Πώς γίνεται ένα βιβλίο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις την αγάπη; Ο Έριχ Φρομ το έκανε και μάλιστα πριν ακόμη ο κόσμος καταλάβει πόσο μόνος είναι.
Γραμμένο το 1956 «Η τέχνη της αγάπη» είναι ένα φιλοσοφικό και ψυχολογικό μανιφέστο που τόλμησε να πει το πιο απλό και το πιο ανατριχιαστικό, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε να αγαπάμε!
Νομίζουμε ότι αρκεί να βρούμε «τον σωστό άνθρωπο» ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα πως να σταθούμε εμείς σωστά απέναντι στον άλλον.
Ο Φρομ ως ψυχαναλυτής και κοινωνιολόγος και ένας από τους πιο ριζοσπάστες του Φρόυντ, πήγε τη ψυχολογία ένα βήμα παραπέρα. Μίλησε για την αγάπη όχι σαν συναίσθημα αλλά σαν δεξιότητα. Το πιο σημαντικό; το έπραξε σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο καταναλωτισμός, η επιφανειακή ευτυχία και το ψυχολογικό μοντέλο της «προσαρμοστικότητας» αυτό το «να φαίνεσαι καλά, να είσαι λειτουργικός». Εκείνος επέμεινε πως το να είσαι λειτουργικός δε σημαίνει ότι είσαι υγιής ή ότι έχεις πάρει απαραίτητα αγάπη.
Μίλησε επίσης για τον ναρκισσισμό, πολύ πριν γίνει λέξη-καραμέλα στα social media. Τόνισε ότι η αδυναμία να αγαπήσεις αληθινά ξεκινάει από την προσκόλληση στον εαυτό σου: το άτομο που ζει στον καθρέφτη του, δεν έχει χώρο για τον άλλο.
Και κάπως έτσι, ο Φρομ δεν βοήθησε μόνο την ψυχολογία βοήθησε και χιλιάδες αναγνώστες να βγουν από τον φαύλο κύκλο των αποτυχημένων σχέσεων και των υπαρξιακών ψευδαισθήσεων.
Αν δεν το έχεις διαβάσει, να το κάνεις. Όχι γιατί θα σου λύσει τα προβλήματα, αλλά γιατί θα σου δείξει με σκληρότητα, ανθρωπιά και βάθος.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)
Μπέρτραντ Ράσελ: «Τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή δεν μετρώνται με…»
6 αποφθέγματα του Έριχ Φρομ για την αγάπη της μητέρας.
1.Η σχέση μητέρας-παιδιού είναι παράδοξη και, κατά μία έννοια, τραγική. Απαιτεί την πιο έντονη αγάπη από την πλευρά της μητέρας, αλλά αυτή η ίδια η αγάπη πρέπει να βοηθήσει το παιδί να απομακρυνθεί από τη μητέρα και να γίνει πλήρως ανεξάρτητο.
2.Στον έρωτα, δύο άνθρωποι που ήταν χωριστοί γίνονται ένα. Στην μητρική αγάπη, δύο άνθρωποι που ήταν ένα γίνονται χωριστοί. Η μητέρα δεν πρέπει μόνο να ανέχεται, πρέπει να επιθυμεί και να υποστηρίζει την απομάκρυνση του παιδιού.
3.Η ναρκισσιστική, η αυταρχική, η κτητική γυναίκα μπορεί να καταφέρει να είναι μια «αγαπημένη» μητέρα όσο το παιδί είναι μικρό. Μόνο η πραγματικά αγαπημένη γυναίκα, η γυναίκα που είναι πιο ευτυχισμένη όταν δίνει παρά όταν παίρνει, που είναι σταθερά ριζωμένη στην ύπαρξή της, μπορεί να είναι μια αγαπημένη μητέρα όταν το παιδί βρίσκεται σε διαδικασία ενηλικίωσης – απομάκρυνσης.
4.Η στάση της μητέρας και του πατέρα απέναντι στο παιδί αντιστοιχεί στις ανάγκες του παιδιού… Η μητέρα έχει το ρόλο να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές στη ζωή, ο πατέρας έχει το ρόλο να το διδάσκει, να το καθοδηγεί ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του δημιουργεί η κοινωνία στην οποία γεννήθηκε.
5.Η αγάπη της μητέρας είναι πάντα ειρηνική, καθώς δεν μπορεί να αποκτηθεί ούτε να κερδηθεί.
6.Η μητέρα είναι το σπίτι από το οποίο προερχόμαστε. Είναι η φύση, το χώμα, ο ωκεανός.
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα