Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο: 5 ταινίες για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη

Το Πολυτεχνείο ως ένα κορυφαίο αντιδικτατορικό γεγονός  στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία αρκετών ταινιών – ντοκιμαντέρ.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 ήταν το κορυφαίο αντιδικτατορικό γεγονός και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία είχε επιβάλει αυστηρή δικτατορία στη χώρα από τις 21 Απριλίου 1967. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν οι φοιτητές της Αθήνας ξεσηκώθηκαν και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Ζήτησαν την κατάργηση του νόμου 1347, που απαιτούσε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αυτό το άρθρο παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου δημιουργίας μιας επιτυχημένης διαδικτυακής παρουσίας για την επιχείρησή σας.

Σε αυτή τη λίστα ταινιών που σχετίζονται με το Πολυτεχνείο, υπάρχουν προτάσεις για προβολή ταινιών που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  Πρόκειται για ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν την ανατροπή ολοκληρωτικών καθεστώτων, αλλά και ταινίες που αναφέρονται γενικά σε άλλου είδους καθεστώτα.

Η λίστα για το Πολυτεχνείο περιέχει ταινίες για τις εξεγέρσεις των νέων ενάντια στον αυταρχισμό και τη βία, για την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων. Αυτές οι ταινίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προβληματισμό και συζήτηση.

5 ταινίες για Το Πολυτεχνείο:

Το «Ζ» (Ταινία του Κώστα Γαβρά – 1969)

Μια ταινία είναι ένας φόρος τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη και στην ελευθερία της έκφρασης. Μετά από 49 χρόνια, το δημιούργημα του διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού συνεχίζει να συγκινεί και να προωθεί τα μηνύματά του, πιο επίκαιρα από ποτέ. Επικαλούνται μνήμες μιας δύσκολης και ιδιαίτερης περιόδου της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η ταινία γυρίστηκε με κόπο στα επαναστατικά χρόνια στη Γαλλία και την Αλγερία και ήταν μια ζωντανή πράξη αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

Μάθε Παιδί μου Γράμματα (του Θόδωρου Μαραγκού – 1981)

Το «Μάθε τα γράμματα μου παιδί μου» είναι μια κοινωνική κριτική στη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία με έντονες ιδεολογικές και πρακτικές αναφορές στα επτά χρόνια των συνταγματαρχών. Αυτή η σημαντική ταινία αναφέρεται στη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης που βασίζεται τόσο σε προηγούμενες μορφές και συμπεριφορές όσο και στην αυθεντία του σχολικού συστήματος.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

«Εδώ Πολυτεχνείο» (1974 – Ντοκιμαντέρ του Δ. Μακρή)

Η πρώτη ταινία του Δημήτρη Μακρή, «Εδώ Πολυτεχνείο» είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και ταυτόχρονα μια μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής όπου κάθε μορφή δράσης ήταν καθοριστική στην αντίσταση κατά του φασισμού. Η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» αποτελείται από θραύσματα υλικού (φωτογραφίες, παράνομα κινηματογραφημένο υλικό από την Αθήνα από Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και φοιτητές καθώς και δραματοποιημένες σκηνές με ηθοποιούς). Η ταινία προέκυψε από την ανάγκη διατήρησης της εικόνας της εξέλιξης των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή της δικτατορίας.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Ντοκιμαντέρ)

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και βασίζεται σε βίντεο επαγγελματιών οπερατέρ που καταγράφουν τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και οι συνεργάτες τους από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 καθώς τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες γυρισμάτων, τις τεχνικές δυσκολίες, τις αντιξοότητες στη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από τους δικτατορικό καθεστώς.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

 Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 (Ντοκιμαντέρ του Π. Βούλγαρη)

Ο σκηνοθέτης Π. Βούλγαρης κινηματογραφεί επτά χρόνια από τη ζωή της πρώτης δικτατορίας της χώρας, 1967-1974. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια ματιά στην καθημερινότητα του καθεστώτος, από την οπτική γωνία εκείνων που ζούσαν μέσα σε αυτό. Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Γιώργου Σεφέρη μέχρι τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

12410 και 1 τριαντάφυλλα (Animation)

Ένα πρωτότυπο σχέδιο για τα γεγονότα του ’73. Η ταινία δείχνει πώς οι φοιτητές του Πολυτεχνείου επαναστατούν ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, μέσα από τα μάτια μιας γάτας. Ο δημιουργός της ταινίας χρησιμοποίησε πλάνα από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα δείχνει μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από δώδεκα.410 συν μία μέρες.

(ταινίες για το Πολυτεχνείο)

Διαβάστε περισσότερα:

​Επέτειος Πολυτεχνείου: Κλειστό το ΑΠΘ – Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ