Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: «Ο άνθρωπος μια μέρα των ημερών, πρέπει να μάθει να…»

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία δημιουργεί έναν κόσμο όπου η μοναξιά είναι τόσο αναπόφευκτη όσο η ανατολή του ήλιου και εξίσου μεθυστική. Το Μακόντο, η μυθική πόλη στην καρδιά της αφήγησης, αναπνέει με τους αναστεναγμούς των κατοίκων της ένας τόπος άπειρος στα όνειρά του και εύθραυστος στην απελπισία του.

Εδώ, η μοναξιά δεν είναι τιμωρία αλλά συνθήκη ύπαρξης, συνυφασμένη με τη ζωή της οικογένειας Buendía. Σκοντάφτουν στο βάρος του χρόνου, του έρωτα και του πολέμου, αναζητώντας συχνά τη σωτηρία αλλά βρίσκοντας τους εαυτούς τους στοιχειωμένους από το αναπόφευκτο των δικών τους επιλογών.

Γνωρίζατε ότι ο Μάρκες εμπνεύστηκε από τις αφηγήσεις της γιαγιάς του; Αυτή η αίσθηση του θαύματος και της ακατέργαστης αλήθειας ρέει σε κάθε σελίδα.(Διαβάστε το απόσπασμα παρακάτω)

14 αποφθέγματα του Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ: «Μπορείς να ξεχάσεις το παρελθόν σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι…»

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – “Εκατό χρόνια μοναξιά”

“Ο άνθρωπος μια μέρα των ημερών, πρέπει να μάθει να χτίζει όνειρα, εκεί που οι ελπίδες τελειώνουν. Τα πράγματα έχουν τη δική τους ζωή, φτάνει μόνο να ξυπνήσεις την ψυχή τους. Αισθάνθηκε ξεχασμένος, όχι με την επανορθώσιμη λησμονιά της καρδιάς, αλλά με την σκληρή και αμετάκλητη λησμονιά του θανάτου. Είχε πάει στον άλλο κόσμο, αλλά γύρισε γιατί δεν άντεξε την μοναξιά. Έφτασε να υποκρίνεται με τόση αληθοφάνεια, ώστε κατέληξε να παρηγορείται με τα ίδια της τα ψέματα.

Στην πραγματικότητα δεν τον ενδιέφερε ο θάνατος, μόνο η ζωή και για αυτό το συναίσθημα που αισθάνθηκε , όταν απήγγειλαν την καταδίκη (σε θάνατο), δεν ήταν φόβος αλλά νοσταλγία. Το μυστικό για τα καλά γηρατειά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια τίμια συμφωνία με τη μοναξιά. Δεν πεθαίνει κανείς όταν πρέπει, αλλά όταν μπορεί. Ο άλλος πόλεμος, ο αιματοκυλισμένος είκοσι χρόνια, δεν τους είχε στοιχίσει τόσο όσο ο διαβρωτικός πόλεμος των αιώνιων αναβολών. Ο κόσμος θα έχει γα**θεί πέρα για πέρα τη μέρα που οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν στην πρώτη θέση και η λογοτεχνία στο βαγόνι με τα εμπορεύματα.

Είχε φύγει μακριά της, προσπαθώντας να την βγάλει από το μυαλό του, όχι μόνο με την απόσταση, αλλά και με μια απερίσκεπτη ορμή, που οι σύντροφοι του έπαιρναν για τόλμη. Αλλά όσο περισσότερο βούταγε την εικόνα της στη λάσπη του πολέμου τόσο περισσότερο ο πόλεμος έμοιαζε με την Αμαράντα. Έτσι, είχε βασανιστεί στην εξορία, ψάχνοντας να βρει τρόπο να τη σκοτώσει με τον ίδιο το θάνατο του. Έσκαψε τόσο βαθιά στα αισθήματα του και αναζητώντας το συμφέρον, συνάντησε τον έρωτα, γιατί προσπαθώντας να την κάνει να τον αγαπήσει, κατέληξε να την αγαπήσει αυτός. Τη συνάντησε στην εικόνα που πλημμύριζε την ίδια την τρομερή του μοναξιά.

Μετά από τόσα χρόνια θάνατο, ήταν τόση η λαχτάρα για τους ζωντανούς, τόσο πιεστική η ανάγκη για συντροφιά, τόσο τρομακτική η προσέγγιση σε εκείνον τον άλλο θάνατο που υπάρχει μέσα στο θάνατο, που ο Προυδένσιο Αγκιλάρ είχε φτάσει να αγαπήσει τον χειρότερο εχθρό του..”

Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα παρακάτω:

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr