Τελικά, μήπως ζούμε σε μια εποχή, όπου απαιτούμε συνεχώς τα πάντα από τους άλλους χωρίς να βλέπουμε τη δική μας προσφορά μέσα σ’ αυτή;
Ο Σω μάς κάνει να αναρωτιόμαστε, γιατί συνεχώς απαιτούμε από τους άλλους, γιατί αναζητούμε την ευτυχία και γιατί η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να μας τη δώσει; Μήπως η εποχή του δικαιωματισμού ήταν κάτι που αφορούσε πάντοτε την ανθρωπότητα και δεν αφορά μόνο τη σημερινή εποχή;
Είναι προφανές πως μέσα στις ανάγκες που δικαίως αναζητήσαμε και αναζητάμε από την κοινωνία, ίσως κάποιες φορές να υπερβάλουμε, απορρίπτοντας έτσι και τη βούληση του κοινωνικού συνόλου.
Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω και η φιλοσοφία του είναι συνεπής απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία και την παρούσα οργάνωσή της όπως σημείωσε και το περιοδικό Atlantic: Στην ουσία, το δράμα του Σω είναι κοινωνικά ντετερμινιστικό. Οι χαρακτήρες του είναι αυτό που είναι, γίνονται αυτό που γίνονται, όχι τόσο λόγω της κληρονομικότητας ή της επιρροής των προγόνων τους, όσο λόγω της κοινωνικής δομής του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η μοίρα τους. Ο Σω, ως οικονομολόγος και ηθικολόγος, αποδίδει πρωταρχική σημασία στις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του καθεστώτος στο οποίο ζουν, κινούνται και υπάρχουν οι χαρακτήρες του.
Το δράμα του έχει την πραγματική του προέλευση στη σύγκρουση μεταξύ της βούλησης των χαρακτήρων του και του κοινωνικού ντετερμινισμού που λειτουργεί αδιάκοπα για να καταστρέψει την ελευθερία τους. Η βασική ιδέα της φιλοσοφίας του έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια να αντικαταστήσει τη σύγχρονη κοινωνική οργάνωση με τον σοσιαλισμό, μέσω της ελεύθερης λειτουργίας της βούλησης της ανθρωπότητας.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)
Έρμαν Έσσε: «Για να βρεις τον εαυτό σου, χρειάζονται 3 πράξεις…»
13 αποφθέγματα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω.
1.Όσοι λένε ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να εμποδίζουν όσους το κάνουν.
2.Γράψε τις θλιβερές στιγμές σου στην άμμο, Γράψε τις καλές στιγμές σου στην πέτρα.
3.Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στον κόσμο, ο παράλογος επιμένει να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του. Επομένως, κάθε πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο άνθρωπο.
4.Μια ζωή γεμάτη λάθη δεν είναι μόνο πιο έντιμη, αλλά και πιο χρήσιμη από μια ζωή χωρίς να κάνεις τίποτα.
5.Έμαθα πριν από καιρό να μην παλεύω με γουρούνια. Λερώνεσαι και, εκτός αυτού, στα γουρούνια αρέσει.
6.Η χειρότερη αμαρτία απέναντι στα πλάσματα είναι όχι να τα μισούμε, αλλά να είμαστε αδιάφοροι απέναντί τους: αυτή είναι η ουσία της απανθρωπιάς
7.Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους· οι ανόητοι, όμως, αν φτάσουν σε θέση εξουσίας, διαφθείρουν την εξουσία.
8.Πιστεύω στην πειθαρχία της σιωπής και θα μπορούσα να μιλάω για ώρες γι’ αυτό.
9.Αυτή είναι η αληθινή χαρά της ζωής: να χρησιμοποιείσαι για έναν σκοπό που αναγνωρίζεις ως σημαντικό, να είσαι μια δύναμη της φύσης αντί για ένα πυρετώδες, εγωιστικό κομμάτι ασθένειας και παραπόνων, που παραπονιέται ότι ο κόσμος δεν αφιερώνεται στο να σε κάνει ευτυχισμένο. Πιστεύω ότι η ζωή μου ανήκει σε ολόκληρη την κοινότητα και όσο ζω, είναι προνόμιό μου να κάνω ό,τι μπορώ για αυτήν. Είναι ένα είδος υπέροχου φαναριού που έχω κρατήσει για την ώρα και θέλω να το κάνω να λάμψει όσο το δυνατόν πιο έντονα πριν το παραδώσω στις μελλοντικές γενιές.
10.Προσοχή στις ψευδείς γνώσεις, είναι πιο επικίνδυνες από την άγνοια.
11.Τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι συμβάλλουν στην κοινωνία. Ο αισιόδοξος εφευρίσκει το αεροπλάνο, ο απαισιόδοξος το αλεξίπτωτο.
12.Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε
13.Όσο περισσότερο ζω, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι αυτός ο πλανήτης χρησιμοποιείται από άλλους πλανήτες ως τρελοκομείο.
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Πόση φτώχεια αντέχει ένας λαός πριν ξεσπάσει; Ο Στάινμπεκ είχε ήδη απαντήσει
- Η φράση του Τόλκιν που (εάν τη διαβάσεις) θα σε συνοδεύει για μια ολόκληρη ζωή
- Θεοδωρόπουλος: «Κάθε έθνος έχει τον δικό του Ναρκισσισμό. Εμείς οι Έλληνες τι έχουμε;»
- 30 σπουδαίες συμβουλές του Πλάτωνα: «Αφήστε τους γονείς να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους…»
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα
- Ο Καρλ Γιούνγκ είχε προειδοποιήσει πως θα ‘ρθει μια εποχή που οι γονείς θα μεγαλώνουν παιδιά για να …