδες την ημέρα βελτιώνουν τη ψυχολογία μας

Το διάβασμα μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη, όπως η αύξηση της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας και πρόληψη της άνοιας. 

Το διάβασμα μπορεί να έχει τόσο ψυχικά όσο και διαπροσωπικά οφέλη και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική ψυχική και σωματική μας υγεία.

Το διάβασμα μπορεί να προσφέρει πέντε ψυχολογικά οφέλη, όπως αυξημένη γνωστική λειτουργία, βελτιωμένη συγκέντρωση, λιγότερο άγχος και αίσθηση ευεξίας.

5 οφέλη του διαβάσματος:

1) Το διάβασμα βοηθά την ενσυναίσθηση.

Οι καθρέφτες νευρώνες, οι οποίοι πυροδοτούνται στον εγκέφαλό μας όταν εμείς οι ίδιοι εκτελούμε μια εργασία ή όταν παρακολουθούμε κάποιον άλλο να εκτελεί μια εργασία, ανακαλύφθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η ανακάλυψή τους οδήγησε σε καλύτερη κατανόηση της νευροεπιστήμης της ενσυναίσθησης, η οποία με τη σειρά της βοήθησε στην ανάπτυξη νέων τρόπων χρήσης της ενσυναίσθησης στις επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς.

Η έρευνα έδειξε ότι η λογοτεχνική φαντασία που απηχεί την καθημερινότητά μας μπορεί να αυξήσει την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διάβασαν είτε λογοτεχνικά είτε μη βιβλία και όταν τελείωσαν, τους δόθηκε ένα τεστ ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι που διάβαζαν λογοτεχνικά βιβλία είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση από αυτούς που δε διάβαζαν.

Βιβλία: Θυμόμαστε περισσότερο διαβάζοντας σε έντυπη μορφή ή σε οθόνη;

2) To διάβασμα μάς κάνει ψυχικά ευέλικτους.

Η ανάγνωση ποίησης και άλλων βιβλίων μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να γίνει πιο εσωστρεφής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες αλλαγές στην εγκεφαλική του δραστηριότητα.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα βιβλία με βάση την ποιητική τους ιδιότητα και αν θα έπρεπε να επανεξετάσουν το νόημά τους ενώ τα διάβαζαν.

Κατά την ανάγνωση πιο περίπλοκων βιβλίων, οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι αναγνώστες μπόρεσαν να κατανοήσουν τα κείμενα πιο αποτελεσματικά.

Η ανάγνωση ποιημάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας παρέχοντας μια εμπειρία εκτεταμένης γραφής Τολστογιάν. Αφού γίνει αποδεκτή μια αλλαγή στο νόημα, το νέο νόημα λειτουργεί ως πηγή άνεσης και ικανοποίησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Davies, οι άνθρωποι που είναι πιο ευέλικτοι στις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νέες λύσεις στα προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

3) Το διάβασμα αναπτύσσει την ορθολογιστική σκέψη και τη δημιουργικότητα.

Η ανάγνωση μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος τόνωσης της δημιουργικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων μπορεί να μειώσει την απόσπαση από την πραγματικότητα, οδηγώντας σε μια πιο ρεαλιστική άποψη του κόσμου.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες διάβασαν είτε ένα δοκίμιο είτε ένα διήγημα. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται γνωστική αποδέσμευση για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Οι αναγνώστες του διηγήματος έδειξαν σημαντική μείωση στην ανάγκη τους για γνωστική απεμπλοκή, σε σύγκριση με όσους είχαν διαβάσει το δοκίμιο. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό σε όσους διάβαζαν τακτικά.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ανάγνωση λογοτεχνικής φαντασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες διαδικασίες επεξεργασίας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη δημιουργικότητα. Φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να είναι αλήθεια.

Από την ασάφεια στη μυθοπλασία, οι αναγνώστες είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουν τη δημιουργικότητα. Όταν μπορείτε να εξετάσετε πολλές προοπτικές, μπορείτε να δείτε περισσότερες δυνατότητες.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε να δείτε νέα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

4) Οι ιστορίες έχουν ψυχολογική και νευρολογική επίδραση στον εγκέφαλο.

Η μελέτη βρήκε νευρολογικές αλλαγές σε συμμετέχοντες που διάβασαν ένα μυθιστόρημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας μετά την ανάγνωση του μυθιστορήματος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν διάβαζαν το μυθιστόρημα κατά τη διάρκεια των σαρώσεων εγκεφάλου τους, αλλά η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου τους παρέμενε υψηλή παρόλο που δεν διάβαζαν το μυθιστόρημα. Αυτό το ονομάζουμε «επακόλουθη δραστηριότητα» ή «μυϊκή μνήμη».

Διαπιστώσαμε ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος μπορεί να σας αφήσει τόσο απορροφημένους στο σώμα του πρωταγωνιστή που νιώθετε σαν να «μεταφέρεστε» στην ιστορία. Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι οι καλές ιστορίες μπορούν να μας βάλουν στη θέση κάποιου άλλου, κυριολεκτικά. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει και κάποια βιολογική επίδραση.

5) Το διάβασμα και η άνοια

Δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως το διάβασμα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την πνευματική έκπτωση καθώς και ασθένειες όπως η άνοια και ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ασθενέστερες νοητικές ικανότητες.

Το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βρείτε ηρεμία στο μυαλό και το πνεύμα σας. Οι τακτικοί αναγνώστες έχουν καλύτερο ύπνο, αισθάνονται λιγότερο άγχος, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από τους μη αναγνώστες.

Άρα καταλήγουμε πως το διάβασμα βοηθά στην υιοθέτηση καλύτερης συμπεριφοράς και προστατεύει από την πνευματική εξασθένιση. Ίσως, οι καλύτεροι λόγοι για να ξεκινήσεις το διάβασμα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα:

10 αποφθέγματα του Αριστοτέλη

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr