αποφθέγματα Άλφρεντ Άντλερ

Άλφρεντ Άντλερ: «Το πιο σημαντικό καθήκον ενός εκπαιδευτικού είναι …»

Δεν είδε ποτέ την εκπαίδευση ως απλή μεταφορά της γνώσης για εκείνον ο ρόλος του δασκάλου άγγιζε τα όρια μιας βαθιάς ανθρώπινης ευθύνης, να σταθεί απέναντι στο παιδί όχι ως κριτής αλλά ως συνοδοιπόρος.

Σ’ έναν κόσμο που μπορεί εύκολα να αποθαρρύνει, να βάλει ταμπέλες ή να ισοπεδώσει η παρουσία  ενός ανθρώπου που βλέπει πίσω από τις επιδόσεις και πιστεύει στην εσωτερική αξία κάθε παιδιού γίνεται καταλυτική.

.Σε μια μόνο φράση, ο Άντλερ κατορθώνει να συμπυκνώσει όλη την ηθική διάσταση του εκπαιδευτικού έργου γιατί αν το παιδί χάσει την πίστη στον εαυτό του, τότε όλα τα υπόλοιπα χάνονται πριν καν ξεκινήσουν.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)

Δεν φταίει πάντα η παιδική ηλικία, αλλά… – Ο Φρόυντ βάζει τα όρια

15 αποφθέγματα του Άλφρεντ Άντλερ.

1.Ακολούθησε την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό σου μαζί σου.

2.Οι άνθρωποι με ιδιοφυΐα προκαλούν θαυμασμό, οι πλούσιοι προκαλούν ζήλια, οι ισχυροί προκαλούν φόβο, αλλά μόνο οι άνθρωποι με χαρακτήρα εμπνέουν εμπιστοσύνη.

3.Η υπέρβαση των δυσκολιών οδηγεί στο θάρρος, στον αυτοσεβασμό και στη γνώση του εαυτού σου.

4.Δεν καθοριζόμαστε από τις εμπειρίες μας, αλλά από το νόημα που τους δίνουμε. Και όταν βασίζουμε τη μελλοντική μας ζωή σε συγκεκριμένες εμπειρίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραπλανηθούμε σε κάποιο βαθμό. Τα νοήματα δεν καθορίζονται από τις καταστάσεις. Εμείς καθορίζουμε τον εαυτό μας με τα νοήματα που αποδίδουμε στις καταστάσεις.

5.Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζεις πολύ καλά.

6.Μπορείς να θεραπευτείς από την κατάθλιψη αν κάθε μέρα ξεκινάς το πρωί σκεπτόμενος πώς θα φέρεις πραγματική χαρά σε κάποιον άλλο.

7.Είναι πολύ προφανές ότι δεν επηρεαζόμαστε από τα «γεγονότα», αλλά από την ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα.

8.Τι κάνεις πρώτα όταν μαθαίνεις να κολυμπάς; Κάνεις λάθη, έτσι δεν είναι; Και τι συμβαίνει; Κάνεις άλλα λάθη, και όταν έχεις κάνει όλα τα λάθη που μπορείς χωρίς να πνιγείς – και μερικά από αυτά πολλές φορές – τι ανακαλύπτεις; Ότι μπορείς να κολυμπήσεις; Λοιπόν, η ζωή είναι ακριβώς όπως το να μαθαίνεις να κολυμπάς! Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθεις να ζεις!

9.Τα νοήματα δεν καθορίζονται από τις καταστάσεις, αλλά εμείς καθορίζουμε τους εαυτούς μας από τα νοήματα που δίνουμε στις καταστάσεις.

10.Η ζωή είναι ακριβώς όπως το να μαθαίνεις να κολυμπάς. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθεις να ζεις!

11.Ένας απλός κανόνας για να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους με τους οποίους είναι δύσκολο να τα πας καλά είναι να θυμάσαι ότι αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβάλει την ανωτερότητά του και πρέπει να τον αντιμετωπίζεις από αυτή την οπτική γωνία.

12.Εμπιστεύσου μόνο την κίνηση. Η ζωή συμβαίνει στο επίπεδο των γεγονότων, όχι των λέξεων. Εμπιστεύσου την κίνηση.

13.Το θάρρος δεν είναι μια ικανότητα που κάποιος έχει ή δεν έχει. Το θάρρος είναι η προθυμία να αναλάβει κανείς μια συμπεριφορά που ενέχει κίνδυνο, ανεξάρτητα από το αν οι συνέπειες είναι άγνωστες ή ενδεχομένως αρνητικές. Είμαστε ικανοί για θαρραλέα συμπεριφορά, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να την υιοθετήσουμε. Δεδομένου ότι η ζωή προσφέρει λίγες εγγυήσεις, κάθε ζωή απαιτεί ανάληψη κινδύνου.

14.Η υπερβολική ευαισθησία είναι έκφραση του αισθήματος κατωτερότητας.

15.Το πιο σημαντικό καθήκον ενός εκπαιδευτικού, θα μπορούσε να πει κανείς το ιερό του καθήκον, είναι να φροντίζει ώστε κανένα παιδί να μην αποθαρρύνεται στο σχολείο και ώστε ένα παιδί που εισέρχεται στο σχολείο ήδη αποθαρρυμένο να ανακτά την αυτοπεποίθησή του μέσω του σχολείου και του δασκάλου του. Αυτό συμβαδίζει με την αποστολή του εκπαιδευτικού, καθώς η εκπαίδευση είναι δυνατή μόνο με παιδιά που βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και χαρά.

Διαβάστε κι άλλα άρθρα που αγαπήσαν οι αναγνώστες μας:

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr