Νιτσεϊκός

Είσαι Νιτσεϊκός και δεν το ξέρεις: 5 φορές που ταυτίστηκες μαζί του

Δε χρειάζεται κάποιο ευφάνταστο μουστάκι ούτε κάποιο πτυχίο φιλοσοφίας για να είσαι Νιτσεϊκός.

Και αν έχετε περάσει τα τριάντα, σίγουρα έχετε μαζέψει απογοητεύσεις και αναζητάτε νόημα σ’ έναν κόσμο αυτοβοήθειας, τότε οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ήδη ζήσει νιτσεϊκές στιγμές.

1.Κοιτάξατε γύρω σας και σκεφτήκατε: «Ο θεός είναι νεκρός».

Όχι με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αλλά ίσως όταν μια πολιτική συζήτηση στη τηλεόραση έμοιαζε περισσότερο με τσίρκο, όταν μια εταιρική δήλωση αξιών έμοιαζε πιο άδεια από τα εισερχόμενα σας μια Κυριακή όταν η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας άφησε μια ανεξήγητη θλίψη, το έχετε νιώσει.

Το «Θεός είναι νεκρός» του Νίτσε δεν αφορούσε μόνο τη θρησκεία, αφορούσε την κατάρρευση του νοήματος του παλιού κόσμου. Όταν ενστικτωδώς δυσπιστούμε στους θεσμούς, όταν λέμε «τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα πια» μπαίνουμε στη σκιά του. Και ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας δεν έχουμε νιώσει αυτό το κενό κοιτάζοντας μια οθόνη και αναρωτιέμαι τι κάνουμε;
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Τι μας λέει ο Νίτσε για τη φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας;

2. Έχετε επιλέξει τη μοναχικότητα αντί για τη ρηχή παρέα.

Ακυρώσατε την επανένωση. Αγνοήσατε την κοινωνικότητα από μια θέση δύναμης κι όχι επειδή δεν έχετε κοινωνικές δεξιότητες απλώς η μοναξιά φαίνεται πιο πλούσια.

Η ιδέα του Νίτσε για τον Übermensch ήταν κάποιος που δημιουργεί τις δικές του αξίες, κάποιος που στέκεται μόνος του, όχι από αλαζονεία αλλά από ανάγκη.

3. Έχετε βιώσει μια κρίση και βγήκατε σοφότεροι.

Ο Νίτσε ήταν γνώστης του πόνου, όχι επειδή απολάμβανε τον πόνο, αλλά επειδή πίστευε ότι ήταν χωνευτήρι της αυθεντικότητας : «ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Παραιτηθήκατε από μια δουλειά που αποστράγγιζε τη ψυχή σας και ανακαλύψατε ξανά τα πάθη σας; Αυτό δεν ήταν απλώς ανθεκτικότητα. Αυτό ήταν μια νιτσεϊκή μεταμόρφωση. Ο πόνος γι’ αυτόν δεν ήταν απλώς κάτι που έπρεπε να υπομείνεις, ήταν κάτι που έπρεπε να χρησιμοποιήσεις. Και αν το έχεις κάνει αυτό, ,τότε συγχαρητήρια, είσαι στο κλαμπ.

4. Έχετε νιώσει το βάρος της αιώνιας επιστροφής.

Ξύπνησες, έφτιαξες τον καφέ, απάντησες σε μηνύματα ξανά και ξανά.

Η ιδέα του Νίτσε για την Αιώνια Επιστροφή η ιδέα ότι μπορεί να ζούμε τη ίδια ζωή ξανά και ξανά. Θα ζούσατε το σήμερα το ίδιο αν ξέρατε ότι θα έπρεπε να το ξαναζήσετε αιώνια; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως ήρθε να αναθεωρήσετε το σενάριο.

5.Έχετε αμφισβητήσει τα πάντα ακόμα και τον εαυτό σας.

Ο Νίτσε δεν εμπιστευόταν τη βεβαιότητα. Έβλεπε την αλήθεια ως χορό, όχι ως δόγμα. Αν έχετε αμφισβητήσει ποτέ την πορεία της καριέρας σας, τις παιδικές σας πεποιθήσεις, τα δικά σας μοτίβα, ακολουθείτε τον δρόμο του «φιλοσοφείν με σφυρί».

Με λίγα λόγια δε χρειάζεστε να έχετε διαβάσει το «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» από τη αρχή μέχρι το τέλος για να γίνετε Νιτσεϊκός. Αν έχεις κοιτάξει την άβυσσο της σύγχρονης ζωής και έχεις αποφασίσει να χαράξεις νόημα έτσι κι αλλιώς, αν έχεις απορρίψει τον εύκολο δρόμο για τον τίμιο, αν έχεις αγκαλιάσει τη μοναξιά χωρίς ντροπή, τότε ναι, είσαι ένας από τους πιο πνευματικούς κληρονόμους του.

Ο Νίτσε είπε κάποτε: «Γίνε αυτός που είσαι». Και ίσως, το έχετε ήδη κάνει. Απλά δεν ήξερες ότι ήταν εκείνος που σου ψιθύριζε στο αυτί από την αρχή.

Διαβάστε περισσότερες καταθέσεις από αγαπημένους λογοτέχνες:

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr