Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, είναι το δοχείο της σκέψης, ο ιστός του πολιτισμού και η γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.
Λίγες γλώσσες στον κόσμο έχουν σηκώσει το βάρος της ιστορίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού τόσο βαθιά όσο η ελληνική. Από τα έπη του Ομήρου μέχρι τις φιλοσοφικές έρευνες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη από την Καινή Διαθήκη μέχρι τα σύγχρονα λογοτεχνικά αριστουργήματα, η ελληνική γλώσσα υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.
Σε αυτό το διαρκές γλωσσικό ταξίδι, ένα όνομα ξεχωρίζει στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, μελετητής, γλωσσολόγος και εκπαιδευτικός με απαράμιλλη εξειδίκευση, ο Μπαμπινιώτης έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, τη διατήρηση και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.
Μέσα από το έργο του, έχει φωτίσει όχι μόνο την πλούσια ετυμολογία και την περίπλοκη δομή της αλλά και τη βαθιά φιλοσοφική και πολιτιστική της σημασία.
(Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του παρακάτω)
32 αλβανικές λέξεις στο ελληνικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς χωρίς να το ξέρεις
Ομιλία του Γιώργου Μπαμπινιώτη σε ημερίδα στα Χανιά:
1.«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, τη γλώσσα και τα μάτια σας. Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ότι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε:…
2.«Επειδή η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο της σκέψης, κάθε πρόοδος βελτίωσης και ενίσχυσης της γλώσσας είναι στην πραγματικότητα μια ενίσχυση του τρόπου της σκέψης μας. Γι΄ αυτό και επιμένω και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στα σχολεία και στην προσέγγιση της γλώσσας, όχι μόνο εργαλειακά. Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα, είναι ο πολιτισμός μας είναι η ιστορία μας είναι η σκέψη μας είναι η νοοτροπία μας είναι η ταυτότητα μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».
3.«Τα Greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορούν νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της», ανέφερε.
4.«Υπάρχει ένα θέμα ποιότητας της γλώσσας γιατί τα παιδιά μας δεν τα έχουμε συνηθίσει να διαβάζουν κείμενα. Και όταν λέω κείμενα εννοώ από την εφημερίδα μέχρι και το βιβλίο, και όχι μόνο λογοτεχνία. Δεν έχουν επαφή με κείμενα, δεν διδάσκουμε σωστά -που σημαίνει δημιουργικά- τη γλώσσα στο σχολείο και έχουν ξεχάσει οι δάσκαλοι ότι το λογισμικό της γλώσσας είναι η γραμματική και η σύνταξη, που συνδέουν τις λέξεις.
Επομένως υπάρχει ένα θέμα ποιότητας στη χρήση της γλώσσας, αλλά αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και εντάσσεται στο γενικότερο θέμα μιας ποιότητας στη παιδεία μας, που είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί».
Διαβάστε περισσότερα από τη φιλοσοφική πραμάτεια μας.
- Άλμπερ Καμύ: «Να γιατί είμαι με το μέρος των αγωνιστών…»
- 13 αποφθέγματα για όσους ξυπνούν νωρίς το πρωί ή έστω προσπαθούν
- Μαλβίνα: «ψέματα λέω όταν κλαίγομαι πως τάχα θέλω να μάθω ποια είμαι στην πραγματικότητα….»
- Πάουλο Κοέλιο: «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα…»
- Η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη δε βολεύτηκε: «Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε…»
- 15 αποφθέγματα του Έρμαν Έσσε: «Αν ξέρω τι σημαίνει αγάπη, αυτό συνέβη επειδή…»
- Κική Δημουλά: «Ήθελα να περπατάμε στον δρόμο αγκαζέ. Εκείνος όχι. Το θεωρούσε …