Search
Close this search box.
αρχαιολογικό μουσείο αργοστολίου

Ανακατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι

Τα έξοδα για την ανακατασκευή του Μουσείου θα καλύψει το Ταμείο Ανάκαμψης

Το 2014 ένας σεισμός στην περιοχή του Αργοστολίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές και καταστροφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής. Το κόστος για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις ανέρχεται στα 7.134.000 ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι και το 2019 δεν υπήρχε καμία συζήτηση ούτε για την επαναλειτουργία του μουσείου, ούτε και για την ανασύστασή του. Η σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το 2020, ενώ το σχέδιο τροποποίησης που προτάθηκε εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τις μελέτες, το Μουσείο απαιτεί τόσο δομική, αλλά επίσης τεχνολογική και λειτουργική αναβάθμιση.

αρχαιολογικό μουσείο αργοστολίου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής όσον αφορά στο μουσείο:

“Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου, προκειμένου η Κεφαλονιά να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, αντάξιο του πλούσιου πολιτιστικού της αποθέματος. Από το 2014 και τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά, χάθηκε πολύς χρόνος. Με την ένταξη, πλέον, του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκινά την διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Προβλέπεται η δομική και γεωμετρική «ανασχεδίαση» του υφιστάμενου κτηρίου και η αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, υπακούοντας στο ρεύμα του μοντερνισμού,  ως έργο του Πάτροκλου Καραντινού, διατηρώντας απολύτως τον όγκο και την αισθητική του”.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Το Μουσείο διαθέτει προθάλαμο με πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και τρεις αίθουσες, όπου αναπτύσσεται η έκθεση των ευρημάτων από το νησί, τα οποία χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο.Το Μουσείο, αρχικά, σχεδίασε ο Πάτροκλος Καραντινός και χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Ο ανασχεδιασμός διατηρεί στοιχεία του υπάρχοντος κτιρίου, ενώ οι κυριότερες αλλαγές και διαφοροποιήσεις αφορούν, κυρίως, τον εσωτερικό χώρο.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr