Μερικές φράσεις έχουν συνδεθεί με μια ολόκληρη εποχή και δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε τόσο εύκολα. Είτε ήσασταν ενήλικες τα 90’s είτε παιδιά σίγουρα θα τις θυμάστε.
Κάποιες από αυτές ξεκίνησαν από τα 80’s και ταξίδεψαν μέχρι τη δεκαετία των 90’s, άλλες κατάφεραν να γεννηθούν μέσα στις γειτονιές και τις σχολικές αλάνες. Σε κάθε περίπτωση μας γέμισαν με νοσταλγία την ώρα που τις γράφαμε και είπαμε να μοιραστούμε αυτό το όμορφο συναίσθημα μαζί σας.
Και το καλύτερο; Δε χρειάζεται καν να τις εξηγήσουμε. Αρκεί να τις ακούσεις και ξαφνικά είσαι πάλι εκεί. Στην τάξη με τον καθηγητή να σε κοιτάζει αυστηρά γιατί μόλις ψιθύρισες στον κολλητό σου , στην πλατεία όπου το μόνο σημαντικό ήταν να παίξετε μπάλα και να χαζολογάτε μέχρι να έρθει η ώρα να γυρίσετε σπίτι, να δείτε τον Ηρακλή ή τη Ζήνα στο Star, όπου πάντα σε παραξένευε γιατί γράφεται XENA, καθώς δε γνώριζες καθόλου ή ελάχιστα αγγλικά.
Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τα νιάτα μας!
(Διαβάστε τη λίστα με τις λέξεις παρακάτω)
«Πιάσε την εγκυκλοπαίδεια, ψάξε στο λήμμα Β – Ζ»
Κάθε φορά που θέλαμε να μάθουμε για κάτι άγνωστο ή να γράψουμε μια εργασία η εγκυκλοπαίδεια ήταν ο μοναδικός οδηγός. Μάλιστα, υπήρχαν και εγκυκλοπαίδειες που ήταν της μόδας όπως η ΔΟΜΗ, μάλιστα υπήρχε και φράση «Μα ποιος είσαι; Η ΔΟΜΗ είσαι;» αν και η εγκυκλοπαίδεια δεν μπόρεσε ποτέ να συγκριθεί με μεγάλες προγενέστερες ελληνικές εγκυκλοπαίδειες όπως ο Πυρσός, κατάφερε να περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο και να συνδεθεί μια νοσταλγική εποχή.
«Μη με πάρεις τηλέφωνο, είμαι στο ίντερνετ»
Το ίντερνετ μπήκε στη ζωή μας πολύ αργά. Εκείνη την εποχή λίγοι είχαν pc και ακόμη λιγότερη διαδίκτυο. Όμως όσοι είχαν τα οφέλη του διαδικτύου των 90’s έπρεπε να υποστούν και αρκετές δυσκολίες, το σταθερό δίκτυο …..
«Φύσα τη κασέτα»
Οι κασέτες του Sega Mega Drive κολλούσαν ανυπόφορα και το να φυσήξεις ήταν η μοναδική σου σωτηρία, αν και δε νομίζουμε να γραφόταν στις εργοστασιακές οδηγίες…όχι ότι τις διάβαζε και κανείς.
«Γύρνα την κασέτα»
Και ναι η παλιά τίμια κασέτα του μπαμπά σου έπρεπε να γυριστεί μ’ ένα μολύβι ή έναν Big στυλό, ώστε να γυρίσει η ρόδα της ταινίας.
Fan fact: Παραδέξου το! Έχεις σβήσει κασέτα – LIVE του Βαγγέλη Περπινιάδη και έχεις γράψει από πάνω Guns N’ Roses.
«Έκανα ρεκόρ στο φιδάκι»
Τα κινητά Nokia, εκτός από βαρίδια και όπλα επίθεσης σε στιγμή ανάγκης, ήταν η πόρωση της εποχής. Όλοι έπαιζαν φιδάκι και προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα για να το τερματίσουν.
«Κολλάει το cd!»
Αν είναι σπαστικό να κολλάει το δίκτυο φαντάσου πως ήταν να κολλάει το cd λίγο πριν παίξει το ρεφραίν του αγαπημένου σου μουσικού κομματιού! Η συντήρηση των cd απαιτούσε ολόκληρη ιεροτελεστία. Πολλές κασετίνες για να μπαίνουν τα cd που δεν είχαν την συσκευασία τους (και πίστεψέ μας ήταν πολλά εκτός συσκευασίας) ειδικά υγρά για τον καθαρισμό τους και προσοχή ώστε να μην γρατζουνιστούν.
«Πότε θα βγει σε βιντεοκασέτα…»
Τα 90’s η αγαπημένη μας ταινία – όπου είχαμε δει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο – έπρεπε να βγει σε βιντεοκασέτα ώστε να τη δούμε ξανά. Πόσο ξένο μας ακούγεται σήμερα αυτό; Όμως, με αυτόν τον τρόπο δεν αποκτούσε και μεγαλύτερη αξία η τέχνη του κινηματογράφου και της μουσικής;
«Σε ποιο βίντεο κλαμπ είσαι γραμμένος;»
Αφού η ταινία κυκλοφορούσε μετά αναλάμβαναν τα βιντεοκλάμπ της γειτονιάς. Οι ταινίες νοικιαζόντουσαν ξανά και ξανά και ακολουθούσε ακραίο chating με τον καταστηματάρχη, ο οποίος ήξερε πάντα να σε κατευθύνει προς την σωστή οδό και ο μεγαλύτερος φόβος ήταν να μην καθυστερήσεις την επιστροφή.
«Σκασίλα μου μεγάλη και 10 παπαγάλοι, σκασίλα μου μικρή και 10 ποντικοί!»
Μέσα στα ακατανόητα αυτού του κόσμου είχαμε 100% κάποιες ακατανόητες φράσεις που είχαν περάσει στην καθομιλουμένη. Μια από αυτές που μας έχουν στοιχειώσει ήταν η παραπάνω φράση. Προφανώς σημασία είχε να γίνει η ομοιοκαταληξία κι όχι να βγάζει απαραίτητα νόημα,
«Όποιος το λέει πρώτος, είναι!»
Εάν υπήρχαν διαδικτυακά hate comments τη δεκαετία των 90’s σίγουρα μια από τις viral φράσεις θα ήταν h παραπάνω. Η συγκεκριμένη φράση πρωταγωνιστούσε κάθε φορά που δεχόμασταν μια προσβολή.
«Θέλει περίπου ένα πεντοχίλιαρο για να γεμίσει»
Εντάξει, το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου γέμιζε με ένα πεντοχίλιαρο κάποτε (σημερινά 17 ευρώ), πάμε να κλάψουμε γοερά σε κάποια γωνία.
«Ένα φραπέ παγωτό».
Μετά από τα παγωτά Δωδώνη και τις βόλτες στον Δεληολάνη της γειτονιάς μας, ο φραπές παγωτό ήταν ότι πιο hot ρόφημα της εποχής. Δε γνωρίζουμε εάν τo παραγγέλνουν ακόμη, πάντως εμείς το έχουμε δει σε Menu καφετέριας.
«Κάηκε το φίλμ»
Όχι παιδιά, δεν ξέρετε τι σημαίνει να χάνεις τη στιγμή εάν δεν έχει φωτογραφήσει με Kodak μηχανή που της κάηκε το φιλμ. Ούτε γνωρίζετε την αγωνία του να περιμένεις τον φωτογράφο να σου εμφανίσει το φιλμ και να δεις το πως βγήκαν τελικά οι φωτογραφίες.
Διαβάστε περισσότερα για τις όμορφες ιστορίες των λέξεων:
- 12 ελληνικές λέξεις που θα σας ξαφνιάσουν (και τι κρύβουν)
- Τι σημαίνει η λέξη ασκαρδαμυκτί – Πώς τη χρησιμοποιούμε ;
- «Πόνεσαν τα μάτια μας»: 9 λέξεις που γράφεις συνέχεια λάθος
- 10 ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται διεθνώς και μόνο λίγοι γνωρίζουν
- 9 ελληνικές λέξεις που δεν είναι ελληνικές
- 14 ξένες λέξεις που προφέρουμε οι περισσότεροι λάθος
- Αυτές οι 8 λέξεις δεν είναι ελληνικές, όπως φανταζόσουν
- 20 λέξεις που γεννήθηκαν από την πένα του Σαίξπηρ
- 9 λέξεις που πρέπει να εγκαταλείψεις αν θες να ακούγεσαι πιο έξυπνος
- Πότε βάζουμε δύο τόνους στις λέξεις;
- 8 λέξεις που μόνο οι γνώστες γράφουν αλάνθαστα
- Οι 6 ελληνικές λέξεις που δεν μεταφράζονται σε ξένες γλώσσες