Τι μας λέει ο Νίτσε για τη φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας;

Οι προβληματισμοί του Φρίντριχ Νίτσε σχετικά με τη δυνατότητα φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύπλοκοι και ενίοτε αντιφατικοί. 

Στο παλαιότερο έργο του «Human All Too Human» (1878) προτείνει ότι τέτοιες φιλίες είναι εφικτές, δηλώνοντας: Οι γυναίκες μπορούν να σχηματίσουν μια φιλία με έναν άνδρα πολύ καλά, αλλά για τη διατήρησή της χρειάζεται μια ερωτική αντιπάθεια.

Αυτό υπονοεί ότι ενώ οι φιλίες μεταξύ των δύο φύλων είναι δυνατές, μπορεί να είναι πιο βιώσιμες αν υπάρχει έλλειψη σωματικής έλξης, μειώνοντας έτσι τις πιθανές επιπλοκές που προκύπτουν από τη σεξουαλική ένταση. Ωστόσο, η προοπτική του Νίτσε φαίνεται να εξελίσσεται στο μεταγενέστερο έργο του: «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα»(1883), όπου υποστηρίζει πως η γυναίκα δεν είναι ακόμη ικανή για φιλία γνωρίζει μόνο τον έρωτα.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Φρίντριχ Νίτσε: Τους γάμους τους κάνει δυστυχισμένους η …

Εδώ, θεωρεί ότι οι γυναίκες έχουν εγγενή κλίση προς τον έρωτα κι όχι προς τη φιλία, υποδηλώνοντας ότι η φύση τους είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τους ρομαντικούς ή οικογενειακούς δεσμούς παρά με τους πλατωνικούς.

Οι μελετητές έχουν συζητήσει αυτές τις αντίθετες απόψεις. Ορισμένοι ερμηνεύουν την προηγούμενη δήλωση του Νίτσε ως αναγνώριση της δυνατότητας φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών αν και με ορισμένες επιφυλάξεις.

Αντίθετα, ο μεταγενέστερος ισχυρισμός του αντανακλά μια πιο επιφυλακτική στάση, ενδεχομένως επηρεασμένη από τις ευρύτερες φιλοσοφικές κριτικές του για τους κοινωνικούς  κανόνες και τους ρόλους των φύλων.

Η Willow Verkerk στην ανάλυση της «On Love Women and Friendship: Reading Nietzche with Irigaray», εμβαθύνει στις απόψεις του Νίτσε για το φύλο και τη φιλία. Υποστηρίζει ότι ο Νίτσε αντιλαμβανόταν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τις πολιτισμικές προσδοκίες ως εμπόδια στη γνήσια φιλία μεταξύ των δύο φύλων.

H Verkerk υποστηρίζει ότι ο Νίτσε πίστευε ότι αυτές οι κοινωνικές κατασκευές καθιστούσαν πρόκληση για τους άνδρες και τις γυναίκες να εμπλακούν σε αυθεντικές φιλίες, καθώς περιοριζόταν σε συγκεκριμένους ρόλους που εμποδίζουν την αμοιβαία κατανόηση και την ισότητα.

Επιπλέον, οι συζητήσεις σε πλατφόρμες όπως το Online Philosophy Club αναδεικνύουν την πεποίθηση του Νίτσε ότι η κοινωνική θέση των γυναικών – είτε ως υποταγμένες, είτε ως κυρίαρχες- εμποδίζει την ικανότητά τους για φιλία. Υπονοεί ότι αυτοί οι ρόλοι εμποδίζουν τις γυναίκες να εμπλακούν στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα που απαιτεί η αληθινή φιλία.

Συνοπτικά, τα γραπτά του Νίτσε παρουσιάζουν μια διαφοροποιημένη και εξελισσόμενη προοπτική για τις φιλίες μεταξύ των δύο φύλων. Ενώ αναγνωρίζει τη δυνατότητά τους υπό συγκεκριμένες συνθήκες στα προηγούμενα έργα του, τα μεταγενέστερα γραπτά του εκφράζουν σκεπτικισμό, αποδίδοντας τις προκλήσεις σε εγγενείς διάφορες και κοινωνικές κατασκευές που σχετίζονται με το φύλο.

Αυτοί οι προβληματισμοί εξακολουθούν να μας απασχολούν ακόμη και στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, άρα κάτι αληθινό υπάρχει σ’ αυτές τις διατυπώσεις.

Διαβάστε περισσότερα για τις όμορφες ιστορίες των λέξεων:

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr