Ο Πόε ήταν γιος της αγγλικής ηθοποιού Ελίζαμπεθ Άρνολντ Πόε και του Ντέιβιντ Πόε Τζούνιορ, ηθοποιού από τη Βαλτιμόρη. Μετά το θάνατο της μητέρας του στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια το 1811, τον ανέλαβε ο Τζον Άλαν, ένας έμπορος από το Ρίτσμοντ (πιθανώς ο νονός του), και η άτεκνη σύζυγός του. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Σκωτία και την Αγγλία (1815-1820), όπου έλαβε κλασική εκπαίδευση, την οποία συνέχισε στο Ρίτσμοντ.
Το 1826, για 11 μήνες, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αλλά οι χαρτοπαικτικές απώλειές του στο πανεπιστήμιο εξόργισαν τόσο τον κηδεμόνα του που αρνήθηκε να τον αφήσει να συνεχίσει, και ο Πόε επέστρεψε στο Ρίτσμοντ για να βρει την αγαπημένη του, (Σάρα) Ελμίρα Ρόιστερ, αρραβωνιασμένη.
Η πιο αξιοσημείωτη συμβολή του Πόε στην παγκόσμια λογοτεχνία προέρχεται από την αναλυτική μέθοδο που εφάρμοσε τόσο ως δημιουργικός συγγραφέας όσο και ως κριτικός των έργων των συγχρόνων του. Η αυτοαποκαλούμενη πρόθεσή του ήταν να διατυπώσει αυστηρά καλλιτεχνικά ιδανικά σε ένα περιβάλλον που θεωρούσε υπερβολικά προσηλωμένο στην χρηστική αξία της λογοτεχνίας, μια τάση που ονόμασε «αίρεση του διδακτικού». Αν και η θέση του Πόε περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία του καθαρού αισθητικισμού, η έμφαση που έδινε στον λογοτεχνικό φορμαλισμό συνδέεται άμεσα με τα φιλοσοφικά του ιδανικά: μέσω της υπολογισμένης χρήσης της γλώσσας μπορεί κανείς να εκφράσει, αν και πάντα ατελώς, μια όραση της αλήθειας και της ουσιαστικής κατάστασης της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η θεωρία του Πόε για τη λογοτεχνική δημιουργία διακρίνεται για δύο κεντρικά σημεία: πρώτον, ένα έργο πρέπει να δημιουργεί μια ενότητα επίδρασης στον αναγνώστη για να θεωρηθεί επιτυχημένο· δεύτερον, η παραγωγή αυτής της ενιαίας επίδρασης δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη ή στην έμπνευση, αλλά πρέπει να είναι αποτέλεσμα λογικής σκέψης εκ μέρους του συγγραφέα, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια του ύφους και του θέματος.
Ο θάνατος του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, στις 7 Οκτωβρίου 1849, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικανικής λογοτεχνικής ιστορίας. Βρέθηκε ημιλιπόθυμος στους δρόμους της Βαλτιμόρης, φορώντας ρούχα που δεν του ανήκαν, και πέθανε λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο, χωρίς να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Οι ακριβείς αιτίες του θανάτου του δεν διασαφηνίστηκαν ποτέ έχουν προταθεί θεωρίες από δηλητηρίαση και αλκοολισμό, μέχρι επιληψία ή και απάτη εκλογικής εκμετάλλευσης (cooping). Η ζωή του Πόε, όπως και το έργο του, σφραγίστηκε από σκοτεινά πάθη, τραγωδίες και έναν διαρκή αγώνα με τους προσωπικούς του δαίμονες κι έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη που και ο θάνατός του μοιάζει βγαλμένος από μία από τις ιστορίες του.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)
10 αποφθέγματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε:
1. “Οι λέξεις δεν έχουν καμία δύναμη να εντυπωσιάσουν το μυαλό χωρίς τον εξαίσιο τρόμο της πραγματικότητάς τους”.
2. “Για να ανυψωθεί η ψυχή, η ποίηση είναι απαραίτητη”.
3. “Ο θάνατος μιας όμορφης γυναίκας είναι αναμφισβήτητα το πιο ποιητικό θέμα στον κόσμο”.
4. “Αγαπήσαμε με μια αγάπη που ήταν κάτι περισσότερο από αγάπη”.
5. “Έγινα τρελός, με μεγάλα διαστήματα φρικτής λογικής”.
6. “Βαθιά μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι κρυφοκοιτάζοντας, για καιρό στεκόμουν εκεί, αναρωτιόμουν, φοβόμουν, αμφέβαλλα, ονειρευόμουν όνειρα που κανένας θνητός δεν τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πριν”.
7. “Όλα όσα βλέπουμε ή φαίνονται δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο”.
8. “Να πιστεύεις μόνο τα μισά από αυτά που βλέπεις και τίποτα από αυτά που ακούς”.
9. “Εκείνοι που ονειρεύονται την ημέρα γνωρίζουν πολλά πράγματα που διαφεύγουν από εκείνους που ονειρεύονται μόνο τη νύχτα”.
10. “Η επιστήμη δεν μας έχει διδάξει ακόμη αν η τρέλα είναι ή δεν είναι το μεγαλείο της νοημοσύνης”.
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα