Στα χρονικά της ελληνικής μυθολογίας λίγες ομάδες είναι τόσο αινιγματικές και τρομερές όσο οι Μυρμιδόνες. Φημισμένοι για την ακλόνητη πίστη τους και την απαράμιλλη πολεμική τους δεινότητα, αυτοί οι πολεμιστές, με επικεφαλής τον θρυλικό Αχιλλέα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επικές ιστορίες του Τρωικού Πολέμου. Η καταγωγή τους ήταν γεμάτη με θεϊκή παρέμβαση προσφέρει μια κόμη πιο συναρπαστική ματιά στην ιστορία τους.
Οι Μυρμιδόνες και η καταγωγή τους
Ο όρος Μυρμιδόνες προέρχεται από την ελληνική λέξη μύρμηξ, που σημαίνει «μυρμήγκι». Αυτή η ετυμολογία είναι κεντρική για τη μυθική τους γένεση. Σύμφωνα με έναν διαδεδομένο μύθο, το νησί της Αίγινας καταστράφηκε από πανούκλα που έστειλε η ζηλιάρα θεά Ήρα. Ως απάντηση στην ερήμωση ο βασιλιάς Αιακός, κυβερνήτης του νησιού και γιος του Δία (αλίμονο) και της νύμφης Αίγινας προσευχήθηκε θερμά στον πατέρα του για βοήθεια.
Συγκινημένος από τις ικεσίες του γιου του, ο Δίας μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι τους Μυρμιδόνες. Η μεταμόρφωση αυτή τους προίκισε με την εργατικότητα και την ενότητα που χαρακτηρίζουν τα μυρμήγκια, χαρακτηριστικά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της ταυτότητάς τους.
Αρχαίοι Έλληνες: 5 αλήθειες για τις οποίες δεν είμαστε (καθόλου) περήφανοι
Μια εναλλακτική εκδοχή του μύθου τον Μυρμιδόνιο ως τον γενάρχη της φυλής. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Δίας με τη μορφή μυρμηγκιού, αποπλάνησε την πριγκίπισσα Ευρυμέδουσα με αποτέλεσμα της γέννηση του Μυρμιδόνου. Οι απόγονοί του, κληρονομώντας το όνομα και τις αρετές του προγόνου τους, έγιναν οι Μυρμιδόνες που φημίζονταν για την πειθαρχία και την αφοσίωσή τους.
Ο Αχιλλέας και οι Μυρμιδόνες
Η θρυλική υπόσταση των Μυρμιδόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Αχιλλέα, έναν από τους πιο επιφανείς ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Ο Αχιλλέας γιος του Πηλέα (ο ίδιος απόγονος του Αίαντα) και της θαλασσινής νύμφης Θέτιδας, προοριζόταν για μεγαλεία. Ως διοικητής των Μυρμιδόνων, τους οδήγησε στην Τροία, όπου η αγριότητα και η συνοχή τους στο πεδίο μάχης έγιναν θρύλος. Η μαύρη πανοπλία τους και το ανυποχώρητο πνεύμα τους προκαλούσαν φόβο στις καρδιές των αντιπάλων τους, υπογραμμίζοντας τη φήμη τους ως επίλεκτων πολεμιστών.
Ο βαθύς δεσμός μεταξύ Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων πολεμιστών του απεικονίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Όταν ο Αχιλλέας αποσύρθηκε από τη μάχη εξαιτίας διαμάχης με τον Αγαμέμνονα, οι Μυρμιδόνες ακολούθησαν πιστά το παράδειγμά του, απέχοντας από τη μάχη. Μόνο μετά τον θάνατο του Πατρόκλου, στενού συντρόφου του Αχιλλέα, ξαναμπήκαν στη μάχη, ορμώμενοι από δίψα για εκδίκηση και καθοδηγούμενοι από τον παθιασμένο ηγέτη τους.
Για μια πιο εμπεριστατωμένη εξερεύνηση των Μυρμιδόνων και της θέσης τους στην αρχαιοελληνική μυθολογία, ίσως βρείτε αυτό το βίντεο εποικοδομητικό:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Brittanica
Διαβάστε περισσότερα για την Αρχαία Ελλάδα:
- 8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα
- 5 επιστήμονες της Αρχαίας Ελλάδας που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
- Θα σας θεωρούσαν όμορφη- ο στην Αρχαία Ελλάδα; 15 facts για να λυθούν οι απορίες μας
- Αρχαία Ελλάδα:10 φιλοσοφικές σχολές που γέννησαν τη Δυτική φιλοσοφία
- Τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες για την παιδεία; 14 ρήσεις που θα σε εμπνεύσουν