Search
Close this search box.
«Αντιγόνη»

«Αντιγόνη»: Η προβολή της ταινίας που γυρίστηκε στις Φυλακές του Αυλώνα στο Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης προβάλει με δωρεάν είσοδο στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) αυτή την Κυριακή 08/01/2023 και ώρα 21:00 την ταινία της Εύας Νάθενα «Αντιγόνη», που γυρίστηκε στις Φυλακές του Αυλώνα και προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριό της εντός του σχολείου των φυλακών του Αυλώνα.

Αντιγόνη

Σοφοκλή

Φυλακές Αυλώνα

 

Περίληψη

Η ταινία Αντιγόνη του Σοφοκλή -στις φυλακές του Αυλώνα- προέκυψε από την μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Εύα Νάθενα, στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα -που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους / ήρωες του έργου Αντιγόνη.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ταινία Αντιγόνη, στηριγμένη πάνω στην εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποτυπώνει έναν στίχο- στο στόμα της Αντιγόνης- κάνοντάς τον ουσία του έργου και δημιουργώντας σε μένα την ανάγκη, να τον περάσω με όλους τους τρόπους- εικαστικά, δραματουργικά, θεατρικά- στα παιδιά των φυλακών, με τα οποία δουλέψαμε τόσο δημιουργικά.

Ο στίχος είναι:

«Δεν γεννήθηκα να είμαι ένα με το μίσος,

Γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη».

Αυτό έγινε ο πυρήνας της συνεργασίας μου με αυτά τα παιδιά, μα και ο πυρήνας της ταινίας.

Εύα Νάθενα

«Αντιγόνη»
«Αντιγόνη»

Βιογραφικό

Η Εύα Νάθενα, γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική µε τον Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία µε τον Γ. Ζιάκα. Δούλεψε σαν βοηθός του Διονύση Φωτόπουλου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούµια για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις Aρχαίου δράµατος (Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αριστοφάνης) & έργων των Σαίξπηρ, Μπέκετ, Στρίντµπεργκ, κ.ά., ενώ έχει συνεργαστεί µε σκηνοθέτες όπως οι Κ. Αρβανιτάκης, Β. Θεοδωρόπουλος, Δ. Καµαρωτός, Γ. Κιµούλης , Δ. Κουρτάκης, Σ. Λιβαθινός, Μ. Λυµπεροπούλου, Μ. Μαρµαρινός, Ν. Μαστοράκης, Δ. Μαυρίκιος, Γ. Μιχαηλίδης, Ρ. Πατεράκη, Jean Rene Lemoine, Ludovic Lagarde, κ.ά.

Έχει εργαστεί για 19 κινηµατογραφικές ταινίες, ενώ βραβεύτηκε τρεις φορές µε το Κρατικό Βραβείο Ενδυµατολογίας για τις ταινίες “Θεατρίνες” του Π. Πορτοκαλάκη, “Νύφες” του Π. Βούλγαρη και URANYA του Κ.Καπάκα. Συνεργάστηκε επίσης µε τον Κώστα Γαβρά στο έργο “All around is Light” στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Την τελευταία δεκαετία, ασχολείται συστηµατικά µε την 3D οπτικοποίηση της δουλειάς της στο πλαίσιο παραστάσεων, εικαστικών δρώμενων (βλ. εγκαίνια του Δηµοτικού Θεάτρου Πειραιά το 2013), ως Art director του video Projection mapping (http://www.youtube.com/watch?v=m2UT-aqldNE ) & Εκθέσεων (βλ. «Ολυµπιακοί Αγώνες 1896 – Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλµπερτ Μάγιερ, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, µε το βλέµµα της Εύας Νάθενα» – στο Μουσείο Μπενάκη 2016. (https://vimeo.com/531905473/d53f0f5547 )

 

Ενδεικτική Φιλμογραφία

Συμμετοχή σαν σκηνογράφος-ενδυματολόγος στις ταινίες: Νύφες του Π. Βούλγαρη, URANYA του Κ. Καπάκα, Το Γάλα του Γ. Σιούγα, Νοτιάς του Τ.Μπουλμέτη, Θεατρίνες του Π. Πορτοκαλάκη, Πρώτη φορά Νονός της Ο.Μαλέα, Man of God της Y.Popovich, Interlude City της A.Ismailos, κ.α.

 

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εύα Νάθενα

Παραγωγή: View Master Films

Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης

Μουσική – Sound Design: Νίκος Καραδοσίδης

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης, Τάκης Ποδαρόπουλος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος: Πέτρος Δαμιανός

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Τζανίδης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμπομπιώτης

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Θεατρική Διδασκαλία: Μαρία Συροπούλου

Κοστούμια: Εύα Νάθενα,

Βοηθός Ενδυματολόγου – Σκηνογράφου: Δάφνη Χρυσή Φωτεινάτου

Φωτογραφίες: Έλενα Μαρκοπούλου

 

 

Διάρκεια προβολής 12 λεπτά

Διάρκεια εκδήλωσης 1 ώρα

 

Δείτε επίσης

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ συμπράττει για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζοντας την  «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr