Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1875 στην Πράγα. Οι γονείς του τον έστειλαν σε στρατιωτική σχολή με την ελπίδα ότι θα γινόταν αξιωματικός, μια θέση που δεν τον ενδιέφερε. Με τη βοήθεια του θείου του, ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο του, ο Ρίλκε εγκατέλειψε τη στρατιωτική ακαδημία και συμμετείχε σε γερμανικό προπαρασκευαστικό σχολείο.
Το 1897, ο Ρίλκε ταξίδεψε στη Ρωσία, ένα ταξίδι που θα αποδειχθεί ορόσημο στη ζωή του και θα σηματοδοτήσει την αρχή των πρώτων σοβαρών έργων του. Εκεί, ο νεαρός ποιητής γνώρισε τον Λέον Τολστόι, η επιρροή του οποίου είναι εμφανής στο Das Buch vom lieben Gott und anderes (Ιστορίες του Θεού), καθώς και τον Λεονίντ Παστερνάκ, τον πατέρα του εννιάχρονου Μπόρις. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Βόρπσβεντε, ο Ρίλκε γνώρισε και παντρεύτηκε την Κλάρα Βέστχοφ, πρώην μαθήτρια του Ωγκύστ Ροντέν.
Το 1902, έγινε φίλος του Ροντέν και, για ένα διάστημα, γραμματέας του. Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς διαμονής του στο Παρίσι, ο Ρίλκε ήταν ο πιο παραγωγικός ως ποιητής. Το πρώτο του σημαντικό έργο, Das Stundenbuch (Το Βιβλίο των Ωρών), εκδόθηκε το 1905, ακολουθούμενο το 1907 από τα Neue Gedichte (Νέα Ποιήματα) και Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge (Τα Σημειώματα του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε).
Ο Ρίλκε συνέχισε να ταξιδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, επισκεπτόμενος την Ιταλία, την Ισπανία και την Αίγυπτο, μεταξύ πολλών άλλων τόπων, αλλά το Παρίσι παρέμεινε το γεωγραφικό κέντρο της ζωής του. Εκεί άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο ύφος λυρικής ποίησης, επηρεασμένο από τις εικαστικές τέχνες.
Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ρίλκε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία. Ο Ρίλκε πέθανε από λευχαιμία στις 29 Δεκεμβρίου 1926. Αν και το έργο του ήταν ιδιαίτερα θαυμαστό από πολλούς κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες την εποχή του θανάτου του, ήταν σχεδόν άγνωστο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Από τότε, η φήμη του μεγάλωσε και σήμερα θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές.
(Διαβάστε τον μοναδικό Ρίλκε παρακάτω)
«Η σοφία του Ρίλκε – Ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή» – εκδόσεις «Πατάκη»
Για τον έρωτα
«Να πάρουν τον έρωτα στα σοβαρά, να τον αντέξουν, και να τον μάθουν, όπως μαθαίνουμε ένα επάγγελμα – αυτό πρέπει να κάνουν οι νέοι.
Οι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει, όπως τόσα άλλα πράγματα, τη θέση του έρωτα στη ζωή.
Έκαναν τον έρωτα παιχνίδι και διασκέδαση, πιστεύοντας ότι τα παιχνίδια και οι διασκεδάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά.
Τίποτε όμως δεν μας δίνει μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία από τη δουλειά.
Και ο έρωτας, ακριβώς επειδή είναι η πιο ακραία μορφή χαράς και ευτυχίας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί δουλειά.
Όποιος αγαπά λοιπόν πρέπει να προσπαθεί να φέρεται σαν να ‘χει να φέρει εις πέρας ένα πολύ σπουδαίο καθήκον: πρέπει να περνά πολλή ώρα μοναχός, να εμβαθύνει στον εαυτό του, να συγκεντρώνεται και να συγκρατείται – πρέπει να δουλεύει: πρέπει να γίνει κάποιος!»
Για τη μοναξιά
«Οι πιο μοναχικοί είναι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο σε ό,τι κοινό ανάμεσα στους ανθρώπους.
Έλεγα προηγουμένως πως απ’ την πλατιά μελωδία της ζωής κάποιοι ακούνε περισσότερα, κάποιοι λιγότερα, αναλόγως τους αντιστοιχεί και μια μικρή ή ελάχιστη υποχρέωση στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής ορχήστρας.
Εκείνος που θα άκουγε όλη τη μελωδία θα ήταν ο πιο μοναχικός και ταυτοχρόνως ο πιο κοινός απ’ όλους.
Διότι θα άκουγε αυτό που δεν ακούει κανείς, κι αυτό θα συνέβαινε απλώς και μόνον επειδή συλλαμβάνει στην εντέλειά του ό,τι οι υπόλοιποι αφουγκράζονται σαν κάτι σκοτεινό και αποσπασματικό».
– «Δεν έχω τίποτε να προσθέσω πέρα από τούτο δω, που ισχύει σε κάθε περίπτωση: ίσως τη συμβουλή να παίρνετε τη μοναξιά στα σοβαρά και, όποτε έρχεται, να την αντιλαμβάνεστε ως κάτι καλό.
Η αδυναμία των άλλων να την απαλύνουν δεν οφείλεται στο ότι είναι αμέτοχοι και κλειστοί αλλά, πολύ περισσότερο στο ότι: είμαστε πράγματι απέραντα μόνοι όλοι μας, και με εξαίρεση κάποιες πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, απλησίαστοι.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Πόση φτώχεια αντέχει ένας λαός πριν ξεσπάσει; Ο Στάινμπεκ είχε ήδη απαντήσει
- Η φράση του Τόλκιν που (εάν τη διαβάσεις) θα σε συνοδεύει για μια ολόκληρη ζωή
- Θεοδωρόπουλος: «Κάθε έθνος έχει τον δικό του Ναρκισσισμό. Εμείς οι Έλληνες τι έχουμε;»
- 30 σπουδαίες συμβουλές του Πλάτωνα: «Αφήστε τους γονείς να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους…»
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα
- Ο Καρλ Γιούνγκ είχε προειδοποιήσει πως θα ‘ρθει μια εποχή που οι γονείς θα μεγαλώνουν παιδιά για να …