Ο λιμός των Αθηνών

Το Χάος του 430 π.Χ.: Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι ;

Το 430 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Αθήνα επλήγη από μια καταστροφική επιδημία, γνωστή ως ο Λιμός των Αθηνών. Η ασθένεια αυτή της η ακριβής φύση παραμένει άγνωστη, προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Περικλή.

Η επιδημία ξεκίνησε το δεύτερο έτος του πολέμου , όταν οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν στην Αττική, αναγκάζοντας τους κατοίκους της υπαίθρου να καταφύγουν εντός των τειχών της πόλης. Ο υπερπληθυσμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Η επιδημία εμφανίστηκε αρχικά στον Πειραιά και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην πόλη των Αθηνών. Οι περισσότεροι ασθενείς υπέφεραν από ακατάπαυστη δίψα και αυπνία. Πολλοί πέθαιναν μέσα σε 7-9 μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ όσοι επιβίωναν συχνά παρουσίαζαν παραμορφώσεις στα άκρα, τύφλωση ή αμνησία.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Από που πήρε το όνομά της η «Ιλιάδα» του Ομήρου;

Σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, τα συμπτώματα περιλάμβαναν αιφνίδιο υψηλό πυρετό, φλεγμονή των ματιών, ερεθισμένο λαιμό και γλώσσα, δύσοσμη αναπνοή, φτέρνισμα, βραχνάδα και έντονο βήχα. Η ασθένεια προκαλούσε επίσης γαστρεντερικά προβλήματα, σοβαρή ταλαιπωρία και το πιο ανησυχητικό, βαθιά ψυχολογική κατάπτωση, με πολλούς να παραδίδονται στην απελπισία μόλις αντιλαμβάνονταν ότι έχουν μολυνθεί.

Η μετάδοση της νόσου ήταν τόσο ραγδαία που όσοι φρόντιζαν ασθενείς συχνά μολύνονταν και πέθαιναν, οδηγώντας σε εγκατάλειψη πολλών αρρώστων. Οι κοινωνικές δομές κατέρρευσαν, με τους ανθρώπους να αποφεύγουν ακόμη και τους συγγενείς τους, ενώ οι θρησκευτικές πρακτικές και τα ταφικά έθιμα εγκαταλείφθηκαν.

Ο λιμός των Αθηνών

Η αδυναμία των γιατρών να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και η αποτυχία των θρησκευτικών τελετών να προσφέρουν ανακούφιση οδήγησαν σε γενικευμένη ανομία.

Η επιδημία είχε σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις. Η απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, συμπεριλαμβανόμενων πολλών οπλιτών και ιππέων, αποδυνάμωσε την αθηναίική στρατιωτική ισχύ. Η κοινωνική συνοχή διαλύθηκε με την ανομία και τον ατομικισμό να επικρατούν.

Η απώλεια του Περικλή οδήγησε σε ακόμη περισσότερα προβλήματα τους κατοίκους και την ακυβερνησία της πόλης. Βέβαια, μη ξεχνάμε πως μία από τις αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν η απολυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Περικλή με τη Συμμαχία της Δήλου.

Η συγκλονιστική αφήγηση – καταγραφή του Θουκυδίδη για τον λιμό της Αθήνας.

Ο λιμός των Αθηνών

Ο Θουκυδίδης, ως αυτόπτης μάρτυρας του λοιμού που έπληξε την Αθήνα κατέγραψε με λεπτομέρειες τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις επόμενες γενιές των γιατρών.

Στην περιγραφή του επισημαίνει ότι οι γιατροί, αγνοώντας τη φύση της ασθένειας, προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν, αλλά συχνά πέθαιναν και οι ίδιοι, καθώς έρχονταν σε επαφή με τους ασθενείς. Αυτό υποδηλώνει την υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου μέσω της ανθρώπινης επαφής.

Επιπλέον παρατήρησε πως όσοι ανάρρωναν από τη νόσο δεν προσβάλλονταν ξανά ή εάν συνέβαινε δεν ήταν θανατηφόρα, υποδεικνύοντας την απόκτηση ανοσίας.

Η καταγραφή αυτή αποτελεί ένα από τα πρώτα ιστορικά τεκμήρια της μετάδοσης, λοιμωδών νόσων από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση και την αντιμετώπιση παρόμοιων επιδημιών.

Τελικά, ποια ήταν αυτή η ασθένεια; 

Η ακριβής φύση της ασθένειας παραμένει αβέβαιη. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες , όπως τυφοειδής πυρετός, ευλογιά, ιλαρά, βουβωνική πανώλη, Έμπολα. Μια μελέτη του 2006 που βασίστηκε σε DNA από δόντια θυμάτων του λοιμού, υποστήριξε ότι η αιτία ήταν ο τυφοειδής πυρετός, αλλά η θεωρία αυτή δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα για την Αρχαία Ελλάδα:

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr