Ο Έρμαν Έσσε γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Κάλβ στις 2 Ιουλίου 1877. Γιος ενός ζευγαριού προτεσταντών ιεραποστόλων, μεγάλωσε σε ένα άνετο και μορφωμένο περιβάλλον.
Οι γονείς του ήθελαν να ακολουθήσει καριέρα θεολόγου, αλλά η επαναστατική του φύση τον έφερνε συχνά σε σύγκρουση με τους δασκάλους και την οικογένειά του. Ήθελε να γίνει ποιητής και τίποτα άλλο, όπως δήλωσε ο Έρμαν Έσσε σε ηλικία δεκαπέντε ετών, όταν έφυγε από μια θεολογική διάλεξη. Δύο μήνες αργότερα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Ένιωθε ότι τον είχε απορρίψει ο Θεός, οι γονείς του και ολόκληρος ο κόσμος, και έγραψε στον πατέρα του μία επιστολή γεμάτη ειρωνεία και σαρκασμό. Διέκοψε τη μαθητεία του ως βιβλιοδέτης και μηχανικός στο εργοστάσιο ρολογιών του Καλβ. Οι δύσκολες εμπειρίες του Έρμαν βρήκαν αργότερα την έκφρασή τους στο μυθιστόρημά του «Κάτω από τον τροχό».
Ο Έρμαν άρχισε να γράφει από νωρίς: σε ηλικία δέκα ετών είχε ήδη γράψει ένα λογοτεχνικό παραμύθι, το οποίο εκδόθηκε στη Ζυρίχη το 1951. Ενώ εργαζόταν σε ένα βιβλιοπωλείο με παλιά βιβλία στη Βασιλεία, και χάρη στις καλές κοινωνικές σχέσεις των γονιών του – μεταξύ των οποίων ο Ελβετός ιστορικός Ρούντολφ Βάκερνάγκελ και ο Αυστριακός ποιητής Ρίχαρντ φον Σχάουκαλ – έγραψε το βιβλίο «Έρμαν Λάουσερ», το οποίο περιείχε ποιήματα και πεζά κείμενα και εκδόθηκε αρχικά με ψευδώνυμο.
Ακολούθησαν όλο και περισσότερες μικρές εκδόσεις μέχρι την λογοτεχνική του επιτυχία με το μυθιστόρημα Peter Camenzind, που ασκούσε κριτική στην κοινωνία. Τα έσοδα από το βιβλίο του επέτρεψαν να παντρευτεί την φωτογράφο Mina Bernoulli, εννέα χρόνια μεγαλύτερη του, με την οποία είχε ήδη ταξιδέψει στην Ιταλία. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη λίμνη της Κωνσταντινούπολης και, στο πνεύμα της «Lebensreform», έζησε για τρία χρόνια χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Μετά τη διάλυση του γάμου του, υπέφερε και πάλι από κατάθλιψη, υποβλήθηκε σε θεραπεία και στράφηκε στην ακουαρέλα. Τρομοκρατήθηκε από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εθνικοσοσιαλιστές χαρακτήρισαν τα μυθιστορήματά του «Κάτω από τον τροχό» και «Ο λύκος της στέπας» ως «εκφυλισμένα» και τα απαγόρευσαν, ενώ ο εκδότης του, Peter Suhrkamp, συνελήφθη. Ο Έρμαν Έσσε συνέχισε να γράφει κατά του Χίτλερ, αλλά τα κείμενά του μπόρεσαν να δημοσιευτούν μόνο μετά το τέλος του πολέμου. Ο αγαπημένος Έσσε πέθανε στις 9 Αυγούστου 1962 στη Μοντανιόλα της Ελβετίας.
Αξίζει να μελετήσουμε κάθε σπιθαμή της σκέψης του.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)
Μη μαθαίνεις στα παιδιά να αποφεύγουν τον πόνο. Μάθε τους ότι… – Η κρυφή σοφία του Έρμαν Έσσε
10 αποφθέγματα του Έρμαν Έσσε.
1.Να κρατάμε το στόμα μας κλειστό όταν όλοι κουτσομπολεύουν, να χαμογελάμε χωρίς εχθρότητα στους ανθρώπους και στους θεσμούς, να αντισταθμίζουμε την έλλειψη αγάπης στον κόσμο με περισσότερη αγάπη στα μικρά, ιδιωτικά θέματα, να είμαστε πιο πιστοί στη δουλειά μας, να δείχνουμε μεγαλύτερη υπομονή, να αποφεύγουμε την φτηνή εκδίκηση που προσφέρει η χλεύη και η κριτική: όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.
2.Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα εκτός από αυτή που υπάρχει μέσα μας. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι ζουν μια τόσο εξωπραγματική ζωή. Θεωρούν τις εικόνες έξω από αυτούς ως πραγματικότητα και δεν επιτρέπουν ποτέ στον εσωτερικό τους κόσμο να εκφραστεί.
3.Μέσα σου υπάρχει μια ηρεμία και ένα καταφύγιο στο οποίο μπορείς να καταφύγεις ανά πάσα στιγμή και να είσαι ο εαυτός σου.
4.Όποιος θέλει μουσική αντί για θόρυβο, χαρά αντί για ευχαρίστηση, ψυχή αντί για χρυσό, δημιουργική εργασία αντί για δουλειά, πάθος αντί για ανοησία, δεν βρίσκει σπίτι σε αυτόν τον ασήμαντο κόσμο μας.
5.Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι ό,τι καλό ή κακό μας συμβεί, μπορούμε πάντα να του δώσουμε νόημα και να το μετατρέψουμε σε κάτι αξιόλογο.
6.Δεν έχω το δικαίωμα να αποκαλώ τον εαυτό μου γνώστη. Ήμουν ένας από αυτούς που αναζητούσαν, και εξακολουθώ να είμαι, αλλά δεν αναζητώ πλέον στα αστέρια ή στα βιβλία. Αρχίζω να ακούω τις διδασκαλίες του αίματός μου που χτυπά μέσα μου. Η ιστορία μου δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι γλυκιά και αρμονική όπως οι φανταστικές ιστορίες. Έχει γεύση τρέλας και σύγχυσης, τρέλας και ονείρου, όπως η ζωή όλων των ανθρώπων που δεν θέλουν πλέον να λένε ψέματα στον εαυτό τους.
7.Επειδή ο κόσμος είναι τόσο γεμάτος θάνατο και τρόμο, προσπαθώ ξανά και ξανά να παρηγορήσω την καρδιά μου και να μαζέψω τα λουλούδια που φυτρώνουν στη μέση της κόλασης.
8.Ο Θεός δεν μας στέλνει την απελπισία για να μας σκοτώσει, αλλά για να μας ξυπνήσει σε μια νέα ζωή.
9.Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο πόνος, οι απογοητεύσεις και η μελαγχολία δεν υπάρχουν για να μας βασανίζουν, να μας εξευτελίζουν ή να μας στερούν την αξιοπρέπειά μας, αλλά για να μας ωριμάσουν και να μας μεταμορφώσουν.
10.Αυτό που βρίσκεται μέσα σου και κατευθύνει τη ζωή σου το ξέρει ήδη. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα μας υπάρχει κάποιος που ξέρει τα πάντα, θέλει τα πάντα, κάνει τα πάντα καλύτερα από εμάς τους ίδιους.
Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:
- Η διαδρομή της αυτοεκτίμησης από τον Μπουκάι: «Για να μάθω να εκτιμώ τον εαυτό μου δε φτάνει μόνο να…»
- Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο δεσμός κάθε συντροφικότητας, είτε στο γάμο είτε στη φιλία, είναι …»
- «Η μητέρα που προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής της κόρης της παίρνει…» – Το βιβλίο που μίλησε σε χιλιάδες γυναίκες
- Σταμάτα να φοβάσαι τα γηρατειά – O Σοπενχάουερ θα σου αλλάξει γνώμη
- Winnicott: «Αν οι μητέρες καλούνται να κάνουν αυτό ή εκείνο χάνουν την …»
- Το «Κρυφό Σχολειό» είναι μύθος και αυτά είναι τα 10 πραγματικά σχολεία που «έσωσαν» τα γράμματα