Search
Close this search box.
Γιάννης Αγγελάκης

Γιάννης Αγγελάκης: «Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά…»

Ο Γιάννης Αγγελάκης, ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση «R.I.P.», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Επί Κολωνώ» γράφει στη Lavart με αφορμή την παράσταση.

Το Νοέμβριο του 2019 ξεκινούσα να κάνω ένα σεμινάριο με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη που είναι ο συγγραφέας του R.I.P. Εκείνη την περίοδο μόλις είχα τελειώσει την πρώτη μου σκηνοθεσία πάνω σε ένα παραμύθι που έχω γράψει εγώ και λέγεται “Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος” οπότε έψαχνα ένα καινούργιο έργο για να σκηνοθετήσω.

Θυμόμουν ότι ο Δημήτρης είχε κάνει αυτή τη διασκευή πάνω στο έργο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του ζήτησα αν είχε κάποιο αντίτυπο που θα μπορούσε να μου δώσει ούτως ώστε να το διαβάσω όπως και έγινε.

Αμέσως με συνεπήρε ο τρόπος γραφής του Δημήτρη και το πόσο ωραία έφερε στο σήμερα την ιστορία αυτών των δύο νέων ανθρώπων και του ζήτησα αν μου επιτρέπει να το παρουσιάσω ξανά με την ΑντιΤέχνη, την ομάδα μου.

Αρχικά ήταν να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Off Off Athens 2020 αλλά ο COVID-19 είχε άλλα σχέδια και έτσι το project «μπήκε στον πάγο» για δύο χρόνια μέχρι να φτάσει το φετινό καλοκαίρι και το R.I.P. να διακριθεί στο φετινό Off Of fAthens 2022 του θεάτρου Επί Κολωνώ κι έτσι να επιστρέφει ξανά για να παρουσιαστεί για λίγες μόνο παραστάσεις στο BlackBox.

Αυτό που ανακάλυψα στην πορεία ήταν το πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία της ανάλυσης ενός έργου αλλά και πόσο σημαντική για να μπορέσεις να ανακαλύψεις όλα τα επίπεδα ενός έργου και μετά να επιλέξεις ποιους άξονες θέλεις να τονίσεις.

Επίσης, επειδή το θέατρο είναι ομαδική δουλειά, το πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να έχεις καλούς συνεργάτες που ο καθένας μέσα από το δικό του κομμάτι που του αναλογεί βάζει ένα λιθαράκι ούτως ώστε η παράσταση να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη ακόμα και αν πρόκειται για φεστιβάλ. Κι εγώ είμαι χαρούμενος που έχω αυτούς τους συνεργάτες.

Κείμενο: Γιάννης Αγγελάκας 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Έλενα Τηνιακού

Όταν οι σκηνοθέτες γράφουν στη Lavart.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr