Πεντάμορφη και το τέρας παραμύθι

Για ποιο λόγο «Η πεντάμορφη και το τέρας» θεωρείται επικίνδυνη ταινία;

H Πεντάμορφη και το Τέρας» της Disney έχει εδώ και καιρό αναδειχθεί ως μια κλασική ιστορία αγάπης που ξεπερνά τα φαινόμενα. Ωστόσο, ορισμένοι μελετητές και κριτικοί υποστηρίζουν ότι κάτω από τη μαγευτική της επιφάνεια κρύβεται μια αφήγηση που μπορεί να μεταφέρει προβληματικά μηνύματα, ιδίως όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις.

Η άποψη της Victoria Cann.

H Dr. Victoria Cann, λέκτορας Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα υποκείμενα θέματα της ταινίας. Υποστηρίζει ότι η απεικόνιση του τέρατος που συχνά ακροβατεί στα όρια της βίας, ,σε συνδυασμό με την τελική αγάπη της Μπελ για εκείνον αντικατοπτρίζει μια κλασική περίπτωση συνδρόμου της  Στοκχόλμης.

Πεντάμορφη και το τέρας παραμύθι
Dr. Victoria Cann

Αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο συμβαίνει όταν οι αιχμάλωτοι αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους απαγωγείς τους ως μηχανισμό επιβίωσης. Η Dr. Cann διευκρινίζει πως το ηθικό δίδαγμα του κλασικού παραμυθιού είναι «αν μια γυναίκα επιμείνει αρκετά, μπορεί να αλλάξει έναν θυμωμένο σύντροφο». Επιπλέον, ασκεί κριτική στην κατακλείδα της ταινίας, όπου το Τέρας μεταμορφώνεται σε έναν «λευκό άνδρα με ξανθά μαλλιά», υπονοώντας ενδεχομένως ότι η συμβατική ελκυστικότητα ισοδυναμεί με καλοσύνη και μη βία.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)\

Η Χιονάτη της Disney: Μια λεπτομέρεια που δεν παρατηρήσαμε ποτέ ανατρέπει την κλασική ιστορία

 

Αντεπιχειρήματα

Πεντάμορφη και το τέρας παραμύθι

Από την άλλη πλευρά, πολλοί υπερασπίζονται την ταινία, υποστηρίζονται ότι η σχέση της Πεντάμορφης με το τέρας εξελίσσεται φυσιολογικά καθώς το τέρας υφίσταται σημαντική προσωπική ανάπτυξη. Η Έμμα Γουάτσον, η οποία υποδύθηκε την Πεντάμορφη στην κινηματογραφική μεταφορά το 2017, αντιμετώπισε αυτές τις ανησυχίες τονίζοντας την ανεξαρτησία της της Πεντάμορφης. Τόνισε πως η Μπελ «διαφωνεί ενεργά και διαφωνεί συνεχώς με το Τέρας» και διατηρεί την αυτονομία της καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, χαρακτηριστικά που συνήθως δεν συνδέονται με το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Η δική μας γνώμη; 

Πεντάμορφη και το τέρας παραμύθι

Η υπερανάλυση των κλασικών παραμυθιών οδηγεί συχνά σε υπερβολικό έλεγχο και αδικαιολόγητη παράνοια, αφαιρώντας τους τη διαχρονική γοητεία τους. Η ουσία της Πεντάμορφης και τους Τέρατος δεν ήταν ποτέ η ρομαντικοποιήση της κακοποίησης, αλλά μάλλον η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, η ιδέα ότι η ζωή είναι σπάνια ασπρόμαυρη, ότι τα φαινόμενα μπορεί να απατούν και ότι η πραγματική μεταμόρφωση συχνά απαιτεί τη συνάντηση με κάτι αγνό και φωτεινό.

Όσον αφορά την τελική μορφή του τέρατος, η αντίληψη ότι η μεταμόρφωση του επιβάλει ένα άκαμπτο πρότυπο ομορφιάς δεν είναι απολύτως ακριβής. Σε διάφορες λογοτεχνικές επανεκδόσεις έχει πάρει διαφορετικές μορφές, παρόλο που ο αρχικός χαρακτήρας γράφτηκε με τα πρότυπα εκείνης της εποχής, όχι ότι και σήμερα το ψηλό, ξανθό, δεν αποτελεί ακόμη πρότυπο και σε άντρες και σε γυναίκες, αυτό όμως δεν εμποδίζει να παρουσιάζονται όλα τα είδη ομορφιάς,. Ας ηρεμήσουμε λίγο και ας αφήσουμε τα παραμύθια ήσυχα.

Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία: 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr